MARKED: Egypt er et enkelt land å reise i, men mange blir til tider slått ut av alt maset på markedene. Det er verdt å stålsette seg for handleturen første gang du er på besøk, råder Dagbladets reiseekspert, som samtidig mener det er lett å bli overveldet og forelsket i landet. Her fra et lokalt marked i Luxor. Foto: JULIEGOMOLL/CREATIVE COMMONS
MARKED: Egypt er et enkelt land å reise i, men mange blir til tider slått ut av alt maset på markedene. Det er verdt å stålsette seg for handleturen første gang du er på besøk, råder Dagbladets reiseekspert, som samtidig mener det er lett å bli overveldet og forelsket i landet. Her fra et lokalt marked i Luxor. Foto: JULIEGOMOLL/CREATIVE COMMONSVis mer

- Du kan bli slått ut av alt maset på markedene

Kommer likevel hjem overveldet og forelsket.

(Dagbladet):• Send inn dine spørsmål til Dagbladets reiseeksperter.

Har du en drøm om å besøke Kongenes dal og få et innblikk i oldtidas Egypt, men er litt usikker på hvordan du skal te deg i landet med pyramidene?

- Vi er to pensjonister i 70-åra som ikke er altfor reisevante. Men i år har vi virkelig tatt mot til oss og bestilt eventyrreisen - åtte dager i Luxor, Egypt, skriver Bente i en e-post til Dagbladets reiseeksperter.

Hun forteller at de har lest seg opp på historie og kultur både lokalt og nasjonalt i landet, men at de har fått lite praktiske tips om hvordan de best kan greie seg i det daglige.

Kontanter og klær - Jeg antar at vi klarer oss godt med Visa-kort i mange sammenhenger, men vi lurer på hva slags valuta vi bør ha for småhandel på markeder og så videre, skriver Bente.

- Er det smart å ta ut litt i egyptiske pund eller bruke euro? Bør vi veksle her hjemme eller i minibank i Luxor? spør hun.

Bente lurer også på om de kommer seg fram ved å bruke engelsk i taxi, buss, på kafeer og restauranter, eller om de må kommunisere på et annet språk.

- Vi forstår at vi i et muslimsk land må ta hensyn til klesdrakt i visse sammenhenger, men er det i det hele tatt akseptabelt for en turist å besøke en moské?

Et godt valg Dagbladets reiseekspert, redaktør i Reiselyst Torild Moland, mener det ikke er usannsynlig at Bente blir både overveldet og forelsket i Egypt:

- I det store og hele er Egypt et enkelt land å reise i, men mange blir til tider slått ut av alt maset på markedene. Det er blitt noe bedre, men stålsett dere for handlerunden, sier Moland.

Hun minner om at det tar tid å handle i arabiske land, med mye te og lange pruterunder:

Egyptiske pund, euro og dollar - Angående valutaen er det nok mest praktisk med egyptiske pund når man tar taxi eller besøker markedene. De vil sikkert ta euro og dollar om du ikke har annet, men det er som i Norge - vi foretrekker jo at turister handler i vår egen valuta, sier Moland.

Det er lurt å ha med et lite beløp fra Norge, enten egyptiske pund, euro eller dollar, og ta ut etter behov under oppholdet i Luxor.

Betalingskort Visa-kort vil fungere i alle de større butikkene, hoteller og så videre, forklarer Dagbladets reiseekspert.

Samtidig kan Visa-kort som betaling på for eksempel restauranter i mange områder i Luxor være lite utbredt. Derfor lønner det seg å regne med at man skal betale kontant.

- Selv tar jeg alltid ut penger i en lokal minibank i landet jeg skal til, men det har vel mer med latskap å gjøre. Så vidt jeg vet er det ikke store forskjellen i vekslingsrate i en minibank her og en minibank der, sier hun.

Engelsk På turiststeder som Luxor går det ifølge Moland fint å snakke engelsk både i taxien og på hotellet.

Som turist på sightseeing i Egypt holder det med t-skjorte og shorts.

Når du besøker lokale basarområder kan det være lurt å dekke til skuldre og bruke tøy som går ned over knærne, råder reiseeksperten.

Moskébesøk Når det gjelder moskébesøk er mange av dem forbeholdt muslimer - som de hellige moskeene i Mekka og Medina, forteller Moland.

- De fleste moskeer på den arabiske halvøy, som i Saudi-Arabia, er stengt for ikke-muslimer. Det samme gjelder moskeer i Marokko, sier hun.

I de fleste tolkninger av islamsk lov, er ikke-muslimer likevel tillatt i moskeer så lenge de overholder visse regler:

Som at du tar av deg skoene, er ren, ikke har spist sterkt luktende mat og at du dekker til kroppen med løse klær er en selvfølge.

- Kvinner må ha hodeplagg, et løst skjerf surret rundt hodet fungerer bra. Husk at fredag er en dårlig dag for moskébesøk, og mange moskeer er stengt for utenforstående da. Unngå også moskébesøk i bønnetida, sier Moland.

Enveisbillett Neste leser er Aina. Hun lurer på hvorfor man ikke kan få kjøpt enveisbillett med charterfly fra Egypt, eller kjøpe tur-retur med utgangspunkt Egypt.

Aina tilbringer mye tid i Hurghada. Da blir reisetida lang fordi hun først må reise til Kairo og deretter bytte fly minst en gang til på vei til Oslo.

- Det kan ta opptil 16 timer å komme seg til Norge, litt surt å tenke på at det finnes charterfly med flytid på 5,5 timer, skriver hun i en e-post til Dagbladets reiseeksperter.

Restriktive Ifølge Moland er egyptiske myndigheter veldig restriktive, og charterselskapene får rett og slett ikke lov til å selge enveisbilletter til og fra Egypt.

I en periode var det heller ikke lov å selge bare flyreise tur-retur heller, men det har myndighetene nå gått tilbake på.

Charterselskapene selger pakketurer med fly og hotell på ulike reisemål utenfor Norges grenser, og ikke motsatt vei.

• Les flere saker fra Dagbladets reiseeksperter her.