Du kan faktisk ha med både lommekniv og multiverktøy

Overraskende mye du har lov å ta med i håndbagasjen.

TURUTSTYR: En god del turutstyr kan pakkes i håndbagasjen, men slett ikke alt. Foto: OSL
TURUTSTYR: En god del turutstyr kan pakkes i håndbagasjen, men slett ikke alt. Foto: OSLVis mer

Høsten er en populær turtid, med det som måtte følge med av turutstyr i bagasjen.

Skal du reise med fly før du ankommer turområdet, er det greit å sjekke bagasjereglene før du pakker sekken. Det er nemlig ikke alt du kan ha med deg, verken i håndbagasjen eller som innsjekket bagasje.

Dessuten bør du tenke på HVA du pakker i, og HVORDAN du pakker. Se bare hva bagasjen må tåle på veien fra innsjekking til flyet, og vær forsiktig med kofferter som har utstikkende hjul som kan sette seg fast.

Dette kan du pakke med deg Det er overraskende mange ting som er tillatt å legge i håndbagasjen, selv om det er snakk om skarpe gjenstander.

Både lommekniver og multiverktøy kan du legge i håndbagasjen, så lenge knivbladet eller de andre verktøyene ikke måler mer enn 6 centimeter.

Kniver som derimot har et lengre knivblad enn dette, og multiverktøy som inneholder bor eller sag, må legges i den innsjekkede bagasjen.

Også telt kan du ha med enten i håndbagasjen eller som innsjekket bagasje. Fiskestenger regnes derimot vanligvis som spesialutstyr av flyselskapene, og må sjekkes inn deretter.

Har du vært på fisketur og vil ha med fisken hjem, er også denne tillatt i håndbagasjen, men da anbefales det å vakuumpakke fisken. Har du med fisk som innsjekket bagasje er det ditt ansvar å sikre at det ikke oppstår lekkasje eller lukt.

Lighter og primus? Både tradisjonelle fyrstikker eller en vanlig lighter er tillatt medbrakt inni flyet, men her krever reglene at du skal bære den deg, for eksempel i en bukselomme, og ikke i håndbagasjen. Dessuten er det tillatt med kun én lighter per passasjer.

Primus eller stormkjøkken derimot, er det langt strengere regler for.

Ifølge Luftfartstilsynet er disse tillatt i håndbagasjen kun hvis de er ubrukte, og aldri har inneholdt brannfarlig væske. Har de vært i bruk, kan de sendes som innsjekket bagasje hvis flyselskapet tillater det. Du bør altså sjekke med flyselskapet først, før du pakker det i bagasjen.

Husk å bestille plass til hund og gevær Under jakten er det mange som reiser med gevær. Våpen må vanligvis registreres i bestillingen hos flyselskapet, dessuten må det pakkes etter flyselskapets regler.

Ammunisjon er ikke tillatt i håndbagasjen men kan sendes i den innsjekkede bagasjen. Husk at den ikke skal ligge sammen med geværet, men at våpen og ammunisjon plasseres i hvert sitt kolli.

BAGASJE: Vann og vin kan det være trøblete å få med seg gjennom sikkerhetskontrollen og inn på flyet. Lommekniver, fyrstikker og multiverktøy er derimot greit. Foto: OLE C. H. THOMASSEN / Dagbladet
BAGASJE: Vann og vin kan det være trøblete å få med seg gjennom sikkerhetskontrollen og inn på flyet. Lommekniver, fyrstikker og multiverktøy er derimot greit. Foto: OLE C. H. THOMASSEN / Dagbladet Vis mer

Husk også å bestille plass til hunden om den skal være med på jakt - og vær obs på at dette vanligvis må bestilles per telefon hos flyselskapene.

Generelt kan det lønne seg å være ute i god tid ved avreise, da det gjerne er større pågang på spesialbagasjen i forbindelse med nettopp jakta og høstferien.

Også om du skal reise med tog til jakta, gjelder egne regler for frakt av gevær hos NSB.

Les mer:
Her er de letteste tursekkene

Aldri mer tørre brødskiver på tur?

Vi har testet frysetørret turmat

TURUTSTYR: Du kan ikke pakke alt friluftsutstyr i håndbagasjen. Foto: PRODUSENTENE
TURUTSTYR: Du kan ikke pakke alt friluftsutstyr i håndbagasjen. Foto: PRODUSENTENE Vis mer