FESTLIG LAG: Mange av oss tar kanskje en dram for mye i løpet av julebordet. Hvis du passer på drikkingen, og følger noen andre enkle råd, kan bakrusen oppleves mindre slitsom. Illustrasjonsfoto: Geir Bølstad / Dagbladet
FESTLIG LAG: Mange av oss tar kanskje en dram for mye i løpet av julebordet. Hvis du passer på drikkingen, og følger noen andre enkle råd, kan bakrusen oppleves mindre slitsom. Illustrasjonsfoto: Geir Bølstad / DagbladetVis mer

- Du kan gjerne spise en kebab til nattmat

Sjekk hva som er myter og fakta om bakrus.

- At man får bakrus, er faktisk et sunnhetstegn. Når du drikker ting som du ellers ikke ville utsette lakken på bilen din for, bør det ikke være en overraskelse at kroppen reagerer, sier Ole André Sivertsen, forfatter av boka «Bakrus - en røff guide til dagen derpå».

Han holder også i disse dager foredrag på mange julebord om hvordan alkoholen egentlig virker på oss.

Jevn rus
- Alkoholen døyver nervesystemet ditt. Mens du er påvirket, vil kroppen gjøre mottiltak ved å skru opp volumet på systemet på maks. Problemet er at når du legger deg og alkoholen forsvinner ut av kroppen, blir du sittende igjen med nervesystemet på maks. Du får ikke sove dypt, angstsenteret i hjernen jobber overtid, og du blir mer følsom for lys og støy dagen derpå, sier Sivertsen.

Denne effekten er det ofte svært lite å gjøre noe med. Men det er likevel mye du kan styre.

- Det viktigste er at du prøver å ikke ha en høy promilletopp, er hans første råd.

Å ha mat i kroppen når du drikker, demper også bakrusen.

- Mange går i det jeg kaller sprudlevann på tom mage-fallgruva. Det skaper ofte en veldig bratt promillekurve, sier Sivertsen.

Folkehelseinstituttet sier i sine råd at det som virker mot bakrus, er å drikke alkohol med måte. Generelt bør man vente nærmere en time mellom inntak av hver ny alkoholenhet, og nøye seg med å være alkoholpåvirket i opptil 3- 5 timer.

Dropp vorspiel
Ikke gå på vorspiel, er et annet råd som forskningen nå viser er viktig. En studie som nylig ble publisert i tidsskriftet Alcoholism: Clinical & Experimental Research viser at unge som har vært på vorspiel, drakk nesten dobbelt så mye i løpet av en kveld som de som gikk rett til utestedet.

Vorspielet økte også risikoen for skader og blackout - og bakrus, skriver forskning.no.

Kebab skader ikke
Hva med nattmaten du ofte får lyst på på veien hjem - vil den hjelpe deg? Det er ingen forskjell på hva du spiser, men det er viktig å få i seg næring, sier Sivertsen.

- Når du drikker alkohol, mister du salt, næringsstoffer og vann. Kroppen trenger disse tingene for å restituere seg dagen derpå. Du kan gjerne spise en kebab til nattmat.

Medisiner
I motsetning til andre anbefaler han at du bruker betennelsesdempende midler, såkalte NSAIDs, mot bakrus. Det inkluderer for eksempel Ibux, Aspirin, Voltaren og Naproxen.

- Kroppen skiller ut stoffer kalt prostaglandiner når den skal reparere skadevirkningene etter alkohol. De gir hevelser og mikrobetennelser i kroppen. Derfor virker betennelsesdempende medisiner. Men disse medisinene gir økt blødningsrisiko. Hvis du har sart mage, skal du ikke prøve dette, men for sunne og friske personer i et enkelt tilfelle er det ok med en slik pille på morgenkvisten, sier Sivertsen.