Du må spørre om å få lov til å bøye «papyrusen»

Slik avslører du frekke kremmere.

GIZA (Dagbladet): Det finnes knapt noe mer egyptisk enn å ta en papyrustegning med seg hjem som ferieminne.

Norske turister på besøk i Egypt blir ofte overfalt av kremmere som falbyr såkalt ekte papyrus - til spottpris.

Neste gang noen prøver seg, så spør om du får lov til å bøye «papyrusen».

Hvis selgeren blir bleik og stotrende, kan du være sikker på at dreier seg om imitasjoner som er laget av bananblader eller sukkerroer, iblandet masse kjemikalier. Altså: katta i sekken.

Til evig tid - Ekte papyrus kan oppbevares i tusenvis av år. Du kan brette den eller rulle den sammen uten at den forandrer karakter. Imitasjonene blir gjerne mørke og går i oppløsning etter kort tid. Forklaringen er at bakterier ikke angriper ekte papyrus, forklarer Wael Ebd «Mario» El Malek.

Han er både omviser og selger ved New Memphis Papyrus - et av de statsautoriserte museene, som papyrusutsalgene gjerne kaller seg.

Fra forretningen er det fri utsikt til de enorme pyramidene i Giza, der de kongelige i det gamle Egypt ble begravd.

Fra Nilen Mario forteller energisk om hvordan de gamle egypterne lærte seg å forvandle papyrusplanter, som vokste i Nilen, til evigvarende «papir».

- Se her, sier han og fisker opp en ferdigkuttet plantestengel fra et vannkar.

Deretter snitter han raskt bort de ytterste lagene og står igjen med den lyse margen. Så bankes de flate og legges i mønsterform oppå hverandre. Så kommer kjevlet på bordet, og vannet presses ut av papyrusen.

PAPURUSTEST: Slik tester du om det er ekte papyrus, forklarer Mario. Selv med så hardhendt behandling beholder papyrusen sin form, mens bananblader og andre imitasjoner rett og lett knekker, forklarer Wael Ebd «Mario» El Malek. Alle Foto: EIVIND PEDERSEN
FRAMSTILLING: Slik lages papyrus: Man snitter margen på papyrusstengelen, banker og kjevler ut vannet og legger trådene til tørk i et mønster.
PAPYRUSPLANTEN: Slik ser papyrusplanten ut, forklarer den energiske selgeren Mario. Den vokser i Nilen og har i tusenvis av år blitt foredlet til egyptisk papir.
PAPYRUSKUNSTNER: Kunstneren Gamal El Misiri henter sitt levebrød av å male på papyrus. Han tegner også gjerne navnet ditt i hieroglyfer, som var de gamle egypternes skrifttegn.

- Vannet gjør planten svak. Etter et par ukers tørking er prosessen gjennomført. Da kan du tegne og male på den ferdige papyrusen. Du kan til og med sette den i en gammel skrivemaskin og bruke den som papir, sier Mario.

Prut i vei Deretter er det slutt på pedagogikken og over til kremmeriet.

På veggene i forretningen henger en rekke motiver som er malt på papyrus. De største arbeidene har en utgangspris på et par tusen kroner.

Det er da det er lønnsomt å være god på pruting. Med noen bestemte miner og klare meldinger, kan du greit få prisen halvert.

De flinkeste klarer å redusere prisen enda mer.

Alle får et stempel på baksiden som garanterer at det er ekte vare.