Du klarer å lage dette

Vi lar Eyvind Hellstrøm ta seg av forretten.

KAMSKJELL: De er dyre, men du trenger ikke mye. Foto: Trygve Indrelid fra Hellstrøm-boka Bagateller
KAMSKJELL: De er dyre, men du trenger ikke mye. Foto: Trygve Indrelid fra Hellstrøm-boka BagatellerVis mer

||| Jeg vet ikke hvordan det er med deg, men på min tre-retters er det alltid både kjøtt, fisk og noe søtt.

Jeg er ikke fanatisk, men det er sjelden jeg synder mot den regelen. Denne helgen er ikke noe unntak.

Når jeg skal kose meg prøver jeg å tenke minst mulig på budsjett. Det blir ofte dyrt, men alltid godt (her er mine luksusforslag).

Selv om du finner kamskjell på denne helgens meny, kan jeg beroligge deg med at du også finner kjøttdeig. Da blir det en slags balanse i regnskapet.

Forrett Først ut er altså en forrett med kamskjell. Det er en av Eyvind Hellstrøms mange gode oppskrifter. Den krever litt tid, men det ikke noe som er komplisert.

Oppskriften er fra boka "Inn med sølvskje" som Hellstrøm skrev sammen med Anne Kat. Hærland. (Her er min liste over de ti beste kokebøkene).

Hovedrett Hovedretten er fra Meksico og lages med kyllingkjøttdeig (selv om du fint kan bruke vanlig kjøttdeig også). Her ligger hemmeligheten i krydderet. Smak deg fram underveis.

Det som gjør denne så god er at du steker tortillaen (som du kjøper ferdig) i stekepanna. Da blir den sprø, god og uimotståelig.

Dessert Desserten er denne ukas "dette-har-jeg-dilla-på-for-tida", nemlig panna cotta. Panna cotta er simpelthen oppkokt fløte og sukker som du blander gelatin i for at det skal stivne. Poenget er at du kan få den til å smaker hva som helst. Her finner du forslagene.

Oppskriftene finner du nedenfor!

Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her

Få med deg alt! Følg Sjuve på Twitter

Kamskjell med fennikel og granateple Lekker kamskjell-kreasjon, signert stjernekokk Hellstrøm.

INGREDIENSER 8 stk ferske kamskjell
1 stor eller 2 små fennikel
0,5 l ferskpresset appelsinjuice
100 g usaltet smør
1 ss honning
1 stk hel stjerneanis
0,5 ss sichuanpepper (eller hele pepperkorn)
1,5 stk sitron
0,5 stk granateple
1 dl hvitvin
maldonsalt
pepper
klaret smør
1 ss sesamfrø

FREMGANGSMÅTE Start med å rense kamskjellene. Ta en spiseskje og skrap ut alt innholdet. Ta ut den hvite muskelen. Skjær ut den hummerklolignende delen og legg muskel og klo i hver sin bolle i iskaldt vann. Klipp av og kast det som ser ut som en blå drue, men legg resten av innholdet i en tredje bolle med vann, dette er gjellene og det er dem vi skal koke kraft på.

Skrell fennikelen. La roten sitte på slik at fennikelen ikke faller fra hverandre når du skjærer den i 1 cm tykke skiver. Legg fennikelavskjæret i en gryte sammen med gjellene og dekk med vann. La dette koke 30 minutter før du tilsetter hvitvin og koker i 30 minutter til.

Etter en time siler du kraften og koker den videre til det er ca. 1 dl igjen. Pisk inn 100 g usaltet smør og saften av ½ sitron. Tilsett litt nykvernet pepper og en knivsodd kajennepepper. Legg fennikelskivene i appelsinjuicen, tilsett 1 ss honning, 1 hel stjerneanis og ½ ss sichuanpepper, eller ½ ss hele sorte pepperkorn. Kok i 30 minutter. Sil juicen og tilsett saften av 1 hel sitron. Kok juicen videre til det er ca. 1 dl igjen.

Legg den delen av skjellet som minner om en hummerklo, i en gryte saltet vann. La vannet koke opp. Med en gang vannet koker, heller du av vannet og legger "hummerklørne" over i en bolle med isvann. Dette gjør vi for å stoppe kokeprosessen. Når de er avkjølt, skjærer du dem opp i små terninger.

Del et granateple i to og slå bak på eplet slik at frøene løsner. Hell kaldt vann over granateplefrøene og fjern evt. hvite hinner som flyter opp til overflaten. Sil frøene.

Stek fennikelskivene i klaret smør i ca. 30 sekunder på hver side.

Rist 1 ss sesamfrø i en tørr teflonpanne til de så vidt får farge.

Ha "hummerkloterningene" i gjellekraften, tilsett 1 ss av den innkokte appelsinjuicen og hold kraften varm. Vend fennikelskivene i appelsinjuicen og stek dem en gang til i olje i 30 sekunder på hver side.

Snitt kamskjellene i tett rutemønster på den ene siden, og stek kamskjellene i nesten tørr teflonpanne, bare noen dråper olje, i 1 minutt på hver side. Dryss på maldonsalt og nykvernet pepper. På hver tallerken legger du en skive fennikel, dryss over litt ristede sesamfrø, dander skjellene rundt og pynt med granateplefrø. Hell noen skjeer saus rundt.

Quesadilla med kylling Du vil bli forbløffet over hvor godt dette er. Det må prøves!

INGREDIENSER 200 g kyllingkjøttdeig
1 stk løk
2 ts tacokrydder
100 g smøreost
1 ts korianderfrø
2 stk vårløk
1 stk rød chili
100 g revet hvitost
1 stk tortilla (lefse som kjøpes ferdig)

FREMGANGSMÅTE Finhakk løken og stek den gyllen i olje.

Dryss på godt med tacokrydder på kyllingkjøttet. Ha det i stekepanna sammen med løken. Hakk vårløk og chili og stek til kyllingen er ferdig. (Du kan fjerne chilifrøene om du ikke vil ha det så sterkt).

Bruk en morter og knus korianderfrøene (du kan bruke korianderpulver også, men det dufter ikke like livlig). Bland det med smøreosten. Smør på tortillaen.

Legg på kyllingblandingen og dryss på osten. Brett tortillaen sammen. Legg den i stekepanna og stek den gyllen.

QUESADILLA: Den geniale meksikanske retten som er sprø og myk på en gang. Foto: Erik Hannemann
QUESADILLA: Den geniale meksikanske retten som er sprø og myk på en gang. Foto: Erik Hannemann Vis mer

Servér gjerne med rømme og litt salat.

Panna cotta med vanilje For den som ikke har laget panna cotta før blir man overrasket over hvot enkelt det er.

INGREDIENSER 1 stk vaniljestang
6 dl kremfløte
1 dl sukker
3 pl gelatin
1 stk lime, saften og litt finrevet skall

FREMGANGSMÅTE Ha vann i en stor bolle. Legg i gelatinplatene til de blir bløte, 5-6 minutter.
Ha fløten, limesaft, limeskall og sukker i en kjele.
Del vaniljestangen i to på langs. Skrap ut frøene og ha dem i kjelen. Pisk godt så frøene løser seg opp. Legg i vaniljestangen også.
Kok opp ta kjele av platen. Ha i gelatinen og rør rundt til den løser seg opp.
Hell blandingen i porsjonsformer og la det stivne i kjøleskapet. Det tar ca fire timer.
Servér gjerne med en enkel bærsaus. Det enkleste er å kjøre bær, sukker og sitron/limesaft i en stavmikser.

Les også:

Er dette Norges beste viltgryte?

- Sjokoladekaker blir ikke bedre enn dette

Slik blir kyllingen skikkelig saftig

Slik lager du french toast

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her

OPPSKRIFT PÅ PANNACOTTA: Det er ikke mye som skal til. Kan du koke fløte, kan du lage dette. Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFT PÅ PANNACOTTA: Det er ikke mye som skal til. Kan du koke fløte, kan du lage dette. Foto: Erik Hannemann Vis mer