Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Norgesferie:

Du kan kreve dobbel erstatning

De smarte får dobbel erstatning på forsikringen når uhellet er ute.

Sjekk inn: Ikke send verdisakene dine som innsjekket bagasje. Flyselskapene dekker bare en liten sum dersom bagasjen bli stjålet eller ødelagt. Foto: Odd Roar Lange
Sjekk inn: Ikke send verdisakene dine som innsjekket bagasje. Flyselskapene dekker bare en liten sum dersom bagasjen bli stjålet eller ødelagt. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Kamera som mistes i bakken, mobiltelefon som drukner i toalettet og PC som blir ødelagt fordi vinglasset faller over tastaturet. Dette kan gjøre ferieturen ekstra kostbar.

Og den dårlige nyheten: Det dekkes ikke av den ordinære reiseforsikringen din. I så fall må du sørge for en ekstra «ting-forsikring» som dekker disse gjenstandene. Som den du kanskje kjenner fra enkelte el-butikker.

Norgesferie

Fortell hvilke steder man bør besøke når man er på norgesferie!

Del din favoritt

Men det finnes noen smarte tips som gjør at du kan få det dobbelte igjen etter en skade på reisen.

Tyveri

Reiseforsikringen dekker tyveri, men bare dersom du har oppbevart utstyret på en trygg måte.

- En god reiseforsikring dekker mye, men er likevel ikke en «all-risk»-forsikring, sier Torbjørn Brandeggen, senior kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

- Det betyr at du ikke skal sjekke inn verdisaker som innsjekket bagasje under flyreisen.

Og du må heller ikke la verdisaker som lesebrett, mobiltelefon eller klokke ligge på stranda mens du tar en tur til strandbaren for et glass vin. Da har du ikke passet godt nok på, og må regne ved avslag eller avkorting, sier Cathrin Wester Kyrre, skadeleder i Europeiske Reiseforsikring.

- Mens tyveri fra bobil eller hotellrom dekkes vanligvis. Her er det heller ikke krav om bruk av safe. Men vi dekker ikke tyveri av kontanter, sier Wester Kyrre videre.

Dette er ikke tyveri

- Hvis en gjenstand har falt ut av seg selv, eller er gjenglemt, regnes ikke dette som tyveri. Da dekkes det heller ikke av reiseforsikringen, fortsetter Brandeggen.

Følg godt med: Pass godt på verdisakene dine når du er på reise. Det skal bare noen sekunders uoppmerksomhet til før du kan være lettet for verdiene dine. Foto: Odd Roar Lange
Følg godt med: Pass godt på verdisakene dine når du er på reise. Det skal bare noen sekunders uoppmerksomhet til før du kan være lettet for verdiene dine. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

- Vær klar over at flyselskapene har innført strengere regler for hva du kan ta med som håndbagasje. Tenke nøye over om du egentlig trenger å ta med deg så mye på reisen, råder Cathrin Wester Kyrre.

Som tusenlapper uten tilsyn

- Vi tror samtidig at mange har en litt urealistisk forventning til hva reiseforsikringen dekker. Når folk får tenkt seg litt om etter et «urealistisk» krav, så skjønner mange innerst inne hvorfor de får avslag, sier Bjarne Rysstad, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

- Flere krav kan gjelde gjenglemt mobil på et bord på en uterestaurant i en travel handlegate eller at en har latt mobilen ligge igjen på bordet når en har gått på toalettet. Folk glemmer at det de gjør, er egentlig å legge igjen en stor bunke med tusenlapper på bordet uten tilsyn, for så å være borte i 5-10 minutter, forklarer Bjarne Rysstad.

Dobbel erstatning

Sjekk med forsikringsavtalen din hvilke rettigheter du har.
Og husk at i mange tilfeller vil du få raskere oppgjør dersom du går gjennom forsikringsselskapet i stedet for via flyselskapet. Men du kan naturligvis ikke kreve samme gjenstand dekket både hos flyselskapet og forsikringsselskapet ditt.

Ved reiseskade, som tapt eller ødelagt bagasje, kan du imidlertid fordele skaden på to eller flere selskaper dersom du gjør det på denne måten:

Du kan fordele kravet mellom både flyselskapet og forsikringsselskapet. Men, vær påpasselig på at du ikke krever samme gjenstand erstattet to ganger. Lag en nøyaktig liste.

Dersom du har mistet bagasjen, og den ikke dukker opp innen 21 dager, så betaler flyselskapene 235 kr per kilo i erstatning. Det betyr bare 3525 kroner. Sannsynligvis er innholdet verd mye mer og da kommer reiseforsikringen inn.

Og dersom verdien også overstiger maksimalbeløpet i reiseforsikringen din så kan du kreve overskytende fra kredittkortselskapet, dersom mer enn halvparten er reisen er betalt med dette kortet.

Badetrøbbel: La gjerne noen passe på verdisaker når du går og bader. Foto: Odd Roar Lange
Badetrøbbel: La gjerne noen passe på verdisaker når du går og bader. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Mer igjen for pengene

Hvis flyet ditt er forsinket eller kansellert vil du i mange tilfeller har krav på kompensasjon. Det samme gjelder dersom flyet er overbooket og du frivillig eller ufrivillig må stå over til seinere fly.

Når et fly blir forsinket eller flygingen kansellert skal flyselskapet alltid gi deg informasjon om rettighetene dine. Det er en kjent sak at dette ikke alltid skjer.

Både SAS og en rekke andre selskap tilbyr deg å få utbetalt kompensasjonen for dette som en voucher i stedet for å få beløpet utbetalt i en pengeoverføring til kontoen din.

Voucheren er i praksis er som en reisesjekk - og på det dobbelte av opprinnelig krav. Har du rett til 250 euro så vil det stå 500 euro på voucheren. Denne kan du bruke som hel- eller delbetaling av nye reiser.

Du trenger ikke bruke opp alt til en og samme reise. Og du kan gi bort reiser betalt ved voucher. Du kan også velge å få erstatningen utbetalt i bonuspoeng.

Se opp for Helsetrygdkortet

Med ditt europeiske helsetrygdkort har du innenfor EØS-området rett på de samme helsetjenestene som innbyggerne i landet du er deg i. Men vær klar over begrensningene. Mange tror kortet er en reiseforsikring i stedet for reiseforsikring. Det er det ikke. Det kommer i tillegg til denne.

Husk også at egenandelen på behandling og helsetjenester kan være skyhøy og dette dekkes ikke av Helfo. Vær også klar over at hjemreise/syketransport faller utenfor Helfos dekning.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!