Du må uansett møte opp på flyplassen

Dette er dine askerettigheter.

GRIMSVÖTN: Asken stiger tjukk opp av vulkanen Grimsvötn på Island, som fikk utbrudd lørdag kveld. Foto: JON GUSTAVSSON/REUTERS/SCANPIX
GRIMSVÖTN: Asken stiger tjukk opp av vulkanen Grimsvötn på Island, som fikk utbrudd lørdag kveld. Foto: JON GUSTAVSSON/REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er fortsatt usikkert hvor store konsekvenser askeskyen får for flytrafikken etter at vulkanen Grimsvötn på Island våknet til liv igjen lørdag kveld.

Selv om vulkanutbrudd er noe verken fly- eller reiseselskapet kan noe for, har du rettigheter som flypassasjer dersom asken fra utbruddet påvirker din reise, forteller kommunikasjonsrådgiver Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet.

Og det er forskjellige regler som gjelder om du har bestilt pakkereise eller bare flybilletter.

Pakkereisen Dersom du skal på en pakkereise som blir innstilt på grunn av askeskyer, har du rett til å flytte reisen til et senere tidspunkt, eller få pengene tilbake:

- Utgangspunktet er at man skal ha mulighet til å avtale å reise på et annet tidspunkt, sier Skaug Halsos til Dagbladet.

- Hvis man ikke finner noe tidspunkt som passer for en ny reise, skal man ha pengene tilbake, legger han til.

Da har man nemlig betalt for en vare man ikke får, forklarer han.

Opp til selskapene Askesituasjonen er nå uavklart, og avgjørelsene om hvorvidt flyene kan ta av eller ikke vurderes fra dag til dag.

Det er reiseselskapene selv som bestemmer om de vil gjøre en daglig vurdering av forholdene, eller også la de reisende kunne booke om reiser bestilt lenger fram i tid, forteller Skaug Halsos.

- Så møt opp på flyplassen, eller ring selskapet på forhånd og hør om hva som gjelder din flyavgang, råder han.

- Det kan for eksempel være lokale forhold som gjør at man blir kjørt til enn annen flyplass hvor fly kan ta av, sier Skaug Halsos.

Flybillettregler Dersom du bare har bestilt flybilletter og flyet blir innstilt eller utsatt, har du rett til enten ombooking eller eventuelt pengene tilbake dersom hensikten med turen ikke lenger er til stedet ved en senere flyavgang.

Krav om heving må vurderes konkret i hvert enkelt tilfelle og med henvisning til avtalelovens paragraf 36, forklarer Skaug Halsos.

- Du må møte opp på flyplassen i tilfelle det er mulighet for at flyselskapet kjører deg til en annen flyplass hvor flyavganger er mulig, sier han.

«Force majeure» Ved vulkanutbrudd er det «force majeure»-regler som gjelder. Det betyr at vanlige erstatningsregler er satt til side, forteller Skaug Halsos.

I praksis vil det si at du bare har krav på beløpet du har lagt ut for den eventuelt kansellerte billetten, og ikke for en helt ny reise hvis denne er dyrere, forklarer han.

ASKERETTIGHETER: Forskjellige regler gjelder for om du har bestilt pakkereise eller enkle flybilletter, forteller kommunikasjonsrådgiver Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet.  Foto: CF-WESENBERG/KOLONIHAVEN.NO
ASKERETTIGHETER: Forskjellige regler gjelder for om du har bestilt pakkereise eller enkle flybilletter, forteller kommunikasjonsrådgiver Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet. Foto: CF-WESENBERG/KOLONIHAVEN.NO Vis mer

- Du har også krav på forpleining hvis du blir sittende å vente på flyplassen, presiserer Skaug Halsos.

Dersom flyavgangen blir forsinket eller utsatt når du er ute og reiser, har du nemlig krav på forpleining - både mat i forhold til ventetiden, eventuelt også hotell - fram til flyet kan ta av.

Dette er det flyselskapet som skal sørge for.

Klagerett Hvis selskapet ikke følger opp sine plikter, kan du ha rett på erstatning. Spar derfor på alle kvitteringer for utlegg, er anbefalingen fra Skaug Halsos.

Du kan klage til flyklagenemnda eller pakkereisenemnda, forteller kommunikasjonsrådgiveren:
 
- Blir du sittende på flyplassen i dagevis, åpner loven også for prisavslag. Da må du klage, sier han.

Dine rettigheter som flypassasjer skal være slått opp på alle landets flyplasser.

Skaug Halsos anbefaler deg også å besøke både Avinor og Forbrukerrådet på nett hvis flyet er innstilt på grunn av vulkanaske, og du lurer på hva du skal foreta deg som reisende.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer