Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Du kan unngå omgangssyken

Enkle tiltak minsker faren for å få de fryktede virusene.

OMGANGSSYKE: Norovirus og rotavirus slår ut ulikt. Vaksine mot rotavirus kan spare deg for en tøff sykdomsrunde. Foto: Thinkstock
OMGANGSSYKE: Norovirus og rotavirus slår ut ulikt. Vaksine mot rotavirus kan spare deg for en tøff sykdomsrunde. Foto: Thinkstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den er her. Sykdommen som bokstavelig talt går på omgang i familier, skoler og barnehager. Viruset som kan få både barn og voksne til å flytte inn på badet et helt døgn i strekk.

Det er bare to måter å slippe unna på: Vaksine mot rotavirus og omhyggelig håndhygiene.

Vrimler av virus i avføring Noroviruset er den vanligste årsaken til smittsom magetarmsykdom. Dette viruset står for minst 50 prosent av alle utbrudd av magetarminfeksjon på verdensbasis.

Utbrudd av norovirus oppstår som regel om vinteren i Norge.

I ett eneste gram avføring fra en person med omgangssyke kan det være en milliard virus. Hvis du får i deg et sted mellom 10 og 100 av dem, er det nok til at du blir syk.

Kroppen vil tømme ut alt - Noe av det som gjør omgangssyken så ubehagelig, er kroppens innstendige forsøk på å tømme ut absolutt alt som finnes på innsiden. Viruset stimulerer antagelig oppkastsenteret og gir kvalme og oppkast. Diaré oppstår fordi tarmepitelet ødelegges av viruset, forklarer seniorrådgiver Heidi Lange i Folkehelseinstituttet til Foreldre & Barn.

Tarmepitelet er et organ som tar opp næringsstoffer fra tarmen og sender det ut i blodet.

Vaksine mot rotavirus via fastlegen Mens det nå er vaksine tilgjengelig mot rotavirus, lar en vaksine mot norovirus vente på seg.

- Rotavirus er en annen type sykdom, det er årsaken til omtrent to tredeler av sykehusinnleggelser på grunn av omgangssyke hos barn under fem år, forteller overlege Synne Sandbu ved avdelingen for vaksine ved Folkehelseinstituttet.

Rotavirus kan gi alvorlig sykdom - Små barn blir svært syke av rotavirusinfeksjon, og den første infeksjonen gir kraftigst sykdom. Store mengder oppkast og diaré kan føre til at barnet blir uttørket, sier Sandbu til Foreldre & Barn.

Vaksine mot viruset kan du få hos fastlegen din. Den gir 75-85 prosent beskyttelse mot rotavirussykdom, og 95-100 prosent beskyttelse mot alvorlig rotavirussykdom som fører til sykehusinnleggelse.

Noroviruset slår ut flest Rotaviruset slår ut mange, men er ikke like utbredt som det mye omtalte noroviruset, ifølge Karin Rønning, overlege ved avdeling for infeksjonsovervåking hos Folkehelseinstituttet.

KORTE INTERVALLER: Når omgangssyken er på sitt verste, er det nesten ingen vits i å bevege seg ut fra badet mellom kulene. Illustrasjonsfoto: Thinkstock
KORTE INTERVALLER: Når omgangssyken er på sitt verste, er det nesten ingen vits i å bevege seg ut fra badet mellom kulene. Illustrasjonsfoto: Thinkstock Vis mer

- Noroviruset lager store utbrudd hvert år, og slår ut stort - for eksempel i barnehager og sykehusavdelinger og på cruiseskip. Dette er et mer komplisert virus som smitter på mange ulike måter. Det er derfor vanskeligere å utvikle en god vaksine mot noroviruset, sier overlegen til Foreldre & Barn.

Ikke alle kaster opp De vanligste symptomene ved norovirusinfeksjon er kvalme, oppkast og diaré, og omgangssyken varer som oftest i alt fra ett til tre døgn.

Men ikke alle blir like syke.

- Noen kan bare ha litt feber, litt vondt i magen, hodepine og vondt i kroppen, sier Heidi Lange.

- Viruset er svært smittsomt, og det skal lite virus til for å bli syk, understreker hun.

Alt du tar på kan være infisert Norovirus skilles ut i avføringen og smitter via forurensede hender og inn i munnen. Smitte mellom personer er bare én av smitteveiene for viruset.

Det kan også smitte via matvarer, eller vann som er forurenset med avføring. Også overflater som dørhåndtak, stolrygger, armlener, tastaturer og betalingsterminaler kan gi deg smitte.

Dessverre hjelper det lite om du vasker hendene dine grundig på et offentlig toalett hvis den forrige brukeren var mer slepphendt med håndvasken. Da kan du få virus på hendene via dørhåndtaket på vei ut.

Puster inn svevende virusdråper Viruset kan også smitte fra person til person ved nærdråpesmitte, det vil si ved oppkast. Da kan det kan ligge igjen fine dråper i lufta som du kan puste inn.

- Nærdråpe- og kontaktsmitte er trolig de vanligste smittemåtene ved utbrudd i institusjoner og i husstander, forteller Heidi Lange.

Vask hendene, desinfeksjonsmiddel er ikke nok Nyere forskning viser at bruk av alkoholbasert desinfeksjon ikke virker godt nok mot norovirus. Derfor anbefaler Folkehelseinstituttet nå god, gammeldags håndvask med såpe og vann for å forebygge smitte.

KVALMEN KOMMER: Omgangssyke starter ofte med svimmelhet og en guffen følelse av at noe er galt i mageregionen. Illustrasjonsfoto: Thinkstock
KVALMEN KOMMER: Omgangssyke starter ofte med svimmelhet og en guffen følelse av at noe er galt i mageregionen. Illustrasjonsfoto: Thinkstock Vis mer

- Med god håndhygiene menes hyppig håndvask med såpe og rennende vann. Det er spesielt viktig for å fjerne norovirus fra hendene, forklarer Lange.

Dør av Klorin Norovirus dør av kloring, derfor er det viktig med rengjøring av dørhåndtak og andre mye brukte overflater.

- Tilsølte overflater dekkes og tørkes opp, gjerne med oppsugingspapir. Av de vanligst brukte rengjøringsmidler i hjemmet, kan Klorin brukes. Følg brukskonsentrasjonen som står på flaska - én dl Klorin i fem liter vann - men se etter om overflaten tåler klor. Dersom toalett, dørhåndtak, vask og andre berøringspunkter er tilsølt, kan de også tørkes over med samme blanding, forklarer Lange.

Vask på minst 60 grader Siden norovirus også overlever frysing og inntørking, og attpåtil tåler temperaturer opp mot 60 grader, er det svært viktig å vaske sengetøy på minst 60 grader dersom det er kommet oppkast på det - med én gang sykdommen er over.

- Du bør i tillegg unngå å stappe vaskemaskinen full hvis sengetøyet har mye flekker etter oppkast. Det er viktig at det kommer vann og vaskemiddel til alle steder. Vask heller to maskiner enn å overfylle én vask, forklarer leder for forbrukerservice i Lilleborg og ekspert på Plusstid.no, Malin Skaar.

- Jeg anbefaler også å skylle av det verste av oppkastet før tøyet legges i maskinen.

Vask ulltøy to ganger Det kan virke som om ulltøy og annet som ikke tåler kokevasking i maskinen, ikke blir skikkelig rent hvis man vasker det på ullprogram.

- Ull må vaskes på ullprogram og med ullsåpe for å beholde plaggets viktige egenskaper, mener Skaar og har et par gode råd hvis barnet har kastet opp på ullbodyen eller på et ullteppe:

- Hvis du kan velge 30 eller 40 grader på ullprogram, så velg 40 grader. Skyll også ullplagget i lunkent vann før du tar det i maskinen.

- Det er mulig ullplaggene må få seg en ekstra runde i maskinen dersom du ikke er fornøyd med resultatet, men hold deg til maks 40 grader på ullprogram med ullsåpe, anbefaler Malin Skaar.

Kosebamsen kan også være smittet Når sykdomsperioden er over, kan det være lurt å foreta enda et par rengjøringstiltak.

- Vask over plastleker med fuktig klut eller våtservietter. Kosebamser kan stort sett vaskes i maskin, men prøv deg fram med et skånsomt program. Det kan også være smart å rense vaskemaskinen etter vask av klær og sengetøy etter omgangssyke. Hell vaskemaskinrens i kammeret og sett på 90-95 grader på tom maskin, sier Skaar til Foreldre & Barn.

Les også:
17 grunner til at barn kaster opp
Disse sykdommene skal barnet ditt igjennom i vinter
Klesvask sprer bakterier
Syke barn bør drikke Cola

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!