INTIMT: Hjemme hos kokken Boris Buono i København kan du rykke inn med hele vennegjengen. Foto: IRINA BOERSMA
INTIMT: Hjemme hos kokken Boris Buono i København kan du rykke inn med hele vennegjengen. Foto: IRINA BOERSMAVis mer

Du ringer på hos kokken for å få deg noe å spise

Her finner du restauranter hjemme hos folk.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Over hele Europa og i USA finner du restauranter hjemme hos folk.

I Danmark kan du ringe på hos kokken både i København og på Jylland. I en staselig villa utenfor Århus har gourmetparet Malling & Schmidt startet en restaurant hvor du skal føle deg som i et privat selskap.

Dette er det man i utlandet gjerne kaller «social dining», en form for matopplevelse med røtter tilbake til 70-tallets Paris.

FORNEMT: I utkanten av Århus ligger denne villaen hvor et matelskende par inviterer til gourmetkveld i stua.
FORNEMT: I utkanten av Århus ligger denne villaen hvor et matelskende par inviterer til gourmetkveld i stua. Vis mer

Det handler om å spise godt og gjerne slå av en prat med noen du ikke har møtt før.

Samme meny I Villa Dining til Malling & Schmidt spiser du ikke i selve stua til kokken, men atmosfæren er hjemlig.

Som i et vanlig selskap starter paret med å gi deg en aperitiff. Deretter kommer små appetittvekkere, tre retter og overraskelser fra kjøkkenet.

Alle får servert den samme menyen, til en pakkepris. Etter maten er det bare å forsyne seg av kaffe og te med litt søtt til, akkurat som hos venner.

For å holde prisen nede (rundt 600 kroner) er restauranten åpen fra onsdag til lørdag og bare noen timer på kvelden. Dørene åpner presis halv sju og stenger halv ti.

VÅRLIG: I Villa Dining utenfor Århus kan du la våren komme på tallerkenen i hjemmekoselige omgivelser. Foto: Restauranten
VÅRLIG: I Villa Dining utenfor Århus kan du la våren komme på tallerkenen i hjemmekoselige omgivelser. Foto: Restauranten Vis mer

Noen helaften får du altså ikke, men barene i Århus ligger fem kilometer unna.

I stua til Stig Skulle du fortsette ferden på Jylland, kan du prøve et måltid i stua til kokken Stig Henriksen.

I den lille byen Tønder finner du Danmarks aller minste restaurant. Stig har drevet etter «hjemme hos»-prinsippet i over tjuefem år. Ideen plukket han opp i Skottland.

Henriksen, med lang fartstid fra London, har fire bord og holder åpent hele året bortsett fra på søndag og hvis han er sliten (ring på forhånd!). Du får en fire-retter til rundt 400 kroner.

Vinvalget er lett å ta. Henriksen setter sin ære i å ha Danmarks minste vinkart.

Stig og kona Rose bor i et kjedelig utseende murhus. De har aldri annonsert og har ikke hjemmeside på Internett, men ofte fullt hus. Ifølge Henriksen tar gjestene seg av markedsføringen.

Første til høyre I København kan du prøve den litt hemmelige og veldig hjemlige restauranten 1.th. Den ligger i en finere del av byen, er nok noen hakk stivere enn stua til Stig og drives av stjernekokker.

RESTAURANT 1.TH: I denne private leiligheten i København tar kokkene imot deg. Maten betaler du på nettet på forhånd. Foto: Restauranten
RESTAURANT 1.TH: I denne private leiligheten i København tar kokkene imot deg. Maten betaler du på nettet på forhånd. Foto: Restauranten Vis mer

Den annonserer ikke, men siden Mette Sia Martinussen åpnet dørene i mai 2000, har tusenvis av gjester vært innom. Hva de synes, kan du lese i gjesteboka på hjemmesiden.

Fire kvelder i uka pleier rundt 25 gjester å spise middag. I år er tilbudet også utvidet med søndagslunsj enkelte søndager. Mer om hvordan du kommer med, kan du lese på nettsiden.

Bord bestiller du på nettet, hvor du også forhåndsbetaler, slik at du kan få den hjemlige følelsen når du spiser, og ikke tenke penger.

Når du har betalt, får du vite når du skal møte. Så er det bare å finne fram til riktig inngang, gå opp trappa og inn døra, hvor små bord er plassert i flere rom.

Aperitiff i salongen Aperitiffen inntar du i en av salongene. Kjøkkenet får du ikke se, rommet er hemmelig.

RUBYS BAR: Rubys cocktailbar ligger i en leilighet i København. Her kan du ta den siste drinken etter å ha spist hjemme hos kokken. Foto: Rubys bar
RUBYS BAR: Rubys cocktailbar ligger i en leilighet i København. Her kan du ta den siste drinken etter å ha spist hjemme hos kokken. Foto: Rubys bar Vis mer

Prisen på måltidet er 1350 danske kroner. Da får du en rekke større og mindre retter og seks glass vin, kaffe og te.

Hvem du treffer ved bordene rundt deg?

Unge, gamle, private og forretningsfolk. Og ganske mange nordmenn.

- Jeg har to norske venninner som sprer ryktet om oss, forteller Clara Kowlessar.

Røverhistorier hos Boris I København finner du også en annen gourmetkokk som åpner hjemmet sitt. Kokken heter Boris Buono.

Restauranten går både under navnet «Buonos Mad Atelier» og Casa Magnifica. Mat-atelieret består av et kjøkken og en takterrasse og har plass til 12 gjester.

På Facebook kan du se hvilke kvelder som er åpne for alle. Boris tar også gjerne imot vennegjenger og sluttede selskaper. Det gjelder bare å ringe på forhånd.

Måltidet koster fra 1000 kroner og oppover. Da får du full pakke med vin, mat, snacks og Buonos røverhistorier. Målet er å skape en intim stemning. Alle får en klem når de kommer.

Når du er ferdig med middagen, er det bare å fortsette til Ruby cocktailbar, innredet i en privat leilighet den også.

Les også: I denne byen finner du flere Michelin-stjerner enn noe annet sted i Norden.