AVHENGIG? Den enkleste og mest effektive måten å kutte ut nesesprayen på er å slutte helt og forsøke å holde ut de dagene det tar å få tilbake en normal slimhinne. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
AVHENGIG? Den enkleste og mest effektive måten å kutte ut nesesprayen på er å slutte helt og forsøke å holde ut de dagene det tar å få tilbake en normal slimhinne. ILLUSTRASJONSFOTO: ThinkstockVis mer

Du kan få hull i neseskilleveggen

Langvarig bruk kan være helseskadelig.

Det er vår og høysesong for forkjølelse. Mange forsøker å dempe ubehaget med nesespray, men er man uheldig kan den kjappe løsningen få smertefulle ringvirkninger.

- Det er ikke uvanlig å se pasienter med permanente skader etter langvarig bruk av nesespray, forteller øre-nese-hals-lege Christian Getz ved Rikshospitalet.

Hull i neseskilleveggen Ifølge Getz kan innholdet i nesesprayen ved ukorrekt bruk påvirke slimhinnene slik at man etter hvert kan trenge mer og mer for å oppnå den ønskede effekten.

- Det kan bli en ond sirkel som til slutt fører til fysisk og psykisk avhengighet. I tillegg kan man oppleve blødninger fra nesen, redusert luktesans og utvikle varig hull i neseskilleveggen, sier han.

Avsvellende effekt Vanligvis er nesetetthet en forbigående tilstand som skyldes en allergisk reaksjon eller øvre luftveisinfeksjon.

Dette er tilstander som, ifølge Getz, kan behandles forholdsvis lett og ukomplisert med nesespray.

- De nesesprayene som vi har tilgjengelig har samlet sett en lokalt avsvellende effekt på slimhinnene. På den måten øker de luftgjennomstrømningen, og reduserer utskillelsen av væske i nesen, sier Getz.

Hjelper ikke mot polypper Han forteller imidlertid at det finnes mange andre sykdommer som kan gi tett nese, og hvor nesespray ikke vil ha noen effekt.

- Andre tilstander kan også føre til at plassforholdene inne i nesen blir endret, slik at man føler seg tett. Det kan for eksempel være utposninger av neseslimhinnen i form av polypper, fremmedlegemer, skjev neseskillevegg og følgetilstander etter neseskader. I enkelte tilfeller kan nesetettheten faktisk skyldes kreft, men heldigvis er dette veldig sjelden, sier han.

Maks ti dager Seniorrådgiver Grethe Amdal i Norges Astma- og Allergiforbund møter mange med tett nese.

Hun forteller at det er viktig å skille mellom slimhinneavsvellende nesespray og kortisonholdig nesespray.

- Slimhinneavsvellende nesespray skal man bruke dersom man er tett over en kort periode, for eksempel i forbindelse med forkjølelse. Ved pollenallergi og kronisk tett nese, anbefaler jeg kortisonholding nesespray. Denne er reseptbelagt, og må brukes etter legens forordning, sier hun.

Kan bruke begge Er man virkelig tett anbefaler hun å bruke begge typer.

- Man kan ta slimhinneavsvellende nesespray først for å åpne nesen og deretter kortisonholdig nesespray for å få betennelsesdempende effekt, sier hun.

I likhet med lege Christian Getz påpeker Grethe Amdal at den slimhinneavsvellende nesesprayen kan føre til irritasjon og permanent tetthet i nesen.

- Den er avhengighetsskapende, og det er viktig at man aldri bruker den i mer enn ti dager sammenhengende, sier hun.

Positiv til tilgjengelighet Selv om Christian Getz advarer mot mulige skumle effekter av langvarig bruk, er han positiv til at nesespray selges fritt i dagligvarebutikker.

- Salg av nesespray i butikk gjør de lettere å få tak i når man har behov for det. Det synes jeg i utgangpunktet er bra, sier han.

SKADER: Det er ikke uvanlig å se pasienter med permanente skader etter langvarig bruk av nesespray, forteller øre-nese-hals-lege. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
SKADER: Det er ikke uvanlig å se pasienter med permanente skader etter langvarig bruk av nesespray, forteller øre-nese-hals-lege. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock Vis mer

Han påpeker imidlertid at dette stiller større krav til brukerne.

- Åpent salg gjør at flere kan få uheldige bivirkninger hvis man ikke er påpasselig med å bruke produktet korrekt. Dette gjelder for øvrig alle legemidler som selges i butikk, og ikke bare nesespray, sier han.

Råd hvis du er blitt avhengig • Den enkleste og mest effektive måten å kutte ut nesesprayen på er å slutte helt og forsøke å holde ut de dagene det tar å få tilbake en normal slimhinne. Dette kan ta fra noen få dager og opptil flere uker. • Det hjelper å puste inn kald luft, de fleste opplever lindring av nesetetthet når de er ute. • Nesetettheten blir alltid verre når en legger seg ned, så det hjelper å ha en ekstra pute under hodet når du skal sove. • Kortison-holdig nesespray kan benyttes for å lindre plagene i en overgangsperiode. Det krever resept.
Kilde: Nhi.no

LES OGSÅ:
Sjekk om du har kyssesyke
Slik vasker du hendene riktig
Feil hostesaft kan gi infeksjon
Ting som hjelper mot forkjølelse

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.