Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

- Du må spare 1400 kroner i måneden i 25 år

Barnetrygden gir ikke nok til å muliggjøre et boligkjøp.

UKJENT MED SPARING: - Jeg underviser i privatøkonomi på ungdomsskolen og videregående, og jeg har ennå ikke møtt noen som vet at de må spare for å kjøpe seg en bolig, eller at de har det som sparemål, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl. Foto: DNB
UKJENT MED SPARING: - Jeg underviser i privatøkonomi på ungdomsskolen og videregående, og jeg har ennå ikke møtt noen som vet at de må spare for å kjøpe seg en bolig, eller at de har det som sparemål, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl. Foto: DNB Vis mer

Boligmarkedet strammer seg til!

Dagens barn vil slite med å få nødvendig egenkapital til egen leilighet (spesielt de som bor i store byer). De fleste vil nok ikke klare å spare nok penger til å kjøpe en egen leilighet når de flytter hjemmefra. Mange foreldre vil derfor hjelpe til med kroner og øre for å lette overgangen fra hjemmeboer- til borteboertilværelsen - kanskje så lenge som 20 år fram i tid.

Og for å få nok penger i kassa (altså banken) må sparingen starte allerede på fødestua, bokstavelig talt.

- Jo fortere den faste sparingen starter, desto bedre. Hvor mye man klarer å spare fast i måneden, avhenger selvsagt av økonomien, men alle monner drar. Små beløp vokser seg store over mange år, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB Bank.

Må ha egenkapital De siste ti årene har boligprisene i Norge doblet seg. I tillegg ble det i år innført strengere krav til egenkapital. Blant annet må den som søker lån, stille med 15 prosent av kjøpesummen selv.

BARN OG SPARING: Alle som kjøper leilighet, må stille med 15 prosent av kjøpesummen selv. For en liten leilighet til 2 millioner blir det 300 000 kroner. Foto: Istockphoto
BARN OG SPARING: Alle som kjøper leilighet, må stille med 15 prosent av kjøpesummen selv. For en liten leilighet til 2 millioner blir det 300 000 kroner. Foto: Istockphoto Vis mer

For en liten leilighet til 2 millioner snakker vi altså om 300 000 kroner. Dette gjør at mange unge må be foreldrene om pengestøtte.

Men ikke alle foreldre har råd til å spare opp til barna. Alenemamma Trine Lise til Hedda (6) har ikke penger til bursdag, kino og annet luksus.

1400 kroner i måneden - Om 25 år vil en 50 kvm stor leilighet i Oslo trolig koste ca. 5,3 millioner hvis man legger til grunn at den årlige prisveksten vil ligge på 3,5 prosent fra dagens nivå, sier forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea Bank.

- Hvis det skjer, vil de unge trenge om lag 790 000 kroner for å ha nok egenkapital i forhold til dagens regler. Det krever en månedlig sparing på 1400 kroner for å komme i mål, sier Warloe.

Hun mener at utviklingen i boligmarkedet legger et stort press på dagens foreldre.

Litt hver måned - Mange unge vender seg til foreldrene for å få hjelp. Dette er en uheldig utvikling og legger et press på foreldre som gjerne vil hjelpe barna sine. Én av løsningene er å starte boligsparingen tidlig. Ikke alle kan stille med de summene som dagens boligmarked og egenkapitalkrav krever. Men mange kan sette av litt hver måned, sier Warloe.

- Sparer man en sum tilsvarende barnetrygden i 18 år, så vil den vokse til 326 000 kroner om 18 år. I regnestykket er det benyttet en rente på 4,65 prosent, som tilsvarer renten på boligsparekontoen vår.

Med noen enkle gerp kan familien spare tusenlapper i hverdagen.

Slik får du det til: Silje Sandmæl sier at foreldre hovedsakelig kan bidra på disse måtene: oppsparte midler, tilleggssikkerhet i egen bolig eller ved selv å låne penger til den unge.

- For å slippe å ta et jafs av egen privatøkonomi er det lurest å starte den faste sparingen tidlig.

Foreldre kan gi inntil halvparten av folketrygdens grunnbeløp (i år vil det si kr 39 608) årlig som pengegave uten at det utløser arveavgift eller spiser av fribeløpet for arv.   For begge foreldrene utgjør det til sammen et beløp på 79 216 kroner for i år.   Hver av foreldrene kan også gi inntil 470 000 i forskudd på arv uten at det utløser arveavgift. Beløpet skal meldes innen en måned til Skatteetaten og tas med i arveoppgjøret.
Foreldre kan ta tilleggssikkerhet i sin egen bolig. Men tenk deg godt om. Dette betyr at du er medansvarlig for lånet og må betale hvis poden ikke betaler. For å sikre beløpet det kausjoneres for, bør låntager forsikre seg mot død og uførhet. Hvis barnet ikke får lånet alene, kan foreldrene også stille som medlåntaker. Da er begge parter ansvarlig for gjelden. Eierandelen må tinglyses. Det er ikke å anbefale at medlåntakere er en varig situasjon. Foreldrene har større kontroll om de tar opp lånet og låner pengene videre til barnet. Hvis barnet ikke kan betale i perioder, kan foreldre gi renter og avdrag som avgiftsfri gave (til sammen 1 G for et år). Favoriserer boligeiere - Hvorfor er det så viktig for unge mennesker å få kjøpt egen leilighet? Kan de ikke bare leie?

- Generelt er det svært gunstig å være boligeier og ikke boligleier i Norge. Vi har et skattesystem som favoriserer det å eie. I tillegg er det å leie på sikt en fattigdomsfelle, fordi den som leier ikke får ta del i boligprisveksten. Penger som kunne gått til å betale ned et boliglån, går i stedet til husleie. Derfor er det viktig at man kommer seg innenfor boligmarkedet, sier Christine Warloe.

Ha tydelig mål - Er det riktig at foreldrene skal bruke sine oppsparte midler/overskudd på å finansiere barnas første leilighet?

KRONER EN, KRONER TO: For at denne jenta skal få nok egenkapital til en leilighet, må foreldrene spare over 1000 kroner i måneden til hun blir voksen.  Foto: Colourbox.com
KRONER EN, KRONER TO: For at denne jenta skal få nok egenkapital til en leilighet, må foreldrene spare over 1000 kroner i måneden til hun blir voksen. Foto: Colourbox.com Vis mer

- Nei, først og fremst må foreldre trygge sin egen økonomi og familiens ve og vel her og nå. Og jeg synes heller ikke man skal sette eventuell pensjonssparing på spill for å få barna inn i boligmarkedet. Men mange har mulighet til å sette litt til side hver måned. Det er derfor vi nå sår tanken om å tenke bolig tidlig. I dag sparer omkring halvparten av norske foreldre fast til barna sine. Jeg tror det er bra å ha et tydelig mål med sparingen, slik boligsparekontoene legger opp til. Ellers er det en stor fare for at pengene kan ryke på dyre russefeiringer og høyt forbruk under studiene. Hos oss kan boligsparekontoen overføres til BSU den dagen det er aktuelt.

Barna må bidra Silje Sandmæl legger til at det er viktig at barnet, når det blir stort nok, også bidrar.

- Forklar pengenes verdi, slik at barnet forstår at det er viktigere å få tak over hodet enn å ha de feteste høytalerne på russebussen, sier hun.

Vet ikke at det koster - Jeg mener det er viktig at foreldre tidlig snakker med barna sine om penger. Barna må få ansvaret for utgifter som de skal bruke lommepengene sine på. De bør også lære seg til å spare slik at de ser at de kan få råd til noe de har siklet på lenge. Hvis de får alt de peker på, vil de ikke skjønne at det er viktig å spare først. Fortell at det er dyrt å kjøpe seg en bolig, at de er nødt til å spare for å få boliglån. Da vil det kanskje være mer fristende å sette til side penger.

- Jeg underviser i privatøkonomi på ungdomsskolen og videregående, og jeg har ennå ikke møtt noen som vet at de må spare for å kjøpe seg en bolig, eller at de har det som sparemål, sier Sandmæl.

Skaper skille - Vil det skape et nytt skille i samfunnet mellom barn som får penger til leilighet hjemmefra, og dem som står på bar bakke når leiligheten skal kjøpes?

- Det er allerede et skille i dag mellom de som har foreldre som har råd til å hjelpe dem inn i markedet, og de som ikke har det. Når vi nå fremmer langsiktig sparing fra barna er små, så mener vi at flere foreldre kan få råd til dette enn dem som i dag kan hjelpe barna inn i boligmarkedet. Men selvfølgelig vil det være noen som ikke kan se seg råd til å avse noe, sier Christine Warloe.

 Les også:
Rådene som redder småbarnsfamilien
Barn vet mer om penger enn du tror
Dette bruker vi barnetrygden på
Alt om familieøkonomi

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

SPAR: - Sparer man en sum tilsvarende barnetrygden i 18 år, så vil den vokse til 326 000 kroner om 18 år, sier forbrukerøkonom i Nordea Christine Warloe. Foto:  Michal Tomaszewicz
SPAR: - Sparer man en sum tilsvarende barnetrygden i 18 år, så vil den vokse til 326 000 kroner om 18 år, sier forbrukerøkonom i Nordea Christine Warloe. Foto: Michal Tomaszewicz Vis mer