Du må ikke la deg lure til å stoppe før du er framme

Sanda er rød, og du trenger ikke se noen på flere dager.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

BODØ (Dagbladet Inne & ute):

«Sanda e så mjuk og fin på Mjelle, som balsam førr en bygutts såre bein. Selja lyse grønn i ly av fjellet, og lufta der e så velsigna rein. Der kan æ ligg og mys mot Lofotveggen som heng lengst nord i havet lyseblå. Der lar æ mygga sug sæ mætt på leggen, du må ha vært der førr å kunn forstå.»

Sånn beskrev bodøværing og låtskriver Terje Nilsen Mjelle for nesten 40 år siden. Nå er det Kråkesølv som lar seg inspirere av det naturskjønne området en halvtimes kjøretur unna Bodø.

FAVORITTSTRANDA: - Hvis du drar på den fineste stranda i Oslo en sommerdag, er det sild i tønne. På Mjelle føler du alltid at du har det for deg sjøl, sier Petter Waldemar Nohr Unstad (21), bassist og vokalist i Kråkesølv. Trommis Thomas Litangen (22) rusler først. Foto: ÅSE HOLTE
MJELLE-SAND: På favorittstranda er sanda rød. Foto: ÅSE HOLTE
KUNST PÅ MOLOEN: Tony Craggs verk «Uten tittel» på moloen er et av verkene i «Skulpturlandskap Nordland». Foto: ÅSE HOLTE
LANGS KAIA: Kråkesølv-gutta kjøper gjerne ferske reker og hvitvin når de skal på moloen. Foto: ÅSE HOLTE
BODØ-BURGER: To brødskiver med fiskekake mellom, som en sandwich. Foto: ÅSA HOLTE
GLASSHUSET: Kjent og utskjelt - den innebygde Storgata. Her kan Bodøs befolkning søke ly for vinden hele døgnet. Foto: ÅSE HOLTE
PÅ «DAMA DI»: Innehaver Bent Lindahl ville starte et utested han ville gå på selv. Utstoppa sauer, en Jesus-statue med Tungtvann-tatovering og et portrett av David Lynch er blant kunstverkene som frisker opp stedet. Foto: ÅSE HOLTE
MELKEBAREN: Her henger Kråkesølv-gutta nesten daglig. Foto: ÅSE HOLTE

De har spilt inn musikkvideoen til sin nyeste singel «Stødig som en bauta» på Mjelle.

- Nu Bodø, nu er det leveranse. På sånne dager er det lite stressende å være bodøværing, sier bassist og vokalist i Kråkesølv, Petter Waldemar Nohr Unstad (21).

Sommer i Bodø Trommis Thomas Litangen (22) kunne ikke vært mer enig. De hadde nesten glemt hvordan sommeren i Bodø var. I forrige uke hagla det. Nå er de på stranda, på Mjelle.

- Det var cirka to grader og kjempevind. Nå er det minst 15, sier Thomas.

Ullgensere og jakker er kastet. Petter er på vei mot vannet.

HJEMME: På den røde stranda på Mjelle, eller ytterst på moloen i Bodø, kjenner bandgutta i Kråkesølv seg hjemme. Foto: ÅSE HOLTE
HJEMME: På den røde stranda på Mjelle, eller ytterst på moloen i Bodø, kjenner bandgutta i Kråkesølv seg hjemme. Foto: ÅSE HOLTE Vis mer

- Nu blir det vassing, roper han.

- Rett ut i verdenshavet, sier Thomas.

Cirka åtte grader - Det er cirka åtte grader, tipper jeg. Kanskje ti. Jeg hadde hyperventilert hvis jeg hadde fått brystkassa under, sier Petter.

De pleier å sette opp telt når de er her. Bade, varme seg, grille pølser, er rutinen. Teltet settes opp der sanda treffer gresset.

- I fjor var jeg her i to døgn uten å se noen. Og det var fantastisk vær, sier Petter.

Kråkesølv-gutta tror det kan være gåturen fra parkeringsplassen som stopper folk.

BODØ-BURGER: Vanligvis er det kneipp som gjelder. I dag ble det luksusvarianten med ovnsbakt loff. Og på moloen får du le i dobbel forstand - god stemning og vindstille rasteplass. Foto: ÅSE HOLTE
BODØ-BURGER: Vanligvis er det kneipp som gjelder. I dag ble det luksusvarianten med ovnsbakt loff. Og på moloen får du le i dobbel forstand - god stemning og vindstille rasteplass. Foto: ÅSE HOLTE Vis mer

- Det er så mange fine steder å slå seg ned før man kommer helt hit, sier Thomas.

Rød sand Man da går de glipp av noe stort. Rød sand mellom asurblått hav og høye fjell.

Både Petter og Thomas må bort og ta på sanda selv om de har gjort det utallige ganger før.

- Nå har jeg ikke vært her på ei stund. Jeg merker at jeg senker skuldrene. Det var sånn det var ja. Det er streit med byliv i Bodø, men det er nødvendig å komme hit for å bli harmonisk. En bra tur hit sitter i to uker, sier Petter.

Han har en fast plass hvor han sitter og tenker på ingenting med en stor stein i ryggen.

- Men nå burde vi komme oss tilbake før det begynner å snø, sier Thomas.

Frister med reker Det blir ikke snø. Det blir varmere. På vei tilbake til Bodø begynner det å friste med reker.

Thomas drar fram telefonen og sjekker webkameraet som overvåker brygga. Ingen reketråler. Etter ti minutter sjekker han igjen. Fortsatt ingen båt.

Loff, majones og dill kjøpes likevel optimistisk inn. På vei ned mot brygga sjekker Petter webkameraet en tredje gang. Ingen reketrålere.

Men så legger han merke til noe. To av menneskene har stått merkelig stille siden sist han sjekket.

MJELLE-SAND: På favorittstranda er sanda rød. Foto: ÅSE HOLTE
MJELLE-SAND: På favorittstranda er sanda rød. Foto: ÅSE HOLTE Vis mer

- Har du sett på et stillbilde? flirer Petter liksom-oppgitt.

Ingen reketrålere Det viser seg at det ikke hadde så mye å si. En eldre mann med dårlig hørsel og blå kjeledress kan meddele at det ikke har vært noen reketrålere på brygga i dag.

- Dette er dårlig reklame for Bodø, sier Thomas.

Slentrende tilbake mot Glasshuset - den innebygde hovedgata - diskuterer de to gutta hva som kan erstatte rekelunsj på moloen.

Møsbrømslefsa blir nevnt. Den lokale spesialiteten - svær lefse med smeltet brunost, smør og rømme.

- Det er enormt mektig. Du har dekka kalori- og karbohydratbehovet i to, tre dager, minst, sier Petter.

Fiskekake på moloen Men også lefsa er vanskelig å oppdrive. Etter to bomturer til Løvolds kafeteria og Samvirkelags-kafeen ved Coop gir vi opp. Petter har heldigvis et enda bedre forslag: Bodø-burgeren - to brødskiver og en fiskekake, som en sandwich.

Med en pakke fiskekaker i posen bærer det ned mot kaia igjen.

- Det er på moloen det skjer. Det er samlingsstedet i Bodø hele sommeren, sier Thomas.

Klirrende flasker, latter og røyk fra engangsgriller bekrefter at det er sosialt å henge her.

- Merk dere retningen på vimplene. Når man kommer på andre sida av muren, er det le med en gang. På en kald solværsdag med kjip vind er det deilig å sitte her, sier Petter.

Kunst på moloen Kunstverkene som pryder moloen er Petter og Thomas mer usikre på.

- De skulle synge i vinden. Det kostet sikkert masse millioner.

- Lager ikke lyd i det hele tatt, sier Thomas.

Om ikke annet har betongklossene, som ser litt ut som Jarlsbergoster, blitt et gjenkjennelseselement for Bodø by.

KUNST: Denne veggkunsten kan du beundre på toalettet på Dama di. Foto: ÅSE HOLTE
KUNST: Denne veggkunsten kan du beundre på toalettet på Dama di. Foto: ÅSE HOLTE Vis mer

Petter og Thomas har beveget seg over på riktig side av muren - med utsikt mot flytårnet, snødekte fjelltopper og det store havet. Maten prepareres møysommelig.

High class Bodø-burger - Dere er med på skapelsen av den nye bodøburgeren. Dette er high class Bodø-burger, sier Thomas med andektig stemme.

Kneippen er erstattet med loff. Majones og dill danderes under og over fiskekaka. Etter måltidet donerer de en burger til Bodøs hvite flygere.

- Mmm, Bodø-burger, tenker han nå, sier Thomas og følger spent med på hvordan måka fortærer fiskekaka og brødskivene.

Bodø-burger i kveldssol.

- Det er de dagene her som gjør at man får lyst til å bo her hele året. Da er det ingenting som kan måle seg med Bodø, sier Thomas.

• Her finner du flere saker fra Dagbladets Inne og ute.

VASSING I VERDENSHAVET: - Det er cirka åtte grader, tipper jeg. Kanskje ti. Jeg hadde hyperventilert hvis jeg hadde fått brystkassa under. Foto: ÅSE HOLTE
VASSING I VERDENSHAVET: - Det er cirka åtte grader, tipper jeg. Kanskje ti. Jeg hadde hyperventilert hvis jeg hadde fått brystkassa under. Foto: ÅSE HOLTE Vis mer