Du risikerer å møte minigriser, miniatyrhester og aper på flyet

Men bare hvis de gir eieren følelsesmessig støtte.

FLYGRISER: Du må ikke bli overrasket om du møter en liten gris på flyet i framtida. I alle fall ikke om du er i USA. De vietnamesiske hengebuksvinene på bildet brukes ikke som servicedyr. De heter Erna og Willy, og bor i dyreparken i Berlin. Foto: BRITTA PEDERSEN/AFP/NTB SCANPIX
FLYGRISER: Du må ikke bli overrasket om du møter en liten gris på flyet i framtida. I alle fall ikke om du er i USA. De vietnamesiske hengebuksvinene på bildet brukes ikke som servicedyr. De heter Erna og Willy, og bor i dyreparken i Berlin. Foto: BRITTA PEDERSEN/AFP/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Du må ikke bli overrasket om du møter en liten gris på flyet i framtida, eller en miniatyrhest eller apekatt for den saks skyld. I alle fall ikke om du er i USA.

Det kan nemlig hende at minigriser vil bli tillatt om bord på flyet i Statene hvis dyret gir eieren «følelsesmessig støtte».

Det kommer fram i et utkast til en ny brukerhåndbok om funksjonshemmede om bord på fly, utarbeidet av transportdepartementet (DOT) i USA, skriver Cnsnews.com.

Hindre diskriminering Forslaget er utarbeidet for å hindre diskriminering av mennesker med nedsatt funksjonsevne når de skal ut å fly, og går det igjennom vil det bli mulig å ha med blant annet griser om bord hvis de fungerer som en terapeutisk følgesvenn.

Noen dyr vil det ikke være lov å ha med, som ildere, gnagere, edderkopper, slanger og andre krypdyr.

Miniatyrhester og aper derimot, er ifølge Cnsnews.com beskrevet som vanlige servicedyr som vil kunne få bli med inn i kabinen.

Forslaget er ute på offentlige høring fram til starten av oktober.

Kan veie 135 kilo Håndboka som er beregnet på flyplassansatte, gir blant annet en innføring i hvordan de skal finne ut om dyret er et tjenestedyr eller ikke.

Kommer servicepersonellet på flyplassen fram til at grisen, hestene eller apen er med i følelsesmessig eller psykiatrisk øyemed, skal den firbente vennen få bli med om bord på flyet.

FØRERHEST: Blir det nye forslaget vedtatt, åpner det for at også servicehester kan bli med om bord i flykabinen. Her er Mona Ramouni og miniatyrhesten Cali fra Michigan. Cali  skal være en av noen få miniatyrhester i USA som brukes som førerhest. Foto: MIRA OBERMAN/AFP/NTB SCANPIX
FØRERHEST: Blir det nye forslaget vedtatt, åpner det for at også servicehester kan bli med om bord i flykabinen. Her er Mona Ramouni og miniatyrhesten Cali fra Michigan. Cali skal være en av noen få miniatyrhester i USA som brukes som førerhest. Foto: MIRA OBERMAN/AFP/NTB SCANPIX Vis mer

Selv om det altså er et lite hengebuksvin som kan veie så mye som 135 kilo.

Må oppføre seg Transportdepartementets definisjon av servicedyr er dyr som individuelt er opplært til å utføre oppgaver for å assistere en person med en funksjonshemming.

Det kan også være dyr som har vist seg å ha medfødte evner til å assistere en person med funksjonshemming, gir følelsesmessig støtte, eller et dyr i psykiatrisk tjeneste.

Noen restriksjoner følger riktignok med for at dyret skal få bli med om bord: Det kan ikke sperre midtgangen, utgjøre en trussel for sikkerheten, og det må oppføre seg ordentlig.

Det går heller ikke ta med et servicedyr på flyet om turen går utenlands, og dyret ikke slipper inn i landet flyet lander i.

Forslaget innebærer også at dyr som er for store, tunge eller skaper forstyrrelser, skal kunne vises bort, skriver Daily Mail.

Gode hjelpere Visepresident i «North American Potbellied Pig Association», Wendy Ponzo, forteller til Cnsnews.com at grisene for eksempel kan trenes opp til å åpne og lukke dører, og å legge ting i søpla.

De skal også kunne føle når eieren ikke har det bra, forteller Ponzo, som selv har multippel sklerose:

- De hjelper meg mye når jeg føler meg som verst, sier hun.

Førerhunder i Norge På spørsmål om vi vil få se griser, hester og aper om bord på fly her i landet, svarer Norwegians informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen:

- Vi opplever at dagens regelverk ivaretar våre passasjerers behov på en tilstrekkelig måte, men dersom andre behov skulle melde seg vil vi naturligvis vurdere det.

I dag kan servicehunder være med i kabinen på Norwegians avganger uten ekstra kostnader på reiser mellom Schengen-landene.

Selskapet anbefaler at du bestiller din billett og plass til servicehund samtidig, minst 48 timer før avreise.

Også hos SAS kan du ha med førerhund om bord uten ekstra kostnad. Om du bestiller billett på nett må du kontakte kundeservice og få registrert at hunden skal være med.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer