DYRT ELLER BILLIG: Lønner det seg å putte inn litt ekstra penger i hvitevarene, eller kan du like godt gå for den rimeligste varianten? Illustrasjonsfoto: thinkstockphotos
DYRT ELLER BILLIG: Lønner det seg å putte inn litt ekstra penger i hvitevarene, eller kan du like godt gå for den rimeligste varianten? Illustrasjonsfoto: thinkstockphotosVis mer

Du kan godt kjøpe billige maskiner

Det blir like rent. Se hva du går glipp av.

Oppvaskmaskin og vaskemaskin er noe de aller fleste av oss har. Og siden folk flest har hvitevarene sine lenge, er det ulike faktorer som kan være lurt å tenke godt gjennom før du investerer i en ny.

Hva med pris? Lønner det seg å putte inn litt ekstra penger i hvitevarene, eller kan du like godt gå for den rimeligste varianten?

Varierende behov Ifølge kommunikasjonssjef i Elkjøp Nordic, Åshild Indresøvde, er det store forskjeller på hvitevarer når det kommer til blant annet hvilke funksjoner eller program de har. Hun opplyser at dette kan gjelde både plass (til både kuverter og tøy), energibruk, støynivå, driftstid med mer.

- De dyrere modellene bruker ofte mye mindre energi og har langt flere funksjoner og mer plass enn de rimeligere.

- Over en lengre levetid kan energisparingen i seg selv tjene inn igjen en ekstra investering, påpeker Indresøvde.

For det viktigste er å finne en maskin som passer ditt behov, og behovet varierer jo veldig fra person til person. Det er stor forskjell på behovet til en husholdning med fem personer og med en eller to personer, for eksempel.

Billig eller dyr oppvaskmaskin? Jan Ivar Nykvist er daglig leder hos Gourmetkokkene.no og butikksjef for Stangeriet i Mathallen, Oslo. Han forklarer til Bonytt.no at oppvasken sannsynligvis vil bli like ren med en billigmaskin som en dyr maskin. Imidlertid er det likevel andre forskjeller.

Nykvist opplyser at en dyrere oppvaskmaskin ofte vil ha flere praktiske løsninger som gjør jobben enklere for deg på kjøkkenet.

- Du vil også ofte få muligheten til å senke og heve hyllene du setter oppvasken i, hvis du går for en av de dyrere variantene.

- Dette kan være praktisk for deg som har lyst til å vaske vinglass og større kjeler i maskinen.

Støynivå og vannforbruk Indresøvde fra Elkjøp påpeker at også lyden vil variere fra billigmaskinene til de dyrere variantene.

- De dyrere oppvaskmaskinene har gjennomgående et mye lavere støynivå. Mange har i dag en åpen kjøkkenløsning, og da anbefaler vi å tenke på lydnivået og gå for maskiner som har et så lavt lydnivå som mulig, det vil si nærmere 40 enn 50 dB.

Kommunikasjonssjefen understreker at de dyrere maskinene også bruker mindre strøm og er mye mer skånsomme for miljøet.

- Det finnes maskiner på markedet som har seks liter vannforbruk på en oppvask, og ja, det blir rent.

Dersom du er opptatt av dette, anbefaler Indresøvde å se etter maskiner som er merket med A++ og A+++.

Dette bør du se etter Når det gjelder oppvaskmaskin, er det ifølge Nykvist viktig at det er enkelt å holde maskinen ren innvendig.

- Dette gjelder spesielt filteret, som bør rengjøres regelmessig for å unngå vond lukt og bakterier.

Så gjelder det å finne ut hvordan oppvaskmaskinen din skal se ut. Vil du ha bestikkskuff øverst, eller kurv til å sette bestikket i?

Seniorrådgiver i SINTEF Byggforsk, Jan Chistian Krohn, forklarer til Bonytt.no at det de hos SINTEF er mest opptatt av ved valg av både oppvask- og vaskemaskiner, er at maskinene har gode sikringssystemer mot overflom og vannlekkasje.

- Jeg antar at alle nye maskiner som selges i dag, har en eller annen form for innebygd vannsikringssystem.

Billig eller dyr vaskemaskin? Forskjellene mellom prisklasser og modeller ligger i stor grad i kapasiteten.

- Når du skal kjøpe ny vaskemaskin, anbefaler vi å tenke på hvor stor tøymengde du har behov for å vaske, hvor mange omdreininger man trenger (hvilken restfuktighet har tøyet når maskinen er ferdig) og hvilke programmer man trenger, forklarer Indresøvde.

- Når det gjelder omdreininger, kan det være mye å spare på tørkingen, dersom man bruker tørketrommel.

VALG AV OPPVASKMASKIN: Innredningen er noe av det viktigste når forbrukere skal kjøpe oppvaskmaskin. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
VALG AV OPPVASKMASKIN: Innredningen er noe av det viktigste når forbrukere skal kjøpe oppvaskmaskin. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer

Kommunikasjonssjefen opplyser at noen maskiner også har skånetrommel, som er mer skånsom for tøyet i forhold til hva den tradisjonelle trommelen er.

- En del maskiner har også børsteløs motor, noe som gjør dem mer driftssikre og stillegående.

- Energimerking spiller også inn, det er stor forskjell i vannforbruk på de forskjellige vaskemaskinene.

Hva bør du se etter? Leder for forbrukerservice i Lilleborg, Malin Skaar, understreker at når det gjelder vaskemaskin, har enkelte av de litt dyrere maskiner egne impregneringsprogrammer, egne programmer for vask av sko og så videre.

- For noen kan dette bety mye, for andre betyr det lite.

Skaar forklarer at mens noen ønsker seg en enkel og lett forståelig maskin, med bare enkle valg av program og temperatur, ønsker andre seg en maskin med programmer som definerer tekstiltype, som for eksempel jeans, bomull, syntetisk.

Den i midten er tilstrekkelig PR/Marketing Manager i BSH Husholdningsapparater, Katrin Ohlander, forklarer til Bonytt.no at de fleste produsenter har modeller i ulike prisklasser å velge mellom.

- Holder du deg til midtsegmentet, får du med deg de viktigste funksjonene, antall program og lignende.

Les også:

Du vasker vel ikke undertøyet på 40 grader?

Stor guide til flekkfjerning

Skal bestikket opp eller ned i oppvaskmaskinen?

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

BILLIG ELLER DYR: Forskjellene mellom prisklasser og modeller ligger i stor grad i kapasiteten. Illustrasjonsfoto: thinkstockphotos
BILLIG ELLER DYR: Forskjellene mellom prisklasser og modeller ligger i stor grad i kapasiteten. Illustrasjonsfoto: thinkstockphotos Vis mer