Du må sjekke det som står med liten skrift før du drar på ferie

Kan bli sittende med en kjemperegning på mange tusen.

KAN BLI DYRT: Vær spesielt på vakt når du leier moped, vannscooter eller motorsykler. Bildet er fra Nha Trang i Vietnam. Foto: TORMOD BRENNA
KAN BLI DYRT: Vær spesielt på vakt når du leier moped, vannscooter eller motorsykler. Bildet er fra Nha Trang i Vietnam. Foto: TORMOD BRENNAVis mer

• Flere reisesaker på Dagbladet.no/reise.

(Dagbladet): En ny undersøkelse gjort av Opinion Perduco på oppdrag fra KLP, viser at nordmenn er opptatt av å forsikre seg når de reiser: 87 prosent svarer at de har reiseforsikring.

Men vær obs på at reiseforsikringen eller annen ansvarsforsikring hjemmefra, ikke gjelder dersom du er fører av leid motorkjøretøy i utlandet.

- Mange tar dette for gitt siden ansvarsforsikring er påkrevet i Norge, sier Lars Wiig i KLP Skadeforsikring.

Vær på vakt Han forteller at de fleste utleiefirmaer for motorkjøretøy i Europa har inkludert ansvarsforsikring for person- og tingskader. Dette er derimot ikke en selvfølge på mer eksotiske steder i Østen.

Skal du feriere i land som Thailand eller Filippinene bør du derfor være ekstra på vakt dersom du har tenkt å leie deg motorkjøretøy slik at du ikke får deg et realt forsikringssjokk.

TRAFIKKERT: Tenkt deg ut i trafikken i Asia, for eksempel her i Bangkok? Sjekk hva du bør passe på. Foto: ROBERT S. EIK
TRAFIKKERT: Tenkt deg ut i trafikken i Asia, for eksempel her i Bangkok? Sjekk hva du bør passe på. Foto: ROBERT S. EIK Vis mer

Spesielt gjelder dette dersom du ønsker å leie vannscooter, moped eller motorsykkel.

Sjekk ansvarsforsikringen - Du må selv sjekke at utleiefirmaet har ansvarsforsikring og hva den eventuelt innebærer av egenandeler og forsikringssummer. Leier du biler er det ofte mer regulert, men det kan være høye egenandeler og begrensninger i dekning slik at det uansett blir dyrt dersom uhell skjer, sier Wiig.

- Du kan bli sittende med en kjemperegning på mange tusen, sier han, og råder også til å sørge for at kjøretøyet har kaskoforsikring.

Han forteller at du også kan få problemer med å komme ut av landet fordi boten kan bli satt svært høyt, avhengig av hva politiet og lokale myndigheter bestemmer seg for.

- Reiseforsikringen er ikke til hjelp i slike tilfeller. Da kan det være at du selv må stille garantier, få hjelp hjemmefra eller tømme kredittkortet, men det er ikke sikkert at det er nok, sier Wiig.

Vær også forsiktig i USA Jon Berge i Europeiske Reiseforsikring anbefaler at du studerer vilkårene hjemmefra før du drar på ferie.

- Da får du gjort det i ro og mak. Når du er på ferie, er du kanskje ivrig etter å komme deg av gårde. Da blir det fort hektisk å skulle sette seg godt nok inn i vilkårene for å vurdere om du trenger ekstra forsikringer, sier han.

Han sier at det ikke bare er i Østen du kan få problemer.

- Også i USA kan forsikringskravene være uoversiktlige. Da er det lurt å ha satt seg inn i det på forhånd, sier han.

- I Thailand er ulykkesstatistikken så høy at vi i utgangspunktet anbefaler nordmenn å la være å kjøre selv. Trafikkbildet er annerledes enn i Norge.