Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Du kan tape penger på å komponere ferien selv

Se hvilke regler som gjelder.

HUSK: Om du har bestilt fly og hotell hver for seg, kan du risikere å måtte se langt etter pengene for hotellrommet dersom flyet her hjemmefra skulle innstilles, forteller Dagbladets reiseekspert. Arkivfoto fra Benidorm: JOHN T. PEDERSEN
HUSK: Om du har bestilt fly og hotell hver for seg, kan du risikere å måtte se langt etter pengene for hotellrommet dersom flyet her hjemmefra skulle innstilles, forteller Dagbladets reiseekspert. Arkivfoto fra Benidorm: JOHN T. PEDERSEN Vis mer

(Dagbladet): •  Send inn dine spørsmål til Dagbladets reiseeksperter.

Spørsmål om hvilke rettigheter man har som flypassasjer er en gjenganger til Dagbladets reiseeksperter.

Enten det dreier seg om innstillinger på grunn av askeskyer, eller dine rettigheter som flypassasjer ved forsinkelser og kansellerte avganger generelt.

Flyet ble påkjørt Dagbladet-leser Mia forteller i en e-post at hun i fjor var på en reise med flere mellomlandinger:

- På den første mellomlandingen ble flyet påkjørt av avisingsmaskinen, slik at vi måtte bli værende i to ekstra netter, skriver hun.

Flyselskapet ordnet da overnatting samt middag og frokost.

- Er det noe mer jeg har rett på? spør Mia.

Rett til forpleining - Det høres ut som et hendelig uhell i dette tilfelle, og noe ikke flyselskapet har herredømme over, sier Dagbladets reiseekspert Elise Marie Korsvik, som er jurist og seniorrådgiver i Forbrukerrådet.

I slike tilfeller gis det ikke rett på annet en forpleining en det som ble tilbudt, forklarer hun.

- Imidlertid tok det lang tid før du kom deg videre. Flyselskapet skal tilby omruting så snart som mulig på tilsvarende transportvilkår, fortsetter Korsvik.

I selskapets interesse Det betyr at dersom det går et fly tidligere med ledige seter på samme klasse som på din billett, kan du kreve å bli booket om på dette.

Det er i flyselskapets interesse å få sendt sine passasjerer så rask som mulig til bestemmelsesstedet, mener Dagbladets reiseekspert:

- For det første er det av hensyn til passasjerene, og for det andre koster det for selskapene å dekke hotell og kost i flere døgn.

Reise til 50 000 Neste spørsmål kommer fra Kjetil. Han er inneforstått med forbrukernes rettigheter med tanke på enkeltreiser, men:

- Hva skjer når man har bestilt en 14 dagers ferie i syden og flyet kanselleres på grunn av aske fra en vulkan? Dette er kanskje snakk om en reise til 50 000 kroner, sier han.

- Dersom du har kjøpt en pakkereise, vil du få tilbud om pengene tilbake eller å bli booket om til et senere tidspunkt, sier Korsvik.

Arrangør av pakkereisen vil være ansvarlig for gjennomføring av hele reisen.

Dersom flyreisen forhindres av for eksempel askeproblemer, vil  arrangør stå ansvarlig overfor deg som kunde, forklarer hun.

Ansvarlig for underleverandørene Det er derfor selger eller arrangøren av pakkereisen du skal forholde deg til:

- Dette blir på samme måte som ved forsinkelser eller andre uregelmessigheter med en flyreise. Det er arrangør av pakkereisen som er ansvarlig overfor deg som kunde, sier hun.

Arrangøren har også ansvaret for sine underleverandører som for eksempel hotell, flyselskap og så videre:

- I den forstand at de må svare for mangler eller ta hånd om sine kunder dersom noe uforutsett skulle inntreffe, fortsetter reiseeksperten.

Pakkefordel Dette er en av fordelene med å kjøpe pakkereiser. Du trenger kun å forholde deg til den du har kjøpt pakkereisen hos.

Dersom det inntreffer forhold ingen er herre over, slik som vær, aske og så videre, som gjør at reisen ikke kan gjennomføres, skal arrangøren sørge for ombooking og eventuelt heving.

Oppstår en forsinkelse som gjør at du kan kreve forpleining som mat, drikke og overnatting, er det arrangør som skal sørge for dette også.

Ditt eget reisebyrå - Pakkereiser beskytter deg som reisende på en helt annen måte enn om du bestiller de ulike delene av reisen separat, sier Korsvik.

Ved sistnevnte blir du nemlig å betrakte som ditt eget reisebyrå og turarrangør, og må ta ansvaret deretter.

Skal du 14 dager til Kreta, og har bestilt hotell og fly hver for seg, vil du selv være ansvarlig for hotellregningen dersom flyet ikke kommer seg avgårde, forteller hun.

Det vil i en slik situasjon uansett være smart å sjekke hotellets avbestillingsreglement, så man eventuelt slipper å betale for hele oppholdet.

Fly med to selskaper Ved en slik selvkomponert reise vil du ha rettigheter som normalt ved selve flyreisen, dersom flyet innstilles på grunn av en eventuell askesky - enten ombooking eller heving av kjøpet

Det gjelder også hjemturen hvis du har bestilt tur-retur med samme selskap, forklarer Korsvik.

Hvis du ikke kommer deg avgårde på ferie fordi flyet kanselleres, er det viktig å merke seg at du ikke får dekket hjemreisen dersom du har booket tur-retur med to forskjellige flyselskaper.

Selskapet som skulle flydd deg hjem, er ifølge reiseeksperten, da ikke ansvarlig for at turen ikke har blitt noe av.

Kan tape turen Det leder videre til neste dilemma: Hvilke rettigheter har du, om en ferietur påvirker utfallet av en annen ferietur? Det lurer også Dagbladet-leser Kari på:

FORBRUKEREKSPERT: Elise Marie Korsvik er jurist og seniorrådgiver i Forbrukerrådet. Hun sitter både i flyklagenemnda og pakkereisenemnda, og svarer på spørsmål om forbrukerrettigheter om alt som har med flyreiser og charterturer å gjøre. Korsvik kan også svarer på timeshare- og ferieklubbspørsmål, og alle andre forbrukerrelaterte spørsmål man må ha om reiser i utlandet. Foto HANS ARNE VEDLOG
FORBRUKEREKSPERT: Elise Marie Korsvik er jurist og seniorrådgiver i Forbrukerrådet. Hun sitter både i flyklagenemnda og pakkereisenemnda, og svarer på spørsmål om forbrukerrettigheter om alt som har med flyreiser og charterturer å gjøre. Korsvik kan også svarer på timeshare- og ferieklubbspørsmål, og alle andre forbrukerrelaterte spørsmål man må ha om reiser i utlandet. Foto HANS ARNE VEDLOG Vis mer

- Vi er to stykker som har bestilt en pakketur til Island fra 17.-24. juli via et dansk reiseselskap. Vi har også bestilt en tur med Ving til Hellas 3.-10. august, forteller hun.

Men hva skjer om de ikke kommer hjem fra Island før 3. august som følge av askeskyer? 

- Taper vi da hele denne turen? spør Kari.

- Ja, du har ansvaret for å komme deg til flyplassen i tide for å rekke å bli med på turen til Hellas, sier Korsvik og fortsetter:

- Så lenge reisen til Hellas er uberørt av aske og andre forhold, og reisen kan starte uten problemer fra flyplassen i Norge, er det ditt eget ansvar å møte opp i riktig tid for å rekke avreisen.

Mastercard og trygdekort - Vi betaler reisen med Mastercard. Er det god nok reiseforsikring? spør Odd i en e-post.
 
- Det er viktig å sjekke vilkårene som gjelder for forsikringsdelen av kredittkortet. Dette kan variere fra et kortselskap til et annet, så undersøk på forhånd for å være sikker, svarer Elise Marie Korsvik.

Siste leser ut er Willy:

- Jeg  er  72  år  og  skal  reise  med  kona på  68  til  Tyrol  til  høsten. Vi  har  reiseforsikring,  trenger  vi  da  dette  skjemaet  fra  NAV ? spør han.

- Jeg vil tro at du tenker på det europeiske helsetrygdkortet som du får gratis ved å henvende deg til NAV, svarer Dagbladets reiseekspert.

Det er anbefalt å ha dette dersom du oppholder deg midlertidig i et annet EØS-land eller Sveits, forteller hun.

Offentlige helsetjenester Kortet bekrefter at du er medlem i norsk folketrygd og statsborger i et EØS-land.

Ifølge Korsvik gir det deg ved fremvisning rett til nødvendig helsehjelp og krav på de samme rettighetene som ferielandets egne innbyggere.

Det europeiske helsetrygdkortet er imidlertid begrenset til kun nødvendig medisinsk behandling ved sykehus eller lege som er tilknyttet det offentlige helsevesenet i det landet du oppholder deg i:

- En reiseforsikring dekker også privat helsetjenester eller for eksempel hjemtransport ved sykdom, sier hun.

For å sikre deg mot utgifter som oppholdslandet ikke dekker, og ekstra utgifter ved hjemreise, må du ha en reiseforsikring i tillegg, råder Dagbladets reiseekspert.