Du har vel sjekket rosene dine for lus?

16 tips som kan hjelpe.

VÆR PÅ VAKT: Du bør se til rosene dine hver dag, slik at du fort oppdager om disse små skapningene har innvadert dem. FOTO: syvwich/Flickr.com
VÆR PÅ VAKT: Du bør se til rosene dine hver dag, slik at du fort oppdager om disse små skapningene har innvadert dem. FOTO: syvwich/Flickr.comVis mer

Roser blir av mange ansett for å være noe av det flotteste en kan få i hagen, men dessverre blir disse vakre blomstene utsatt for både sopp og skadedyr. Den største og mest kjente skadegjøreren på roser er nok lusa, og vi finner den oftest på spede skudd og knopper.

Salg og markedssjef i BoGrønt, Aase Bjerknes Moland, forklarer at lus kan gjøre stor skade hvis de er mange nok og ikke blir fjernet.

- De suger bokstavelig talt safta ut av plantene, noe som fører til forkrøplede blader og blomster. Dette fører da igjen til redusert blomstring, og det ser jo heller ikke noe fint ut når alle bladene er krøllet sammen.

- Men lusa kan ikke ta knekken på en plante, påpeker Moland.

Lus hemmer utviklingen Gartner i Plantasjen, Hilde Poppe forteller til Bonytt.no at med tiden vil lus bremse ned utviklingen på rosene, og forårsake mistrivsel.

Det er viktig å se til rosene daglig. Jo tidligere du oppdager lusene, jo lettere er de å bekjempe, understreker Poppe.

Beskjemp lusangrepene Moland anbefaler å bruke Calypso fra Bayer, et systemisk middel som finnes både i konsentrat eller ferdig utblandet og klar til bruk.

- Det som kan være lurt er å forebygge det ved å sprøyte første gangen da alt av bladverk er ferdig utviklet tidlig på våren, for så og gjenta sprøytingen etter en tre ukers tid, råder hun.

Poppe fra Plantasjen påpeker at grunnen til at det lønner seg å bruke ett systemisk middel, er at dette er noe planten selv tar opp.

- Da slipper du å måtte treffe alle lusene.

Dyrker du økologisk kan du blant annet bruke noe som heter insektsåpe. Her gjentar du behandlingen med en ukes mellomrom mellom 1.- og 2. sprøyting, og deretter hver andre uke eller ved behov.

Kjerringrådene Som på de fleste områder finnes det også her ulike kjerringråd man kan ta i bruk. Skal man tro de utallige forumpostene og blogginnleggene angående dette temaet, er det slett ikke utenkelig at de faktisk fungerer.

Nedenfor følger en rekke kjerringråd for beskjempelse av lus på roser. Tipsene er hentet fra Hannes hage:

Sitronvann

1/2 liter vann, revet skall fra en sitron. Kok opp vann, bland i sitronskall. La trekke over natten, sil og ha på flaske. Må sprayes direkte på lusa. Gjentas ukentlig sommeren igjennom.

Tomatutrekk

SKREKKEKSEMPEL: Ser rosen din slik ut bør du sette i gang med noen lusbekjempende tiltak. FOTO: zoetnet/Flickr.com
SKREKKEKSEMPEL: Ser rosen din slik ut bør du sette i gang med noen lusbekjempende tiltak. FOTO: zoetnet/Flickr.com Vis mer

Èn del finhakkede tomatblader, fire deler vann. La tomatbladene trekke i halvparten av vannet over natten. Sil og bland i resten av vannet og ha på flaske. Også dette må sprayes direkte på lusa, og gjentas hver 7-10 dag.

Helmelk på sprayflaske

Spray på lusen. Gjenta etter 8-10 dager før de nyklekte lusene rekker å legge nye egg. Melken legger seg på lusen slik at den angivelig ikke får puste .

Hvitløksvann

Fire fedd hvitløk knuses og blandes med et stort glass vann. Kokes i cirka 20 minutter. Fortynnes med to-tre liter vann. Sprayes på.

Marihøner

Samle de marihønene du finner i hagen og flytt dem til rosebusken din, og se hvor mye lus en slik liten rakker klarer å renske i løpet av et døgn eller så.

Rødsprit og vann

Èn liter vann, og en liten "klunk" rødsprit og grønnsåpe blandes sammen og sprayes på lusene. Pass på å ikke spray i sollys, da svir du rosebladene. Med regelmessig påsprøyting hver 3-4 uke gjennom sesongen skal bestanden kunne holdes på et akseptabelt niva.

Brenneslevann

Brennenesler og vann blandes. Kokes opp, og trekkes i to døgn. Lurt å la det trekke ute, det kan gi en litt intens lukt. Avkoket siles, og sprayes på lusene.

Grønnsåpevann

Grønnsåpe og vann blandes i rause deler. Sprayes direkte på lusen.

LUSBEKJEMPING: Det er ikke bare tradisjonelt sprøytemiddel du kan sprøyte rosene med. Skal vi tro kjerringrådene kan du bruke både rødsprit, rabarbra og brennenesle. Foto: COLOURBOX.COM
LUSBEKJEMPING: Det er ikke bare tradisjonelt sprøytemiddel du kan sprøyte rosene med. Skal vi tro kjerringrådene kan du bruke både rødsprit, rabarbra og brennenesle. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer

Grønne fingre

Passer gjerne til dem som ikke har for mange roser i hagen. Enkelt å knipe vekk lusen med fingrene fra rosen. Effektivt, men tidkrevende, nærmest umulig om du har mange roser i hagen.

Andre planter

Lusen går etter duft, så duftende planter i nærheten av rosene kan dempe angrepene noe. Lavendel skal visstnok gjøre nytten, det samme med forskjellig type løk, gjerne en gressløktue.

Eddikvann

To desiliter grønnsåpe, 1/5 desiliter eddik 7%, 2,5 desiliter vann. Blandes og dusjes over plantene.

Rabarbra

Om du har store mengder rabarbra, slik at du kan avse litt til noe annet enn fantastiske kompotter og paier, kan denne planten også brukes til lusemiddel. Du vil da trenge ett kilo rabarbra som kokes i én time. Tilsetter én liter veske som består av en halv desiliter vann og en halv desiliter grønnsåpe. Alt siles og sprayes på rosene.

Bakepulver

To spiseskjeer bakepulver, to spiseskjeer rødsprit, og to spiseskjeer grønnsåpe blandes i én liter vann.

Hvitløk

Sett hvitløksfedd i jorden rundt rosen. Duften skal holde lusene borte.

Salmiakkvann

VÆR PÅ VAKT: Du bør se til rosene dine hver dag, slik at du fort oppdager om disse små skapningene har innvadert dem. Foto: COLOURBOX.COM
VÆR PÅ VAKT: Du bør se til rosene dine hver dag, slik at du fort oppdager om disse små skapningene har innvadert dem. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer

10 liter vann, en god klunk salmiakk og grønnsåpe blandes. Dusjes på bladene, og helles på jorden rundt rosen. Vær obs på at salmiakk kan ligne urinlukt fra katt, slik at spesielt hannkatter vil kunne begynne å markere rosene, om du sprayer med dette.

Omsorg og kjærlighet

God gjødsel, som kukompost og hønsegjødsel gjør plantene sterkere, og lus og annet skadedyr får ikke gjort like stor skade.

Kilder: bogront.no, hanneshage.com

Les også:

Alt om roser

Dette gjør du feil når du vanner plantene

Planter du her blir det mindre luking

Slik velger du rett grill

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

HEMMENDE: Blir en rose angrepet av lus, vil dette med tiden bremse utvilklingen og skape mistrivsel. Olaf/Flickr.com
HEMMENDE: Blir en rose angrepet av lus, vil dette med tiden bremse utvilklingen og skape mistrivsel. Olaf/Flickr.com Vis mer