Du jukser deg til disse veggene

Rått, røft og veldig enkelt å få til.

JUKS OG BEDRAG: Slik får du veggene alle interiørelskere drømmer om. FOTO: Storeys/Vakrehjem.no/Edda
MAL BETONGEN PÅ VEGGEN: Denne malingen ser ut som betong når den tørker på veggen. FOTO: Fresco er Pure & Originals/Edda
KALKMALING: Om du ikke har lyst til å rive vegger for å finne betong innerst, kan du bare kjøpe et par spann med maling. FOTO: Fresco er Pure & Originals/Edda
POPULÆRT: Fotograf Tom Haga har reist land og strand rundt for å fotografere betongvegger som han lager tapet av. FOTO: Concretewall
SYNET BEDRAR: Det er vanskelig å se at dette ikke er ekte betong. FOTO: Concretewall
FLERE BILDER: Fotograf Tom Haga benytter flere bilder ved siden av hverandre for å skape ekte betong-look. Repetisjon ser falskt ut mener fotografen. FOTO: Concretewall
DRIVVED: Dette tapetetet gir inntrykk av røffe, uperfekte og slitte vevegger i drivved. FOTO: Storeys/Vakrehjem.no

Vi har sett det en stund, forkjærligheten for det røffe, rå og uferdige. Nå vil vi nemlig bo og leve med materialer som gjerne skal se så ubehandlet og uferdig ut som mulig.

Vi omfavner det uperfekte og skakke og skeive, kaster oss over loppemarkedfunn og elsker at materialer som før aldri så dagens lys som en del av interiøret nå får lov til å vise seg frem.

Få stilen Men det er de færreste av oss som bor i det som en gang var et gammelt lagerbygg eller er så heldige å få tak i et røft fabrikklokale.

Så hva gjør man om man bor i et hus hvor alle vegger er nye, pent malte og ikke det minste rå og røffe?

Mal betonglook Heldigvis finnes det løsninger som verken krever at du flytter eller må rive veggen. Ifølge Informasjonskontoret for farge og interiør (Ifi) kan du nemlig nå male deg til betong-look på veggen.

Malingen Fresco fra Pure & Originals er en blanding av kalk og naturlige fargepigmenter som faktisk gir en struktur og farge som minner svært mye om betong.

Idar Stensvold, daglig leder i Edda Interiør, som har agentur på den belgiske trendmalingen i Norge, forklarer at det slett ikke er vanskelig å male betong-look på veggen, men at å male med kalkmaling krever en nokså annerledes teknikk enn hva man vanligvis har når man maler.

Underlag

- Malingen kan brukes på de fleste underlag, forklarer Stensvold. - Det gjør ingenting om det er en struktur i underlaget, men det vil naturligvis påvirke det endelige resultatet.

Det som er viktig å huske på er at underlaget må være likt, slik at malingen trekker inn likt.

Verktøy

Kalkmalingen skal påføres veggen med en stor og myk pensel med mye bust.

- Både syntetbust og naturbust fungerer fint, det viktigste er at den ikke er for stiv.

Før du begynner Malingen har en forholdsvis tykk konsistens, så for å gjøre den litt enklere å jobbe med og mer drøy i bruk, kan den blandes ut med opptil ti prosent vann.

- Dette er ikke avgjørende for et godt resultat, men kan bidra til at jobben går litt lettere, forklarer Stensvold.

- Jo mer kreativt og usystematisk du påfører malingen, jo bedre blir resultatet.

Slik maler du Begynn ved et hjørne og mal bortover. Påfør malingen på kryss og tvers, og ikke bare horisontalt eller vertikalt.

- Vær raus med malingen, så lenge malingen ikke renner, kan du ikke legge på for mye. Jo mer struktur du lager, jo finere blir det når malingen tørker.

Men passe på; malingen tørker raskt, så du bør derfor gjøre deg ferdig med hele veggen før du tar pause.

Stensvold understreker at man bør være klar over at malingen har en mørkere farge i våt tilstand enn når den er tørket.

- Ikke la deg skremme av lyse partier - det er slik det skal være.

Betongvegg på rull At betong er noe av det heteste du kan dekorere veggen din med vet Stavanger-fotografen Tom Haga mer enn de fleste om.

Hagas firma, Concretewall, mottar daglig bestillinger fra hele verden og har blitt omtalt i anerkjente internasjonale trend- og designmagasiner.

Hagas prosjekt med å lage tapeter som ser ut som betongvegger begynte men at han selv om samboeren ville ha en betongvegg hjemme hos seg selv.

- Jeg kjørte forbi en vegg jeg likte og bestemte meg for å lage min egen. Etter prøving og feiling fant jeg oppskriften, og la ut bilder av leiligheten på en egen Facebookside, forklarer Haga.

Nå tar han mot bestllinger fra hele verden.

Én vegg består av mange bilder satt sammen til en stor vegg. For at veggen skal se ekte ut, er det ikke gjentagende mønster.

- Det gir inntrykk av at veggen er unik, og helt ekte, forklarer Haga.

Lei av perfekt interiør Haga mener det er vanskelig å si hvorfor det er så i tiden med røffe materialer.

- Kanskje er folk litt lei av at alt skal være så "perfekt". Betong er jo et rått og tidløst materiale, og om du ikke har muligheten til å bygge i ekte betong, kan tapet være løsningen, forklarer Haga til Bonytt.no.

Populært med tapet som ikke ser ut som tapet Hos tapet- og gulvbeleggprodusenten Storeys merker man også at interessen for tapeter har økt kraftig den siste tiden.

- Vi merker godt at folk er begynt å bruke tapet igjen, sier Gjermund Kristiansen, daglig leder hos Storeys.

Kristiansen forklarer at tapeter med imitasjoner av naturlige og røffe materialer er spesielt populære.

- Stein, betong og trepaneler selger vi mye av.

Storeys selger også tapeter som ser ut som betong på veggen, og merker godt at vi nordmenn er trukket mot det rå og røffe i interiøret for tiden.

- Tapetet Rustica betongtapet er en bestselger.

En annen av tapetene Storeys har høstet mye lovord for, er tapetet med som ser ut som rustikk drivved.

I tiden - Trenden med materialer som ser ut som noe de ikke er, er fremdeles hot, mener Ann Helen Lunde hos interiørbloggsamfunnet Norske Interiørblogger (Nib).

- Og jeg personlig tror denne trenden vil holde seg populær enda en stund fremover.

Lunde tror at trenden med å benytte seg av elementer med naturlige materialer som betong og treverk kom som et resultat av at det i en tid nå har vært populært med røffe og industrielle elementer i interiøret.

- For å komplimentere denne røffe og litt harde stilen, tok man i bruk bruk mykheten i naturen for å skape kontrast. Som foreksempel i form av tapeter med drivved.

Les også: Dette slipper du å gjøre i hagen i sommer
Gjør et trendy interiørkupp på BonyttBazar
Her er årets heteste farge
Denne fiskegratengen er best i test

Saken ble opprinnelig skrevet av Rom123 for Klikk.no. Les her.