Du kan spytte på henne, slå, eller ta henne med hjem som personlig slave

Shristina (6 år) regnes som kasteløs og uren.

(Dagbladet): Over kan du se andre episode av «7 dager i Nepal», der Alex Lyngaas tar deg med for å møte dalitene - de kasteløse.

En av dem er seks år gamle Shristina. Hun bor i en landsby tre timer fra Beni Bazar.

- Vi kjørte opp i fjellet på den drøyeste veien, både standard- og utsiktsmessig, sier Lyngaas.

Smelta helt Shristina lekte med en gruppe andre barn og kom løpende da Lyngaas ankom.

- Hun er kjempesøt, og jeg smelta helt.

Også moren til Shristina tok imot Lyngaas med et smil. Men gjennom en tolk fikk han også høre den mer alvorlige historien som skjuler seg bak smilene - den om tilværelsen til en gruppe mennesker som blir behandlet uten noen form for verdighet.

SHRISTINA: Shristina er seks år gammel og dalit. Foto: ALEX LYNGAAS
SHRISTINA: Shristina er seks år gammel og dalit. Foto: ALEX LYNGAAS Vis mer

- Selv om det ble forbudt med diskriminering av dalitene allerede i 1962, foregår den fortsatt utenfor de store byene, sier han.

Ble målløs I en annen landsby litt lenger ned i fjellsiden tok en liten gutt med Lyngaas inn i en hytte for at han skulle få treffe moren hans:

- Jeg legger ned kameraet, og vi hadde en veldig hyggelig samtale til hun plutselig bryter ut i gråt.

Historien hun fortalte gjorde den ellers så pratsomme filmskaperen og eventyreren målløs. Og selv man egentlig ikke skal ta på kvinnene, måtte han legge en hånd på ryggen hennes:
 
- Det jeg ikke forteller i filmen er at da jeg går ut av hytta er jeg stille i først halvannet minutt. Deretter går jeg rundt i tre kvarter og snakker til kameraet om hvor feil verden er skrudd sammen, sier 33 åringen.

Kakefabrikk og smuler - Jeg hang meg opp i at jeg har så mye å glede meg til - jeg har faktisk en hel kakefabrikk, mens de bare har smuler, sier Lyngaas:

- Jeg vet ikke om hun tør å drømme en gang. Alle oddsene er i mot henne.
 
Nå jobber han med å ikke glemme historiene han fikk høre i fjellene i Nepal. Selv om det er lett når han har så mange planer og prosjekter han ser fram til.

- Bare en tanke hver dag om at du er heldig, og at det er folk der ute som har det verre en deg selv, gjør kanskje at vi slutter å syte over småting som ikke har noe å si i det store bildet, mener han.

Gir energi Hvem som helst kan reise opp i fjellene i Nepal og besøke folka som bord der:

- Alle burde oppsøke slike steder, og ikke planlegge turen så veldig nøye. Reis av nysgjerrighet, anbefaler Lyngaas.

Du får mye energi å være på eventyr, på samme måte som du får energi av å trene, mener han.

Trenger en kick start Framtiden er heller ikke bare mørk for menneskene du møter oppe i fjellene, tror filmskaperen.

- Jeg tror dalitene har en lys framtid. Spørsmålet er bare hvor lang tid det tar. Det kommer blant annet an på oss i Vesten. Det handler om utdannelse og holdningsskapende arbeid, forteller Lyngaas.

For nepalerne han møtte var opptatt av å få landet på rett kjøl.

- Alle var keene på å hjelpe landet sitt, og de var opptatte av å bygge broer mellom gruppene i samfunnet. Hvis vi kick starter nasjonen lite grann så vil dem rask kunne gå av seg selv, sier han, og legger til at det er en forenkling av situasjonen:

- Sannheten er at det vil ta mye tid og arbeid før ting blir fiksa, men vi kan hjelpe til med å forkorte den tiden.

Andre episode Dette er den andre av totalt sju episoder av web-tv-serien «7 dager i Nepal», der Alex Lyngaas reiser rundt med kamera og filmer sine opplevelser i fjellandet.

Lyngaas har tidligere vært med bistandsorganisasjonen Plan Norge til Uganda, noe som resulterte i serien «Uganda blues» som vi også viste her på Dagbladet.no.

Denne gang har han dratt med organisasjonen til, ja nettopp Nepal.

• Se de tidligere publiserte episodene av «Sju dager i Nepal» her.