Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Du har kanskje aldri vært her før, men du kjenner deg igjen likevel

Verdens største filmstudio ligger ved porten til Sahara.

VERDENS STØRSTE: Atlas Studios i den marokkanske ørkenbyen Ouarzazate åpnet i 1983, og tar imot både store filmskapere og filminteresserte turister. Foto: NINA HANSEN
VERDENS STØRSTE: Atlas Studios i den marokkanske ørkenbyen Ouarzazate åpnet i 1983, og tar imot både store filmskapere og filminteresserte turister. Foto: NINA HANSEN Vis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

MAROKKO (Dagbladet): «Game of Thrones» er spilt inn her. «Gladiator» er spilt inn her.

Og verdensklassikeren «Lawrence of Arabia» ble spilt inn i den ukjente filmbyen allerede i 1962.

Ouarzazate ligger på 1160 meters høyde, med de voldsomme Atlasfjellene i nord og Sahara i sør. Med ettermiddagen kommer vinden og sanden, og da er det lurt å pakke seg inn i et sjal.

Filminnspilling Bak det enorme Atlas filmstudio (oppkalt etter den afrikanske fjellkjeden) ligger en borg bygd opp til Ridley Scotts film «Kingdom of Heaven», hvor Orlando Bloom og Liam Neeson løp rundt i korstogenes tid.

Da Dagbladet besøkte byen ble den første norske Kaptein Sabeltann-filmen spilt inn i den samme borgen fra 2005, med Kyrre Haugen Sydness, Pia Tjelta og Odd Magnus Williamson løpende rundt i Ridley scotts fotspor.

SABELTANN: Terje Formoe besøkte nylig filmsettet på spillefilmen «Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama» — i Ouarzazate. Foto: NINA HANSEN
SABELTANN: Terje Formoe besøkte nylig filmsettet på spillefilmen «Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama» — i Ouarzazate. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Borgen ligger et drøyt steinkast fra det store Atlas Studios - åstedet for nærmere 40 filmproduksjoner, ifølge turistguide og omviser Said.

Han rusler rundt på det enorme området sammen med de to japanske jentene Kanako og Ayumi, som alltid har hatt lyst å oppleve Marokko.

- Det er veldig stort her, og veldig fin utsikt, sier de, og forteller på haltende engelsk at, ja, de har i alle fall sett Gladiator.

Den ble spilt inn i Atlas Studios i 1999, og deler av Romerrikets arkitektur står fortsatt igjen i den rosa sanden i Marokko.

TURISTSTUDENT: Guiden Said viser de to japanske turistene Kanako og Ayumi rundt i Atlas Studios. Said studerer selv turisme, og forteller at mange i byen jobber med film.Foto: NINA HANSEN
TURISTSTUDENT: Guiden Said viser de to japanske turistene Kanako og Ayumi rundt i Atlas Studios. Said studerer selv turisme, og forteller at mange i byen jobber med film.Foto: NINA HANSEN Vis mer

Filmstudioet åpnet i 1983, og en av de første filmene som ble spilt inn her var eventyrfilmen «Nilens Juvel» med Michael Douglas.

Asterix og Obelix - Her har mange store filmer blitt laget. De beste er kanskje «Gladiator», «Prince of Persia», «Kundun» - og selvsagt «Asterix og Obelix. Oppdrag Kleopatra», sier guiden, og slår ut med armen.

Bak ham er det storslåtte palasset filmens Kleopatra bygger til Cæsar, selvsagt med innblanding fra våre to galliske venner, Asterix og Obelix.

- Veldig mange i Ouarzazate jobber med film - enten som statister, håndverkere, sjåfører eller på andre måter. Selv studerer jeg turisme, og jobber her som guide på si, forklarer Said til Dagbladet.

Dalai Lama Det er fredelig når vi er på besøk, men filmstudioet, som er verdens største i areal, er åpent for besøkende. Er du heldig foregår det også en filminnspilling i studioene.

Å vandre rundt i området er som å gå fra film til film - et sted med en forlatt pagode ser ut som det er hentet fra Martin Scorseses «Kundun», filmen om den fjortende Dalai Lama.

ØSTENS MYSTIKK: I flere av filmstudioets rom skulle man ønske man var flue på veggen under filminnspillinga. Foto: NINA HANSEN
ØSTENS MYSTIKK: I flere av filmstudioets rom skulle man ønske man var flue på veggen under filminnspillinga. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Flere steder står tydelige kulisser igjen som skall mot den afrikanske himmelen.

En båt ligger velvet, og gir assosiasjoner til Noahs Ark i ørkenen.

Inne i en mørk sal står de vakreste søyler i hvitt og turkis, og først når du banker på dem oppdager de at de er lagd av pappmasjé.

Flott er det likevel. Like ved inngangen skal et sted forestille Den himmelske freds plass i Beijing, inne ved resepsjonen står James Dean - også han i pappmasjé. Vil du overnatte i filmens verden finnes et eget hotell her, Oscar Hotel.
 
Kinomuseum Veldig mye i den ellers ganske rolige byen Ouarzazate — som betyr lydløs — dreier seg om film. Byen har, som seg hør og bør, også et kinomuseum i sentrum.

Rundt torget ligger flere hyggelige uterestauranter, og for å huse alle filmstjernene finnes også flere fine hoteller.

BUDDHA: Flere steder i studioet står forlatt som om filmcrewet bare er ute til lunsjFoto: NINA HANSEN
BUDDHA: Flere steder i studioet står forlatt som om filmcrewet bare er ute til lunsjFoto: NINA HANSEN Vis mer

Vi bodde på Berber Palace, som i tillegg til flere av de norske skuespillerne i Sabeltann-filmen også huset den danskamerikanske superstjernen Viggo Mortensen, som ble observert ved bassenget i rød hettejakke.

Porten til ørkenen Fra gammelt av ble byen kalt porten til ørkenen, og fortsatt gjester mange turister Ouarzazate for å fortsette turen ut i Sahara.

Rett over gata for hotellet var flere turarrangører som skreddersyr ørkenturer - det være meg med kameler, ATV-er eller små beach-boggier.

Fra gammelt av gikk den berømte kamleruta gjennom Sahara, forbi oaser og fram til Timbuktu i Mali fra Ouarzazate, en tur som tok 52 dager.

I dag er grensa til Algerie stengt, dermed er ikke turen lenger mulig.

KULISSER: Rundt i den rosa sanden står rester av kulissene fra flere internasjonale storfilmer, som blant andre «Kundun». Mange store skuespillere har satt sine bein her. Foto: NINA HANSEN
KULISSER: Rundt i den rosa sanden står rester av kulissene fra flere internasjonale storfilmer, som blant andre «Kundun». Mange store skuespillere har satt sine bein her. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Likevel - kombinasjonen av den litt søvnige rosa byen, solnedgangen over rosa sand, filmkulisser som er spennende for flere enn filmnerder, turer ut i Sahara og late kvelder ved svømmebassenger gjør Ouarzazate til et reisemål litt utenom det vanlige.

503 Service Unavailable