Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Du kan vaske uten vaskemidler

Slik gjør du rent med bakepulver og eddik.

RENGJØRINGSALTERNATIVER: Rengjøring uten rengjøringsmidler er fullt mulig. En sprayflaske med uttynnet eddik fungerer for eksempel bra til vindusvask. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
RENGJØRINGSALTERNATIVER: Rengjøring uten rengjøringsmidler er fullt mulig. En sprayflaske med uttynnet eddik fungerer for eksempel bra til vindusvask. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Bakepulver, eddik og sitronsaft. De fleste av oss tenker kanskje ikke på dette som rengjøringsmidler, men faktum er at disse er gode alternativer dersom man vil rengjøre uten vaskemidler.

"På en nesten magisk måte holdt disse midlene huset rent og godt luktende", skriver de på nettstedet About.com.

Vedkommende forteller videre hvordan disse tre produktene ble brukt til smart rengjøring rundt omkring i huset.

- Veldig mye av rengjøringen kan gjøres uten vaskemidler, fremhever miljørådgiver i Grønn Hverdag, Håkon Lindahl, overfor klikk.no.

- Det har både en positiv miljø- og helseeffekt.

Eddik "Eddik rengjør som et alt-i-ett produkt skriver About.com på sine nettsider, og ramser opp områdene hvor eddik gjør nytten.

- Eddik har jo vært bruk til rengjøring lenge, bekrefter Lindahl.

- Blant annet er det utmerket på å fjerne kalkavleiringer på dusjkabinettet, fordi eddik er surt og kalk er basisk.

Rådet fra About.com er å kjøpe en sprayflaske i butikken, blande eddiken 50-50 med vann, spraye på det som skal rengjøres og så tørke etter med en klut.

"Eddik er perfekt både som desinfiserer og luktskaper, men test først på et ufarlig område først", skriver de, men understreker at eddik IKKE må brukes på marmor, samt at eddik som ikke er tilstrekkelig uttynnet kan skade fugene på fliser.

Spesielt badet fremheves som et sted hvor eddik gjør god nytte. Det kan blant annet brukes til å rengjøre toalettskålen. "Hell eddiken rundt i doskålen og skrubb så med toalettbørsten", råder de til.

Baderomsgulvet kan også moppes med en eddik og vann-blanding. "Men vær sikker på at eddiken ikke gjør skade på flisene", understreker de.

På kjøkkenet kan eddikblandingen brukes på komfyrtopper, andre emaljerte overflater og overflater generelt.

Eddik som tøymykner About. com mener at eddik også kan brukes som tøymykner i vaskemaskinen. Dette kan være særlig bra i familier hvor noen har sensitiv hud og ikke kan bruke vanlig tøymyknere.

"Tilsett en halv kopp eddik når skylleprogrammet går", er rådet.

For øvrig anbefaler Norges Astma- og allergiforbund flere tøymyknere på sine hjemmesider.

Bakepulver About.com fremholder bakepulver som et alternativ til vanlige rengjøringsmidler til bruk på skitne overflater.

- Bakepulver kan også brukes til å rengjøre skitne stekeovner, supplerer Lindahl. - Fukt innsiden av stekeovnen med vann, påfør så bakepulver, sett ovnen på 50 grader og la den stå over natten. Da vil ovnen være mye lettere å rengjøre dagen etterpå.

Ifølge About.com fungerer bakepulver som en luktfjerner i kjøleskapet. "Sett enn kopp med bakepulver i kjøleskapet for å absorbere lukten", skriver de.

Sitron Sitronsaft fungerer ifølge About.com godt til å fjerne såpe- og kalkavleiringer.

Et av rådene går på å dele en sitron i to og strø bakepulver på en av halvdelene. "Bruk deretter sitronen til å skrubbe tallerkener, overflater og flekker ellers", skriver de.

Mikrofiber Ifølge Lindahl i Grønn Hverdag er mikrofiber et meget godt alternativ til vaskemidler.

- Mikrofiber løser blant annet opp fett, og kan generelt erstatte de fleste rengjøringsmidlene som vi bruker til daglig.

Våtservietter På nettstedet eHow foreslår de å bruke våtservietter som et alternativ til klut og vaskemidler. Vedkommende forteller blant annet at han brukte våtserviettene på flekker på teppene. Og vips, så forsvant flekkene.

Hva er dine erfaringer med rengjøring uten vaskemidler? Skriv din mening i kommentarfeltet under saken.

Les også:

Våre beste rengjøringstips

Slik rengjør du kjøleskap og fryser

Tips til ren og pen oppvaskbenk

Tre retter å teste i helgen

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

BAKEPULVER: Fungerer bra på blant fastbrente matrester. Foto: Kraft Foods Norge AS
BAKEPULVER: Fungerer bra på blant fastbrente matrester. Foto: Kraft Foods Norge AS Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!