Du må kanskje slite litt for å få tak i dette kjøttet

Men Brimi forsikrer at det er bryet verdt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Her finner du flere oppskrifter fra Arne Brimi.

VIANVANG i Vågå (Dagbladet Endelig fredag):

To fine og like store laksefileter ligger klare på kjøkkenbenken på Vianvang.

Arne Brimi er i gang med å skjære striper i laksekjøttet, for så å fylle på med en god blanding av mør, smørsurret sjalottløk og fennikel.

LANGPANNE MED KJE: Kje er en sjelden råvare. Men dette er festmat på høyde med fårikål om høsten og ribbe til jul, sier Brimi, og oppfordrer til å spørre etter ferskt kje i butikken. Foto: METTE MØLLER
LANGPANNE MED KJE: Kje er en sjelden råvare. Men dette er festmat på høyde med fårikål om høsten og ribbe til jul, sier Brimi, og oppfordrer til å spørre etter ferskt kje i butikken. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Rikelig med dill drysses over begge filetene, som legges med kjøttsiden mot hverandre og blir knyttet sammen med litt hyssing.

- Jeg har døpt denne fiskeretten «dobbel laks i ovn». Den smaker fenomenalt, og det er vanskelig å bomme på denne oppskriften, sier Brimi, i konsentrert arbeid mellom store gryter og masse damp, mens vårsola skinner utenfor kjøkkenvinduene.

Lett å lage Laksen forsvinner inn i 200 grader varm ovn en halv times tid.

FREDAGSKOKK: Dagbladets matekspert Arne Brimi har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst og har gitt ut flere bøker. Han driver nå stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå i Oppland. Foto: METTE MØLLER
FREDAGSKOKK: Dagbladets matekspert Arne Brimi har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst og har gitt ut flere bøker. Han driver nå stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå i Oppland. Foto: METTE MØLLER Vis mer

- Smøret renner av laksen underveis i stekingen, men det gir god smak og er med på å kvalitetssikre varmen. Dette er en robust rett som også tåler å stå litt i varmeskap før servering, sier Brimi.

Laks er lett å like og lett å lage. For mange er god norsk laks blitt både hverdagsmat og festmat. Arne Brimi er opptatt av konflikten mellom norsk laksenæring og den truede villaksen.

ENDELIG FREDAG!

Denne artikkelen er fra Dagbladet Endelig Fredag.

Vi ønsker deg ei god helg!

- Nå kommer en periode der en hel del norske laksefiskere gleder seg til å komme til ei elv for å fiske villaks. Og det er viktigst i hodet mitt, sier Brimi.

- Jeg håper vi kan bevare villaksen samtidig som vi kan ha ei god næring. Det er den store utfordringen. Vi må stole på at alle tar dette alvorlig, sier han.

Spør etter ferskt kje Kje, eller killing, er en annen god råvare som Brimi gjerne bruker om våren. Han synes dette er festmat på høyde med fårikål om høsten og ribbe til jul.

Men kje er en sjelden råvare som ikke alltid er like enkel å oppdrive, til tross for at norske kokker har lovprist denne råvaren gjennom flere år. Kjøttet er lyst og magert, og smaken kan minne om unge lam, kalv eller kylling.

- Vi må lære av slektningene våre i Frankrike og Spania. De spør etter råvarer de savner i butikken. Dette kan norske forbrukere bli mye flinkere til. Spør etter ferskt kje i butikken. Noen butikker selger kje fra lokale geitebønder, og mange kan skaffe dersom det er etterspørsel. Slik kan forbrukerne presse fram større mangfold i butikkene, sier Arne Brimi.

Fristende hjemmebakst fra Charlotte Mohn: Disse brødene sikrer den gode helgefrokosten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer