Du kan være hjertesyk uten å vite det

Opptil et av fem hjerteinfarkter har unormale eller ingen symptomer. Mange tusen nordmenn vet ikke at de har hatt infarkt eller har annen hjertesykdom.

VISSTE IKKE OM HJERTESYKDOMMEN: For Arvid Lindgaard, som har gjennomgått flere hjerteoperasjoner etter at han fikk vite at han hadde stum ischemi, er det viktig å være fysisk aktiv hver dag. Han holder seg i form med snekring og turer i skogen. Foto: Eirik Eidissen
VISSTE IKKE OM HJERTESYKDOMMEN: For Arvid Lindgaard, som har gjennomgått flere hjerteoperasjoner etter at han fikk vite at han hadde stum ischemi, er det viktig å være fysisk aktiv hver dag. Han holder seg i form med snekring og turer i skogen. Foto: Eirik Eidissen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||  Hjerte- og karsykdommer er fremdeles den hyppigste dødsårsaken i Norge, men mange vet ikke at de har det. Diabetikere, kvinner og eldre er mest utsatt for såkalte stumme hjerteinfarkter, der man kan være symptomfri eller tro man bare er litt småsyk.

For mange kan også andre hjerteproblemer oppstå uten at man merker det.

—Dette gjelder enormt mange. Tusenvis av nordmenn er syke uten å skjønne at de har en hjertesykdom. Man har symptomer, men tenker ikke automatisk på at det kan ha noe med hjertet å gjøre, sier Thor Edvardsen, overlege og professor ved kardiologisk avdeling ved Oslo Universitetssykehus.

Som influensa Han ser ukentlig at pasienter har hatt små infarkter de ikke har oppdaget tidligere. Også overlege Per Mølstad ved Feiringklinikken opplever det ofte.

—Det kan ha gått helt upåaktet hen, eller blitt oppfattet som for eksempel en influensa med vondt i kroppen eller brystet, sier Mølstad.

Ulike studier viser at 10-20 prosent av alle hjerteinfarkter opptrer uten at man får brystsmerter, ifølge Nasjonalforeningen for folkehelsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer