Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Du må betale mye mer for strømmen

80 prosent dyrere enn normalt.

DYRERE STRØM: Lite vann i magasinene gir dyrere strøm i vinter. Her vannmagasinet på Vikafjellet i Sogn et annet år med lite vann. Foto: Geir Bølstad
DYRERE STRØM: Lite vann i magasinene gir dyrere strøm i vinter. Her vannmagasinet på Vikafjellet i Sogn et annet år med lite vann. Foto: Geir Bølstad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mindre vann enn normalt i magasinene til norske vannkraftverk har allerede gitt mye høyere strømpriser enn i fjor.

Men vannmangelen vil ikke påvirke strømforsyningen.

Ved utgangen av uke 45 var fyllingsgraden i de norske vannmagasinene på bare 66,5 prosent av kapasiteten. Det tilsvarer 13,5 milliarder kilowattimer mindre energi på lager enn i et gjennomsnittsår, viser Statnetts egne analyser.

Ifølge Statnett kan vannmangelen i magasinene gi et høyere prisnivå, noe som allerede er tilfellet.

Strømprisen var mandag nesten 70 prosent høyere enn samme dag i fjor, og i desember ligger strømregningen an til å bli 80 prosent over normalen, skriver Dine Penger.

Statnett melder nå at alle markedsområdene har mindre vann i magasinene enn normalt, men at størrelsen på underskuddet varierer. Dermed må norske strømkunder belage seg på et høyere prisnivå enn i de landene Norge handler kraft med, noe som igjen vil resultere i høy import.

Strømforsyningen vil på sin side neppe påvirkes, men det avhenger av at den svenske kjernekraften kommer inn igjen med sine varslede leveranser.

Forsyningen kan også bli rammet ved store og langvarige feil på ledninger eller andre kraftverk.
(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!