VIRUSSPREDER: Aedes-myggen som sprer denguefeber, skiller seg fra malariamyggen ved at den stikker om dagen. Foto: JAMES GATHANY/AP/SCANPIX
VIRUSSPREDER: Aedes-myggen som sprer denguefeber, skiller seg fra malariamyggen ved at den stikker om dagen. Foto: JAMES GATHANY/AP/SCANPIXVis mer

Du kan miste store mengder hår og bli fullstendig utmattet

Mygg sprer den hyppigste tropesykdommen etter malaria.

(Dagbladet): • Send inn dine spørsmål til Dagbladets reiseeksperter.

Noen opplever å bli syke når de tar en etterlengtet ferie. En av dem er Kari:

- I 2004 var jeg i Thailand. Skulle være der i fire uker, men endte opp med seks uker på grunn av denguefeber, skriver hun i en e-post til Dagbladets reiseeksperter.

Kari forteller at selv om hun var den som fikk færrest myggstikk i familien, var hun likevel den eneste som ble syk:

- Jeg hadde en av de minst farlige typene, men var veldig dårlig også i lang, lang tid etterpå. Jeg mistet store mengder med hår og var fullstendig utmattet, skriver hun.

Redd for blødninger Blodplateverdiene hennes var på det laveste 46 000, og de skal være mellom 150 000-350 000, forteller hun.

Legene som behandlet henne sa det var stor fare for blødninger, men heldigvis gikk det bra.

Nå lurer hun på hva hun skal gjøre ved framtidige reiser.

- Det er denguefeber svært mange steder på kloden vår, og jeg fikk klar beskjed av legene på Koh Samui om at det er svært farlig å bli smittet en gang til, skriver hun.

Liten risiko - Det er riktig at det er fare for å bli enda dårligere neste gang du får denguefeber, sier Dagbladets reiseekspert, reiselege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken.

Risikoen for å få det er i utgangspunktet likevel så liten, at Hasle ikke fraråder folk å reise til områder hvor denguefeber forekommer, selv om du har hatt denguefeber en gang tidligere:

- Hvis du har vært veldig dårlig synes jeg du skal vente i to-tre år, men etter det er det ikke så stor økning i risikoen for den farlige komplikasjonen som heter dengue-blødningsfeber, forklarer Dagbladets reiseekspert.

Tropisk sykdom Denguefeber finnes i alle tropiske og subtropiske land, forteller Hasle.

REISELEGE: Gunnar Hasle (56) er lege og zoolog, og driver Reiseklinikken i Oslo som har over 11 000 reisemedisinske konsultasjoner i året. Hasle kan svare på alt om reisevaksiner, sykdommer man kan pådra seg under reise, og hvilke sykdommer man bør ta hensyn til når man skal ut og reise. Foto: HANS ARNE VEDLOG
REISELEGE: Gunnar Hasle (56) er lege og zoolog, og driver Reiseklinikken i Oslo som har over 11 000 reisemedisinske konsultasjoner i året. Hasle kan svare på alt om reisevaksiner, sykdommer man kan pådra seg under reise, og hvilke sykdommer man bør ta hensyn til når man skal ut og reise. Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

Ifølge Norsk helseinformatikk (NHI) er denguefeber en av de vanligst diagnostiserte tropiske virussykdommene i Vest-Europa og Nord-Amerika, og det antas at cirka 20-50 tilfeller importeres til Norge hvert år.

De fleste vesteuropeiske turister smittes i Sørøst-Asia, særlig i Thailand, Malaysia, Indonesia og Filippinene.

Det finnes ingen vaksine mot denguefeber.

Myggstikk Dengueviruset smitter gjennom myggstikk av smittebærende mygg. Den får smitten i seg ved å suge blod fra mennesker eller aper som er smittet.

Aedes-myggen som sprer denguefeber, skiller seg fra malariamyggen ved at den stikker om dagen - ofte om morgenen eller seint på ettermiddagen, skriver NHI.

Den lever store deler av tida innendørs i bystrøk, og du beskytter deg best hvis du bruker myggnett innsatt med permetrin rundt senga og myggnetting i dører og vinduer.

Hotellrom med klimaanlegg er vanligvis myggfrie.

Mørketall - Man vet ikke hvor vanlig det er Afrika fordi utslettet ved denguefeber er vanskelig å se på svarte. Derfor tenker man ikke så ofte på å teste for dette i Afrika, sier reiselege Gunnar Hasle og legger til:

- Jeg tror det er riktig at det finnes mørketall. Det er nok mange som får feber på reise uten at man i det hele tatt tenker på denguefeber.

Ofte gir det bare lette symptomer på denguefeber, forteller Hasle.

Kan miste håret Symptomene kommer som regel etter to-fem dager etter smittetidspunktet, skriver helsenettstedet NHI.

Enkelte får milde plager og sykdommen går raskt tilbake, men lett influensafølelse er vanlig. Andre kan få kraftigere plager med høy feber, frysninger, og smerter i hodet, ledd og muskulatur.

Store norske leksikon skriver at sykdommen også kalles dandyfeber - «snobbefeber» - fordi knesmertene gir pasientene en trippende, affektert gange.

Rekonvalesenstida for denguefeber kan være lang. Etter fire uker kan du ifølge NHI oppleve å miste mye hår, og føle deg deprimert og slapp.

Hos de fleste gjelder samme forholdsregler som ved influensa: Ta det med ro.  

Andregangssmitte Dersom du tror du kan være smittet, bør du likevel oppsøke lege. Noen ganger kan det være nødvendig med sykehusinnleggelse.

Personer som blir smittet for andre gang, kan ifølge NHI bli svært syke.

- Faren for alvorlige komplikasjoner ved ny infeksjon er til stede, selv om man bare hadde lette symptomer den første gangen, sier Dagbladets reiseekspert, Gunnar Hasle.

• Les flere saker fra Dagbladets reiseeksperter her.