Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

- Du kan droppe klassikerne Roma, Paris og London

Reiser du hit vil du bli positivt overrasket.

VILNIUS: Dagbladets reiseekspert Torild Moland mener de som ikke har vært i Baltikum vil bli veldig positivt overrasket. En by som hovedstaden i Litauen, Vilnius, har både en vakker, historisk gamleby, og moderne arkitektur og museer, forteller hun. Foto: COLORBOX
VILNIUS: Dagbladets reiseekspert Torild Moland mener de som ikke har vært i Baltikum vil bli veldig positivt overrasket. En by som hovedstaden i Litauen, Vilnius, har både en vakker, historisk gamleby, og moderne arkitektur og museer, forteller hun. Foto: COLORBOX Vis mer

• Send inn dine spørsmål til Dagbladets reiseeksperter.

(Dagbladet): Har du lyst til å besøke en storby før vinteren melder sin ankomst, men enda ikke klart å bestemme deg hvor du skal dra?

Venninnene Trine og Lise på 25 år planlegger en storbyferietur en helg denne høsten, men sliter nettopp med å bestemme seg for hvor turen skal gå.

- Vi har vært i mange av storbyene i Europa tidligere, og har lyst til å oppleve en by som kanskje ikke så mange har vært i. Vi er interessert i både shopping og kultur. Har dere noen gode høsttips? skriver de i en e-post til Dagbladets reiseeksperter.

Baltikum vil overraske - Om shopping er et av målene, vil jeg jo definitivt velge en by det er billig både å komme seg til, og å handle i, sier Dagbladets reiseekspert og redaktør i Reiselyst Torild Moland.

- Det gjør jo at du kan droppe klassikerne Roma, Paris og London som overhodet ikke er billige.

Derimot mener Moland at de som ikke har vært i Baltikum vil bli veldig positivt overrasket:

TALLINN: I tillegg til den historiske gamlebyen, hippe utesteder og gode restauranter, har du i Tallinn gode muligheter for billig shopping. Foto: COLORBOX
TALLINN: I tillegg til den historiske gamlebyen, hippe utesteder og gode restauranter, har du i Tallinn gode muligheter for billig shopping. Foto: COLORBOX Vis mer

- Jeg anbefaler Tallinn eller Vilnius. Begge har vakre, historiske gamlebyer, kombinert med moderne arkitektur og museer utenfor, sier hun.

Billig og hipt Her finner du hippe utesteder, gode restauranter og billig shopping som en en stor bonus, forteller Moland.

Prisnivået er i tillegg langt lavere enn i Norge:

- Du får en god treretters middag med drikke for 300 kroner, spabehandlinger for noen hundrelapper og svært billig overnatting, sier Dagbladets reiseekspert.

Tog i Europa Therese på 18 år har sendt en e-post til Dagbladets reiseeksperter der hun forteller at hun har tenkt seg på interrrail i Europa i 22 dager.

Endestasjonen er Roma, og nå er hun på jakt etter gode tips til hvor hun bør dra, og hva som er verdt å se på veien.

- Helst vintagebutikker og markeder der jeg kan finne skatter ingen andre har, samt kultur, arkitetktur og uteliv, skriver hun.

Blir til underveis - Noe av oppskriften til en vellykket interrailtur mener mange er å ikke planlegge for detaljert på forhånd, men la ruta bli til underveis, sier Dagbladets reiseekspert Torild Moland.

Prat med folk du møter om hvor de har vært og er på vei, og la impulsene til en viss grad styre hvor du hopper av toget, råder hun.

Uten for mange fastlagte planer kan du også ta deg tid til å være en dag eller to ekstra et sted du trives godt, forteller reiseeksperten.
 
Skattejakt - Men noen planlagte stopp må du selvfølgelig ha. Har du ikke vært i byer som Berlin og Paris før, er interrail en ypperlig måte å få en liten smak av disse på, og både vintagebutikker og andre «skatter» finner du i disse byene, sier Moland.

Gå i butikkene og barene i Paris, kuleste bydel Marais, eller på et av byens titallige markeder.

- På Marché de Montreuil skal det være mulig å komme over vintagegodbiter, mens det i Saint-Ouen, som gjerne kalles «Alle loppemarkeders mor», er et marked for alt og en opplevelse i seg selv, anbefaler hun.

Kultursentrum I Berlin ville Moland siktet mot bydelen Kreutzberg.

- Den tidligere fattige bydelen har utviklet seg til å bli Berlins kultursentrum med kunstgallerier, museer, shopping og en rekke kafeer og uteliv, sier hun.

Dra til Monti Ved veis ende i Roma bør du ikke gå glipp av Monti-området, som i løpet av de siste årene har gått fra å være «ingenting» til bli en av byens mest kreative områder, forteller Moland.

- Her er en rekke spennende butikker med vintageklær og interiør. Flere butikkeiere sitter med symaskinen midt i lokalet og syr. Du er garantert å finne noen ingen andre har, og det til en forholdsvis rimelig penge, sier hun.

Kultur og arkitektur kommer du heller ikke unna i Roma, enten det er romertiden eller samtiden som interesserer deg mest.

- Her er det ikke bare storverk fra romertiden og renessansen som gjelder lenger; få også med deg det nye Nasjonalmuseet for moderne kunst, Maxxi og Museet for samtidskunst, Macro, sier Dagbladets reiseekspert.

Sol i desember Sist ut denne gang er fra en familie på fem, der barna er mellom sju og 13 år.

REISEEKSPERT: Redaktør i magasinet Reiselyst (tidligere Zine travel), Torild Moland. Foto HANS ARNE VEDLOG
REISEEKSPERT: Redaktør i magasinet Reiselyst (tidligere Zine travel), Torild Moland. Foto HANS ARNE VEDLOG Vis mer

- Vi har tenkt oss på solferie i desember uten å blakke oss helt. Vi ønsker å være et sted med noen aktiviteter for barna, men også noe for mor og far. Hvor bør vi dra? spør de i en e-post.

For de som vil reise i desember utenom juleferien åpner det seg en hel verden av muligheter, forteller Dagbladets reiseekspert.

- Tidlig desember er ved siden av mai, den aller billigste tiden å velge charterferie. For eksempel har Star Tour knalltilbud på nyheten Kapp Verde, sier hun.

Kapp Verde er et roligere alternativ til Kanariøyene, men det er masse aktiviteter og utfluktsmuligheter her, forteller Moland.

Egypt - Ellers er jo Egypt billig om dagen, og fortsatt varmt i desember. Om du bare skal være borte en uke, er Egypt et veldig godt alternativ, sier hun.

Til Egypt er det nesten ingen tidsforskjell, og reisetiden er kort.

- Her finner du mange fine steder, og du må jo ikke dra til Hurgada som mange synes er masete. Apollo har mange flotte steder utenfor Sharm El Sheikh, for eksempel dykkerparadiset og hippiebyen Dahab, sier Moland, og legger til:

- Sjekk gjerne restplass.no allerede nå for å se om det finnes noe bra og billig.

Utenriksdepartementets landsider kan du til enhver tid lese de offisielle reiserådene for Egypt.

• Les flere saker fra Dagbladets reiseeksperter her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media