FYLLEKJØRING PÅ SJØEN: Du kan straffes selv om promillen er under 0,8, om du forårsaker en ulykke på sjøen. FOTO: Morten Holm/Scanpix
FYLLEKJØRING PÅ SJØEN: Du kan straffes selv om promillen er under 0,8, om du forårsaker en ulykke på sjøen. FOTO: Morten Holm/ScanpixVis mer

Du kan bli tatt selv med lovlig promille

Grensen på 0,8 er ikke avgjørende. Sjekk hva du risikerer.

||| Promillegrensen til sjøs er 0,8. Men det betyr ikke nødvendigvis at det er greit å legge seg tett opptil grensa.

- Hvordan folk reagerer på promille er individuelt. Hvis man forårsaker en ulykke og er synlig beruset, kan man bli straffeforfulgt selv om promillen er under 0,8, sier sjef for havnepolitiet i Oslo, politioverbetjent Roar Isaksen.

- Slike vurderinger baseres på en persons oppførsel og fremtreden, tilføyer politiadvokat Bente Lind.

Lav promille kan også få betydning for en eventuell erstatningssak ved ulykke.

- Dersom politiet finner grunnlag for straffeforfølgelse på grunn av beruselse, vil det kunne være aktuelt for oss å se på saken. Men så langt har vi bare unnlatt å betale erstatning når promillen er høyere enn 0,8, sier informasjonsdirektør Jack Frostad i If Skadeforsikring.

Gambler med promillen For å komme opp i 0,8 promille skal ikke en mann på 75 kilo drikke stort mer enn to halvlitere øl.

LES OGSÅ: Slik regner du ut promillen

Forskning, blant annet ved Universitet i Bergen, viser at 0,8 i promille reduserer båtføreres evne til å fatte viktige avgjørelser.

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet gir på ung.no følgende beskrivelse av hva som kjennetegner promilletilstanden 0,8:

«Du blir høylytt og får overdrevne bevegelser. Langsommere reflekser. Nedsatt koordinasjonsevne og økt reaksjonstid. Overdreven selvtillit. Det lukter tydelig alkohol av deg.»

- Båtførere har et ansvar både for seg selv, sine passasjerer og andre som ferdes på sjøen. Derfor oppfordrer vi alle til å vente med å drikke til de har lagt i land eller kastet ut dreggen, sier Roar Isaksen.

Så langt i år har hans avdeling tatt 4 båtførere for promillekjøring til sjøs. Normalt tar de 40-50 pr. sesong.

- Det er mange som gambler med promillegrensa, er hans erfaring.

Ute etter verstingene I kveld, på St. Hans-aften er havnepolitiet i Oslo ute med de styrkene de har.

- Erfaringsmessig er det veldig væravhengig hvor mye folk det blir på sjøen, og vi har dessuten registrert at mange legger feiringen til nærmeste helg. Derfor ser vi ingen voldsom økning av fyll på sjøen St. hans-aften, sier Isaksen.

Men de følger med. Fra og med i år er også en avsjekk på om folk har nødvendig båtførerprøve lagt inn i rutinene.

- Vårt mål i kveld er først og fremst å luke ut verstingene. Det er stort sett hyggelige folk på sjøen, og vi skal bidra til at de får en fin kveld, sier sjefen for havnepolitiet.

LES OGSÅ:

De 10 beste båtappsene

Bedre værvarsel for båtfolket

Så mye kan det koste deg å smugle

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.