PROBLEMER: Norwegian har hatt trøbbel og kanselleringer de siste dagene. her ser du hvilke rettigheter du har om du blir rammet.
PROBLEMER: Norwegian har hatt trøbbel og kanselleringer de siste dagene. her ser du hvilke rettigheter du har om du blir rammet.Vis mer

Flytrøbbel:

Du kan få tusenlapper om flyet er forsinket

Men det tapte hotelloppholdet kan bli en kostbar affære.

(Dagbladet): Sommerferien har startet med kluss, forsinkelser og trøbbel for mange. Både togtrafikk til og fra Oslo, og flytrafikk til og fra en rekke flyplasser ble rammet av forsinkelser ved starten av sommerferien.

Norwegian-passasjerer har klagd over manglende informasjon. Da er det greit å vite dette:

Dette må du dekke selv

Dersom du har kjøpt flybillett og hotellopphold hver for seg så vil hotellpengene du har betalt normalt sett være tapt dersom reisen blir kansellert eller avkortet.
Reiseforsikringen din dekker nemlig ikke slike ekstrautgifter.

– Reiseforsikringer bruker ikke å dekke utgifter knyttet til flykanselleringer, men den slår inn ved sykdom og tyveri, sier Martin Skaug Halsos, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet.
Det betyr at utgifter du har betalt for leiebil og andre aktiviteter i ferien også er tapt dersom du ikke kommer deg av gårde. Men ta gjerne kontakt med de aktuelle firmaene. For noen ganger er de greie og hjelper deg.

- Vi synes det er veldig beklagelig at nordmenn ikke kommer seg av gårde på ferie som planlagt. Men dette er flyselskapenes eget ansvar. Og vi dekker dessverre ikke utgifter ved hotellopphold og lignende, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring.

Mat og drikke

Ved alle flyforsinkelser over 2 timer har du krav på mat og drikke hvis flyreisen er under 1500 km.
Det samme har du ved:

• 3 timer ved flygning innenfor EØS på mer enn 1500 km
• for alle øvrige flygninger på mellom 1500 og 3500 km
• 4 timer for alle øvrige flygninger.
Flyselskapet eller deres servicepartnere på flyplassen skal tilby deg en matbong som du kan benytte på flyplassens spisesteder. Men du trenger ikke hente en slik bong om du heller vil legge ut selv, og deretter kreve pengene tilbake. Det er ikke noe eksakt maksimalbeløp, men «rimelig forpleining» betyr ikke treretters middag og en flaske vin.

Vis måtehold så vil regningen bli dekket.

Noen ganger får du vite at flyet er 1 time og 45 minutter forsinket. Du velger dermed å kjøpe maten selv, siden du ikke får utlevert matbong. Ta imidlertid vare på kvitteringen. For hvis flyet blir ytterligere 15 minutter forsinket så kan kvitteringen ha blitt et verdipapir.

REISETRØBBEL: Norwegian har igjen hatt store problemer ved inngangen til sommerferien. Mange reisende klager over dårlig informasjon. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
REISETRØBBEL: Norwegian har igjen hatt store problemer ved inngangen til sommerferien. Mange reisende klager over dårlig informasjon. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Det samme gjelder ved behov for overnatting. Flyselskapet skal ordne hotellrom for deg, men du kan også fikse det selv - og legge ut for oppholdet og deretter få dette refundert etterpå. Du skal også få dekket transport fra flyplassen til hotellet.

Dette er refusjon av reelle utgifter.
Men du kan også ha krav på en økonomisk kompensasjon hvis forsinkelsen eller kanselleringen skyldes ting som tekniske problemer, manglende mannskap til flyet, endring av flytype etc.
Ved uvær, terror, streik og liknende som flyselskapet ikke kan gjøre noe med så bortfaller retten til kompensasjon. Men retten til mat og hotell gjelder fortsatt.

Hva skal du gjøre

Dersom du mener at du har krav på erstatning skal du sende inn en klage i forbindelse med en flyreise så må du huske at klagen skal rettes direkte til flyselskapet.
Dersom du får avslag kan du klage til Transportklagenemnda. Dersom det gjelder en pakkereiser (f.eks, charterreise) skal klagen rettes til Pakkereisenemnda

Men hvor mye har du krav på?

Forbrukerrådet har laget denne enkle kalkulatoren for reiser innen EU.
Skriv inn avreiseflyplassen og ankomstflyplassen, så kommer beløpet opp - i Euro.

Merk deg at rettighetene gjelder reiser innad og fra EØS. Rettighetene gjelder også til EØS hvis flyselskapet er registret i EØS.

Les mer: Er flyet forsinket? Pass deg for de gode hjelperne.

Erstatningen reduseres

Du har rett til en økonomisk kompensasjon etter standardiserte satser. Denne kompensasjonen har du krav på uavhengig av om du har lidd noe økonomisk tap, og skal utbetales umiddelbart ved henvendelse til flyselskapet. I praksis vil det gå noen dager fra klagen er sendt til beløpet er utbetalt.

• Du får 250 euro for alle flygninger opptil 1500 km
• Du får 400 euro for alle flygninger på mer enn 1500 km
• Du får 600 euro og for alle øvrige flygninger på mellom 1500 og 3500 km.
• Kompensasjonen kan reduseres med 50 prosent når du tilbys plass på en annen flygning til bestemmelsesstedet og ankomsttiden ikke overstiger den opprinnelige flygningen som var bestilt med mer enn:

• 2 timer ved flygning opptil 1500 km
• 3 timer ved flygning innenfor EØS på mer enn 1500 km
• for alle øvrige flygninger på mellom 1500 og 3500 km
• 4 timer for alle øvrige flygninger.

Du har ikke større rett eller mulighet ved å bruke eksterne firma til å søke om erstatning for deg. Bruker du slike firma vil opptil 25 prosent av erstatningsbeløpet tilfalle «de gode hjelperne».

Les mer: Skylder du restskatt så kan passet ditt være ugyldig.