Du kan spare penger på å bestille ferien midt på natta

Her er 30 tips som kan gjøre ferien din billigere.

FERIEDRØM: Mange planlegger ferie til varmere strøk nå om vinteren. Her kaster Kristine Stetzer og Julie Henriksen fra Tønsberg seg ut i havet fra Rethymnon-stranda. Foto: JOHN T. PEDERSEN
FERIEDRØM: Mange planlegger ferie til varmere strøk nå om vinteren. Her kaster Kristine Stetzer og Julie Henriksen fra Tønsberg seg ut i havet fra Rethymnon-stranda. Foto: JOHN T. PEDERSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet/Expressen): Er du av typen som har is i magen mens du har sol i blikket, kan du spare store feriepenger.

Men god planlegging kan også gjøre ferien din rimeligere.

Her er 30 tips til en billigere ferie, samlet av Dagbladets svenske samarbeidsavis Expressen:

1. Dra utenfor høysesongen
Reiser i skoleferien er som regel de dyreste. Unngå høstferien og juleferien, og reis i første halvdel av desember eller den siste halvdelen av januar i stedet.

2. Reis midt i uka
De fleste velger å reise på helgetur fra torsdag til søndag, eller ukereise fra helg til helg. Det betyr at det er dyrere å reise da, så velg heller andre dager om du har mulighet til det.

3. Velg riktig kort
Mange flyselskap, for eksempel Ryanair, tar en avgift for alle kort, bortsett fra noen electron-kort. Skaff deg et sånt om du reiser med lavprisfly mer enn et par ganger i året.

4. Reis fra et annet sted
Dersom du reiser bort under vinterferien, som faller på ulike tidspunkt rundt i landet, kan du reise billigere fra en flyplass med en annen vinterferieuke.

5. Bestill når det er billigst
Charterselskapene har ofte rabatter om du bestiller tidlig. Utnytt det om du allerede vet hvor du vil reise. Statistikk vider at vanlige billetter er rimeligst fire til seks uker før avreise, om du ikke skal reise i høysesongen - da bør du bestille tidligere. I lavsesongen kan du innimellom finne billige billetter i siste liten. Spesielt om været er bra her hjemme.

6. Bestill når andre sover
Flyprisene endres kontinuerlig, basert på hvor stor interessen er akkurat nå. Dersom mange er logget inn på flyselskapets sider, går prisen ofte opp. Bestill når ingen andre gjør det, gjerne om natta.

7. Finn kampanjer
Flyselskapene selger innimellom billetter til gi-bort-priser, men de blir raskt utsolgt. Bestill umiddelbart om du har bestemt deg for å reise. Ofte kan du abonnere på nyhetsmail som forteller når kampanjene starter. Sjekk også selskapenes hjemmesider.

8. Utnytt kursen
Krisa i EU-landene har kjørt euroen i kjelleren, og den er rekordslav. Også den amerikanske dollaren er lav, noe som gjør en tur til Statene rimeligere enn den kan være. For drøyt ti år siden kostet en dollar nesten tre kroner mer enn i dag.

9. Reis til et lavkostland
Ifølge ferieindexen til svenske Forex var dette de rimeligste feriemålene i fjor sommer: Filippinene, Litauen, Peru, Costa Rica, Egypt, Thailand, Polen, Ungarn, Latvia og Kina.

10. Billig hotelluksus
Er rommet det viktigste? Velg et luksushotell i en billigby. De rimeligste femstjernershotellene ligger i Warszawa, Marrakech og Budapest.

11. Husk å sammenlikne flyprisene
Besøk en side som sammenlikner priser på ulike selskap. Sjekk der før du bestiller på selskapenes egne sider: Flyreiser.no, Reiseguiden.no, Reisbillig.no og Skyscanner.no er noen eksempler på slike sider. Det kan hende prisene ikke er helt oppdatert, så sjekk direkte på flyselskapets sider også.

12. Bare håndbagasje
Innsjekket bagasje koster penger hos lavprisselskapene. Pakk alt i håndbagasjen om du skal på en kort reiser. Husk å sjekke hvor mange kilo håndbagasje flyselskapet tillater.

13. Bestill tog tidlig
Pass på at du får billigbillettene til NSB, dersom du skal reise med tog til flyplassen - eller dersom tog er framkomstmiddelet du skal bruke til reisemålet ditt.

14. Husk å sammenlikne hotellprisene
Det finnes en verden av bookingsteder på nettet. Du trenger ikke besøke alle dersom du går inn på en side som sammenlikner prisene for deg: Trivago.no og Hotelscombined.no er blant sidene som gir deg oversikten. Husk å sjekke avtalevilkårene, kan du avbestille om du skulle ombestemme deg?

BRUK TID: Det kan være masse penger å spare på å bruke litt tid på å finne hotell. Husk å sammenlikne priser før du bestiller. Dette er Sunprime Atlantic View Resort & Spa på Playa del Inglés. Foto: KIRSTEN BUZZI
BRUK TID: Det kan være masse penger å spare på å bruke litt tid på å finne hotell. Husk å sammenlikne priser før du bestiller. Dette er Sunprime Atlantic View Resort & Spa på Playa del Inglés. Foto: KIRSTEN BUZZI Vis mer

15. Hotell i siste liten
Laterooms.com kan du gjøre et kupp kort tid før avreise. Her kan du ha skikkelig flaks.

16. Topphemmelige hotell
Hos Lastminute.com kan du velge «Top Secret Hotels». Der kan du få fire- og femstjernershotell for rimelige priser, men ulempen er at du ikke får vite hvilket hotell du skal bo på før du har bestilt - dersom du ikke foretar deg litt smart googling i forkant.

17. Bo i en forstad
Hotell midt i byen er alltid dyrere enn de lengre unna. Dersom du kan tenke deg å bo i en forstad eller en mindre sentral bydel, sparer du penger. Men husk å sjekke at det er et godt kollektivtilbud der, så ikke pengene du sparer ender opp hos taxisjåførene.

18. Ikke ha for mye forsikring
Ønsker du reiseforsikring? Vil du ha avbestillingsforsikring? Nei, takk! Du har kanskje reiseforsikring fra før, og trolig avbestillingsforsikring dersom du betaler med kredittkort. Det bør holde på en vanlig, kort reise, men sjekk dette i forkant.

19. Vær smart når du veksler.
Den norske krona er som regel mest verdt i Norge, for der ute er det ikke sikkert de vet hvor Norge er engang ... Det rimeligste er ofte å ta ut penger i en minibank på reisemålet.

20. Se opp for avgifter
Du må derimot huske at minibankuttak utenfor Norge kan koste penger med de fleste bankkort. Sjekk med banken din hva det vil koste deg.

21. Betal i lokal valuta
I noen land blir du spurt om du vil registrere uttaket i lokal valuta eller norske kroner, når du er i minibanken. Velg den lokale, ellers får du ofte dårligere kurs og en ekstra vekslingsavgift på toppen. Det samme gjelder om du får spørsmålet ved betaling med kortet.

22. Unngå tillegg
Mange banker tar en til to prosents valutatillegg når du bruker kortet i utlandet. Sjekk med banken din.

23. Kortavgift
I Danmark, og flere andre land, tar butikker og restauranter ofte en kortavgift på noen prosent. Betal kontant.

24. Rabatt på T-banen
Flere stedet har rabattsystem i kollektivtrafikken. Det kan være dags- eller helgebilletter til severdigheter som gir gratis buss eller T-banebilletter. Tenk at du ofte må kjøre en del for å tjene inn et dagskort.

25. Kjør taxi tidligere
De fleste steder er det dyrere å kjøre drosje om kvelden. Sjekk når de slår på kveldsprisene, og reis et kvarter tidligere.

26. Lunsj på stjernerestaurant
Det kan selvfølgelig være kult å besøke en klasserestaurant, men det koster. Dersom du har funnet et sted i Michelin-guiden som du absolutt vil besøke, sjekk om det har lunsj. Lunsjmenyen kan være halvparten så dyr som middagsrettene.

27. Lag din egen frokost
Å spise dagens første måltid ute koster ofte mer enn det smaker. Har du flaks er det vannkoker til kaffe og te på rommet. Kjøp brød, pålegg, yoghurt og det du vil ha i en butikk i stedet.

28. Billige storbutikker
Men husk da å finne en større matbutikk. Den lokale på hjørnet er sjelden den rimeligste.

29. Gratisdag på museet
Museer har ofte gratis inngang en av dagene i uka. Finn ut når, og dra dit den dagen. Vær derimot forberedt på at det kan være trangt om plassen.

30. Ring billigere
Dersom du har en smarttelefon og finner gratis nettverk (finnes på mange hoteller og restauranter), kan du ringe gratis med Skype. Ellers kan du kjøpe et lokalt telefonkort. Skal du ringe mye, kan du skaffe deg et lokalt SIM-kort, men pass på at du ikke har operatørsperre på telefonen din.

STORE FORSKJELLER: Klarer du deg med bare håndbagasje? Da vil du kunne spare en del penger hos flere av selskapene. Foto: COLOURBOX
STORE FORSKJELLER: Klarer du deg med bare håndbagasje? Da vil du kunne spare en del penger hos flere av selskapene. Foto: COLOURBOX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer