Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Du gjør vel ikke denne lystabben?

Viktig når du skifter halogenpære.

IKKE RØR: Skal du skifte halogenpære, så bør du ikke ta direkte på glasset. Det kan blant annet forkorte pæras levetid. Foto: GAUTE BECKETT HOLMSLET / DINSIDE.NO
IKKE RØR: Skal du skifte halogenpære, så bør du ikke ta direkte på glasset. Det kan blant annet forkorte pæras levetid. Foto: GAUTE BECKETT HOLMSLET / DINSIDE.NO Vis mer

Å skifte lyspære anses for å være så enkelt at det til og med er funnet opp vitser som spiller på at dumme mennesker, ofte representert av svensker i de norske vitsene, må være flere for å få det til.

I realiteten er det ganske enkelt, og man må som oftest bare være én.

Men det betyr ikke at man ikke kan gjøre det feil.

Ved skifte av visse halogenpærer bør man ta noen forholdsregler før man skifter dem. Eventuelt kan du investere i LED-belysning, ettersom halogenpærene sannsynligvis er historie etter 2016.

Pass fingrene Men tilbake til halogenpærene: En feil mange gjør er å glemme papir. Ja, papir er lurt å bruke når du skifter halogenpærer i kapselform. Grunnen er enkel:

På kroppen har vi et fettlag, spesielt på fingrene. Uten papir mellom fingrene og pæra vil dette fettet legge seg på glasset.

Ikke noe problem i utgangspunktet, men når pæra blir varm vil kombinasjonen høy temperatur og fett gjøre glasset utrygt, ifølge Wikipedia.

Glasset reagerer nemlig med oljen i fettet, og glassets molekylære oppbygning endres når den blir varm. Dette gjør at gassen i pæra kan lekke ut, levetiden blir forkortet og visstnok kan også pæra eksplodere.

Forsiktig, forsiktig Om eksplosjonsfaren er aldri så liten, er det likevel lurt å sørge for å ha litt papir mellom deg og pæra.

Men du bør også tenke litt over hvordan du setter pæra inn.

Nøkkelen er å være forsiktig, spesielt med de minste 2-pins pærene - for eksempel GY6.35 eller G4. Optimalt skal pæra dyttes rett inn uten at du må lirke.

PAPIR: Pass på å ha papir mellom fingrene og pæra, så holder pæra lengre. Foto: GAUTE BECKETT HOLMSLET / DINSIDE.NO
PAPIR: Pass på å ha papir mellom fingrene og pæra, så holder pæra lengre. Foto: GAUTE BECKETT HOLMSLET / DINSIDE.NO Vis mer

Denne lirkingen kan nemlig ødelegge kontakten mellom pære og sokkel.

Det er blant annet dette som kan gjøre at «døde» pærer plutselig våkner til liv hvis du dunker litt i dem, et problem denne Ikea-lampen slet spesielt med.

Et annet «hett» tips er å være helt sikker på at lampen er slått av før du setter i den nye pæra. Halogenpærer blir svært raskt varme og overflatetemperaturen når fort over 200 grader. Et større strømsluk enn mange tror.

Les også:

Philips og Apple i fargerikt samarbeid - DinSide har testet

De beste og dårligste lyspærene

Summer det i sparepæren? Da skal du be om ny

FARE: Her viser produsenten at du skal bruke papir når du tar på lyspæren. Med varseltrekanten tydeliggjør de at du ikke må ta direkte på pæra. Foto: GAUTE BECKETT HOLMSLET
FARE: Her viser produsenten at du skal bruke papir når du tar på lyspæren. Med varseltrekanten tydeliggjør de at du ikke må ta direkte på pæra. Foto: GAUTE BECKETT HOLMSLET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media