Du kan bli smittet av å dele drikkeflaske

Her er rådene som motvirker store utbrudd av munnsår.

MUNNSÅR: Herpesutbrudd kan utløses av ulike faktorer, og ofte er et svekket immunforsvar grunnen til at viruset bryter ut. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
MUNNSÅR: Herpesutbrudd kan utløses av ulike faktorer, og ofte er et svekket immunforsvar grunnen til at viruset bryter ut. ILLUSTRASJONSFOTO: ColourboxVis mer

Sliter du med stadig tilbakevennende munnsår? Her er rådene som kan motvirke store utbrudd.

Munnsår kan være både sjenerende og vondt, og kommer det først en gang, er sjansen stor for at det vil dukke opp igjen.

Den vanligste årsaken til munnsår på og rundt leppene er herpesvirus, og rundt 80 prosent av befolkningen er smittet av dette viruset.

Av disse vil ca 25 prosent oppleve å få jevnlige utbrudd i form av munnsår rundt munnen.

Herpes 1 og 2 Sykdommen som rammer hud og slimhinner har to undergrupper: herpes 1 og herpes 2.

Begge undergruppene kan gi infeksjon både i munnen og på kjønnsorganer, men det er herpes 1 som oftest gir utslag i form av munnsår.

Genital herpes, også kalt kjønnsherpes, er i dag en av de vanligste seksuelt overførbare infeksjonene i den industrialiserte verden, ifølge Folkehelseinstituttet.

Du blir ikke kurert for kjønnsherpes, men det finnes gode råd for å lindre plagene.

Start behandling med en gang Du kan bli smittet med herpes av å drikke av samme flaske som noen som har viruset.

En kløende og prikkende fornemmelse i leppene eller på huden rundt munnen kan være et tegn på et begynnende munnsår.

Dersom du kjenner denne følelsen, er et godt råd å starte behandling av munnsåret med en gang.

Tidlig behandling vil kunne ta toppen av utbruddet, og hindre at det utvikler seg fullt ut.

- Hvis man er mye plaget av utbrudd, lønner det seg å sørge for at man har en antiherpeskrem tilgjengelig hele tiden, slik at man kan kan få behandlet utbruddet så tidlig som mulig, anbefaler hudlege Jon Langeland.

Kremer med virushemmende midler for herpesutbrudd finnes i ulike typer. Noen trenger man resept på, mens andre kan man få reseptfritt på apoteket.

Bruk solfaktor Herpesutbrudd kan utløses av ulike faktorer, og ofte er et svekket immunforsvar grunnen til at viruset bryter ut. Både stress, forkjølelse, infeksjoner, mangel på søvn og menstruasjon kan fremprovosere nye munnsår.

Stress kan også utløse en annen type munnsår, kalt after, munnskåld eller «sladreblemmer».

Hvis man skal være mye i solen, og ikke vil ha ferien ødelagt av vonde munnsår, lønner det seg å ta noen forhåndsregler, ifølge Siv Elisabeth Haugen i Vitusapotek.

- Sol kan provosere frem herpesmunnsår, og de som er utsatt for å få munnsår bør beskytte seg mot solen og bruke leppomader med solfaktor, sier Haugen.

Stell pent med såret Hvis herpesutbruddet ikke behandles raskt nok kan den prikkende følelsen i leppene gå over til blemmer som vokser sammen og utvikler seg til store sår.

SALVE: Hvis man er mye plaget av utbrudd, lønner det seg å sørge for at man har en antiherpeskrem tilgjengelig hele tiden. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
SALVE: Hvis man er mye plaget av utbrudd, lønner det seg å sørge for at man har en antiherpeskrem tilgjengelig hele tiden. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox Vis mer

Som i alle typer sår kan det også oppstå infeksjoner som vil gjøre det hele langt verre.

For å unngå bakterieinfeksjon anbefaler hudlege Langeland at man steller pent med såret fra begynnelsen av, ved for eksempel å bruke en nøytral salve.

- Dersom man likevel skulle få en bakterieinfeksjon i sårene, kan en vanlig sårsalve være nyttig for å hindre videre infeksjon, sier Jon Langeland.

Kontakt lege ved store utbrudd Herpesviruset smitter gjennom direkte kontakt med sårvæske og slimhinner. Viruset kan også overføres fra hender til slimhinner, og god håndhygiene er derfor viktig.

Ved oralsex kan viruset smitte til kjønnsorganene.

For å redusere smittefare bør man først og fremst unngå nærkontakt der herpesutbruddet kan komme i direkte kontakt med andres hud eller slimhinner når man har utbrudd.

Et godt tips kan også være å bruke et munnsårplaster som legges over såret.

- Det finnes spesielle plaster for munnsår som hindrer spredning og bedrer forholdene slik at sårene gror raskere. Disse er tynne og diskrè, sier Haugen i Vitusapotek.

Dersom du har store og smertefulle utbrudd, gule sårskorper rundt munn og nese, eller sår som ikke gror i løpet av to uker, anbefales det å kontakte lege.

Les også: Tungen speiler helsen din
Ikke skyll etter tannpussen
8 tegn på at du har et helseproblem
Slik blir du kvitt dårlig ånde

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.