Du har alltid kuttet opp kaken feil

Slik skal det gjøres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Å bake en god kake er ren vitenskap», har du kanskje tenkt der du har stått bøyd over kjøkkenbenken og legger siste finpuss på verket.

De amerikanske forskerne bak nettstedet Philomoena har nå tatt det et par skritt videre. Forskning, datert til 1906 og publisert i tidsskriftet Nature, viser at de aller fleste av oss kutter kaken feil.

Vitenskapelig metode Det er Numberphile som nå trekker fram den over 100 år gamle teorien og viser at det er mulig å kutte kaker på en måte som forhindrer at kakerestene tørker ut.

I den vitenskapelige måten å kutte en kake på er trekantstykkene bannlyst.

Ønsker du å gjøre det riktig, må du finne frem kakekniven og kutte to snitt tvers over kaken.

TREKANT: Mange foretrekker å kutte kaken sin i trekantstykker. 
Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
TREKANT: Mange foretrekker å kutte kaken sin i trekantstykker. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Det rektangulære stykket må deretter lirkes ut av kaken og så dytter du kaken sammen igjen.

- Artig og kreativt På denne måten unngår du åpne flater som tørker ut dersom du ikke ønsker å spise hele kaken på en gang.

- Et artig og kreativt innslag! konkluderer Gunnar Bakke, daglig leder i Baker- og konditorbransjens landsforening.

Han er riktig nok usikker på om den «nye» metoden for kakebaking vil slå an.

- For det første må man spise kaken veldig systematisk. For det andre finnes det kaker med mye krem, som er lite egnet til å dytte sammen, sier han.

Vil kanskje prøve Bakke påpeker også at ikke alle kaker er runde.

SIRKEL: Kutter du kaken etter den vitenskapelige metoden, blir den værende i sirkelform. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SIRKEL: Kutter du kaken etter den vitenskapelige metoden, blir den værende i sirkelform. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Men jeg synes det er et kreativt innspill for å ta vare på saftigheten og sørge for at kakene holder seg friske lengre.

- Vil du personlig vurdere å bruke denne metoden?

- Nei, jeg vet ikke. Det kan godt være jeg gjør et forsøk hvis jeg kommer på det, men det spørs.

- Smart metode En som allerede har prøvd den vitenskapelige kakekuttemetoden er konditormester Kate Kippersund, som tidligere i år stakk av med tittelen «Årets kake 2015».

-  Hvis du får kaffebesøk og bare skal ha et par kakestykker er det en smart måte, men den egner seg ikke til for eksempel bløtkake eller designkake. Vi som spiser kake er opptatt av det visuelle. Da skal kakestykkene være kuttet på den måten vi kjenner, sier hun til Dagbladet.

Kippersund får ofte spørsmål om hvordan kakene skal kuttes.

- Er det en 3D-kake, en avansert bryllupskake eller en pent pyntet kake, kan det være litt vanskelig. Da sier jeg at man må finne baksiden og begynne med et rent fin kutt med en kniv. Har du kake igjen, kan du legge den i plastfolie. Da bevarer du den helt fint. Bare ta av plasten, så er kaken like fin, sier hun.

- Hvis du derimot skyver kakene mot hverandre har den lett for å få overbalanse på siden og sprike slik at det likevel vil komme luft til. Jeg ser for meg at det kommer luft gjennom hele snittet. Da synes jeg det er mye bedre å dekke med gladpack, sier hun.

Sabel og motorsag Er det derimot en liten kaffekake, er konditormesteren positiv til den vitenskapelige kakekuttingsmetoden.

- Til en kaffekake blir det nok riktig. Da kan du faktisk skyve hele inn i en pose etterpå. Jeg har kuttet opp fyrstekake på denne måten flere ganger. Det er bare naturlig å gjøre det sånn. Jeg tror det sitter i fra besteforeldregenerasjonen. Jeg er oppvokst at de hadde kake til kaffen og da ble den skåret slik. Men det er mulig jeg har lært det når jeg har jobbet på bakeri også, sier hun.

Og ønsker du å ta det hakket videre:

- Jeg vet om personer som har brukt sabel og motorsag til å kutte opp kakene, sier hun.

KONDITORMESTER: Kate Kippersund kan mer enn de fleste om både kakebaking og kakekutting. Foto: Privat
KONDITORMESTER: Kate Kippersund kan mer enn de fleste om både kakebaking og kakekutting. Foto: Privat Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer