Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Du har ikke vært på storbytur før du har vært innom «Verdens mor»

En av kafeene har holdt åpent døgnet rundt i over 200 år.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

KAIRO (Dagbladet): Vi er på femstjerners middagscruise på Nilen. Etter velfortært middagsbuffet, er det duket for høydepunktet: magedanserinnen.

I Egypt er slike danserinner enormt populære, og de beste tjener store penger på å opptre på dyre nattklubber - og fornemme elvecruise.

Denne kvelden er det to brudepar som velger å ta bryllupsfesten på Nilen, i selskap med minst hundre andre gjester.

Overdådig by Slike opplevelser gjør Kairo til et særegent reisemål. Du har ikke vært på storbytur før du har vært innom Kairo. Afrikas største by gir deg bakoversveis, på godt og vondt. Her er det aldri ro.

PULSERENDE BY: Det er aldri stille i Kairo. På kveldstid er det spennende å dra på noen timers båttur på Nilen. Foto: EIVIND PEDERSEN
GIZA: Mer egyptisk kan det vel ikke bli, der en sørafrikansk turist lar seg avbilde på kamelen foran både sfinksen og en av pyramidene i Giza, like utenfor Kairo. Foto: EIVIND PEDERSEN
SKØYERE: Blide egyptiske barn gjør alt for å komme på trykk i den norske avisa. Foto: EIVIND PEDERSEN
KUNST: Egyptisk glasskunst er viden kjent, ikke minst er de ultratynne parfymeflakongene populære og nyttige suvenirer. Foto: EIVIND PEDERSEN
NYE KJOLER: En tankefull kremmer på markedet Khan el Khalili venter på neste kunde som er interessert i å kjøpe mer eller mindre vågale kjoler. Foto: EIVIND PEDERSEN
POPULÆRT YRKE: Magedanserinnen Hena er mektig populær, der hun danser mellom bordene på en femstjerners cruisebåt på Nilen. Foto: EIVIND PEDERSEN
ANTENNER: Fattigdommen er stor i deler av Kairo - men TV-en er på plass overalt. Foto: EIVIND PEDERSEN
TAHRIR-PLASSEN: Midt i Kairo sentrum, på Tahrir-plassen, startet revolusjonen som tvang president Mubarak til å gå av. Fortsatt er plassen tungt bevoktet. Foto: EIVIND PEDERSEN
SELGER: Egyptiske handelsmenn er gode selgere. Denne karen viser et flott sjal med påfuglmotiv, alt laget i førsteklasses egyptisk bomull. Foto: EIVIND PEDERSEN
PÅ KAMEL: En blid beduin vinker fra toppen av sin kamel, der han står ved Giza-pyramidene og håper på en slant fra turister som ønsker seg en liten ridetur. Foto: EIVIND PEDERSEN

«Verdens mor» er kjælenavnet på den egyptiske hovedstaden. Folketettheten er stor. Her er 18 millioner mennesker stuet sammen på et område på størrelse med København.

For førstegangsbesøkende er inntrykkene både overdådige og forvirrende. Det er ingen tvil om at Kairo på sitt beste er en vakker by - og direkte heslig på sitt verste.

Siden revolusjonen har Kairo stadig vært omtalt for voldsomme opptøyer og demonstrasjoner. Det er alltid smart å være forsiktig i sentrum.

Bruk folkevett og unngå store menneskemengder, men ikke la deg skremme bort. Utenriksdepartementets reiseråd for Egypt inneholder ingen advarsler mot opphold i hovedstaden.
  Som diamanter Downtown-området er spekket med store og vakre bygninger, shoppinggater - og spennende, nærmest tidløse kafeer, små forretninger og verksteder.

Fra toppen av det 185 meter høye Kairo-tårnet kan du skue utover den sandsteinsfargede storbyen. For opplevelsen betaler du cirka 45 kroner og en times ventetid på den trange heisen.

Du får spesielt mye valuta igjen dersom du velger å se solnedgangen fra tårnet. Da fortoner kjempebyen seg som om den var fylt av diamanter under stjernehimmelen.
  Intet turistmål Ute i forstedene er det fattigdommen som råder. Her flyter det med søppel, og esel og kjerre er et vanlig syn.

NESELØS: Sfinksen er blitt neseløs av tidens tann, men så er den da også flere tusen år gammel. Foto: EIVIND PEDERSEN
NESELØS: Sfinksen er blitt neseløs av tidens tann, men så er den da også flere tusen år gammel. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Den tidligere stasjonssjefen ved den norske ambassaden i Kairo, chargé d'affaires Erik Paulsen, forklarer at 40 prosent av Kairos befolkning lever under fattigdomsgrensen på to dollar per dag.

- I deler av Kairo er det stor fattigdom. Likevel er det oppsiktsvekkende hvor trygt det er her. Da politiet plutselig forsvant fra gatebildet i forbindelse med revolusjonen, så var det veldig stille og få tendenser til innbrudd og opptøyer, forteller Paulsen.
  Prut og kjøp Et besøk i Kairo er ikke fullbyrdet uten et besøk i byens berømte basar, Khan el Khalili.

Helt siden 1400-tallet har handelsmenn falbydd sine varer i de hundrevis av småforretningene som utgjør det formidable basarområdet.

Hvis du er flink til å prute, kan du gjøre gode kjøp. Her finner du en overflod av tilbud, fra de simpleste suvenirer til lærvarer, alabastarbeider, gullsmedvarer og parfymer.
  Langåpent Egypterne kan virke innpåslitne i handelssituasjonen. Et godt råd er å huske at det faktisk er du, som kunde, som er sjefen.

Vær vennlig, men bestemt - og ikke start med å by mer enn snaut halvparten av hva selgeren forlanger.

Hvis du ikke er interessert i å handle, så sier du «shokran» (takk), og blir stort sett respektert for det.

FORSIKTIG I TRAFIKKEN: Det farligste du kan gjøre i Egypt, er nok å bevege deg ut i trafikken. Trafikkregler finnes ikke. Denne familien kjørte like godt inn på markedet på motorsykkel. Foto: EIVIND PEDERSEN
FORSIKTIG I TRAFIKKEN: Det farligste du kan gjøre i Egypt, er nok å bevege deg ut i trafikken. Trafikkregler finnes ikke. Denne familien kjørte like godt inn på markedet på motorsykkel. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Markedet rommer også en annen merkverdighet; El Fisawi Cafè, som sies å ha holdt åpent dag og natt i over 200 år.

Serveringsstedet ligger midt i basaren og kan være et greit sted å sitte ned og hvile.
  Farlig trafikk Du må beregne god tid når du beveger deg rundt i kjempebyen. Trafikken er nesten en attraksjon i seg selv.

Det tutes ustanselig og ingen overholder trafikkreglene. I de største kryssene glir trafikken i 10-12 felt.

Uansett er det nesten obligatorisk å besøke Det egyptiske museet, som ligger rett ved Tahrir-plassen, revolusjonens arnested.

Et godt råd er å begynne i andre etasje. Der står de mest eksklusive utstillingene.

Ikke minst er det utrolig fascinerende å stå ansikt til ansikt med ungdomskongen Tutankhamons enorme gullmaske.
  Hils på mumie Hvis du betaler en egen inngangsbillett på cirka 95 kroner, får du adgang til rommene der de mumifiserte kongelikene oppbevares.

Det er utrolig spennende å stå så nær at du kan se neglene og rynkene i huden på konger som regjerte for over 3000 år siden.

Opplevelsen blir litt menneskeliggjort når du kan lese at mange av de kongelige hadde store tannlidelser og gikt.
  Pyramider De gamle kongene ønsket også å bli oppfattet som guder etter at de var døde. Dette er forklaringen på de enorme pyramidene som er reist ved Giza, like utenfor Kairo.

Disse Toblerone-liknende byggverkene er de eneste bestående av verdens sju opprinnelige underverker.

Det er vel verdt å ta seg en tur opp til platået og la seg imponere av hvilket slit slaver og arbeidere nedla for at kongene skulle kunne etterlate seg slike minnesmerker.

Ta også en kikk på sfinksen som vokter gravene. Selv om den har fått en nesestyver av tidens tann, så er den et imponerende og vakkert syn.

KAIRO Grafikk: KJELL ERIK BERG / Dagbladet
KAIRO Grafikk: KJELL ERIK BERG / Dagbladet Vis mer
IKKE FARLIG: Tidligere stasjonssjef ved den norske ambassaden i Kairo, chargé d'affaires Erik Paulsen, sier at Kairo stort sett er en trygg by. Foto: EIVIND PEDERSEN
IKKE FARLIG: Tidligere stasjonssjef ved den norske ambassaden i Kairo, chargé d'affaires Erik Paulsen, sier at Kairo stort sett er en trygg by. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer
BRUDEDANS: Magedanserinnen Hena kaster seg inn i en heftig svingom med brudeparet som valgte å feire sin store dag på en cruisebåt på Nilen. Foto: EIVIND PEDERSEN
BRUDEDANS: Magedanserinnen Hena kaster seg inn i en heftig svingom med brudeparet som valgte å feire sin store dag på en cruisebåt på Nilen. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer