Du risikerer mer enn dårlig samvittighet om du kjøper disse på ferie

Avdekker en rekke ulovlige suvenirer.

IKKE KJØP ULOVLIGE SUVENIRER: Tor Fredriksen, kontorsjef for Tollvesenet på Oslo lufthavn, viser fram beslag av ulovlige slangeskinnsprodukter. Foto: OSLO LUFTHAVN AS
IKKE KJØP ULOVLIGE SUVENIRER: Tor Fredriksen, kontorsjef for Tollvesenet på Oslo lufthavn, viser fram beslag av ulovlige slangeskinnsprodukter. Foto: OSLO LUFTHAVN AS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

Dinside: Oslo Lufthavn, Tollvesenet og Miljødirektoratet går nå ut og oppfordrer alle til å være bevisste i forhold til hva de kjøper av suvenirer.

Kjøp og innføring av produkter laget av utrydningstruede dyrearter er nemlig ulovlig.

Likevel er det dessverre altfor mange som faller for fristelsen, eller eventuelt ikke kjenner til regelverket.

- Tollvesenet på Oslo Lufthavn avdekker en rekke smuglingsforsøk av utrydningstruede arter. De vanligste beslagene er belter, sko og lommebøker av slange- og krokodilleskinn, samt kosttilskudd som skal virke slankende, oppkvikkende eller beskyttende, sier Tor Fredriksen som er kontorsjef for Tollvesenet på Oslo Lufthavn.

Slår alarm Handelen med utrydningstruede dyre- og plantearter reguleres under konvensjonen om internasjonal handel med truede arter (CITES).

Det er ikke tillatt å innføre dyr eller planter som er truet av utrydning uten at det foreligger tillatelse til dette fra Miljødirektoratet. Hvilke arter som er utrydningstruet og hvilke bestemmelser som gjelder for hver enkelt art, finner du i sjekkliste for CITES. Denne kan du finne på miljodirektoratet.no

Truede arter er nå verdens tredje største illegale handelsvare etter narkotika og våpen, og EU og USA har slått alarm om økningen.

I 2013 beslagla Tollvesenet til sammen 3770 CITES-produkter fordelt på 68 beslag. I 2012 gjorde de 54 beslag med totalt 13 591 enkeltprodukter.

Det finnes noen unntak fra regelen om tillatelser i reisendebestemmelsene, men hva dette gjelder kan du finne mer informasjon om hos Miljødirektoratet.

- Vær bevisst! Oslo Lufthavn oppfordrer alle reisende som skal til utlandet, til å være bevisste ved kjøp av suvenirer laget av planter eller dyr.

- Ikke bidra til organisert kriminalitet eller utryddelse av truede arter, skriver flyplassen i en pressemelding.

IKKE KJØP: Beslag på OSL. Foto: OSLO LUFTHAVN AS
IKKE KJØP: Beslag på OSL. Foto: OSLO LUFTHAVN AS Vis mer

Ett eksempel på dette er krypskyting av og handel med neshorn, som selges som et medisinsk vidundermiddel og som Dagbladet har skrevet mange saker om. Ifølge Økokrim er de britiske steinleggerfamiliene som driver stort i Norge, aktive og styrtrike bakmenn i denne blodige handelen.

- Oslo Lufthavn ønsker ikke å være en portal for innføring av ulovlige suvenirer som bidrar til kriminalitet og utryddelse av truede dyre- og plantearter, sier medieansvarlig ved Oslo Lufthavn, Joachim Westher Andersen.

Beslaglegger og politianmelder Mange arter er i dag er truet av utryddelse. Tross dette brukes de i produksjon av suvenirer, smykker, skinn, helsekost og så videre i flere land.

- Dette ser vi svært alvorlig på, og vi beslaglegger alt vi finner, sier Fredriksen.

Typiske produkter du må være oppmerksom på, er gjenstander laget av elfenbein, skilpaddeskall, slangeskinn, konkylier og koraller.

Innførsel av slike produkter uten særskilt tillatelse er ulovlig og straffbart. Tollvesenet på Oslo Lufthavn politianmelder derfor alle slike saker.

- Både organiserte smuglere og ordinære turister risikerer å bli anmeldt dersom de innfører slike produkter. Vi håper vi slipper å se mye av dette i sommer, uttaler Fredriksen.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer