ROSA OG GLITRENDE JULEPYNT:  Ikke akkurat hva mormor hadde på juletreet.  Foto: Elin Scott
ROSA OG GLITRENDE JULEPYNT: Ikke akkurat hva mormor hadde på juletreet. Foto: Elin ScottVis mer

Du rosa, glorete jul, god dag

Noen grøsser av den nye julepynten, andre elsker den.

Julen er rett rundt hjørnet og det er mye som skal ordnes før den tid.

Gaver skal kjøpes, kaker skal bakes, og ikke minst skal huset pyntes. Og når det kommer til selve julepynten er det mye som har endret seg de siste årene.

Den tradisjonelle norske julepynten, som mange kjenner fra barndommen, har gjerne bestått av mye rødt, glanspapir og vattnisser.

Den typiske norske jula - Typisk norsk tradisjonell juletrepynt vil jeg si er pynt laget av glanspapir eller hvitt papir, som julekurver, og norske flagg, forteller kulturhistoriker Kari-Anne Pedersen.

Hun tilhører forskningsseksjonen på Norsk Folkemuseum, og har noen tanker rundt julepynt etter mange år som juleglad person.

HJEMMELAGET JUL: Før i tida ble det meste av julepynten laget hjemme. Foto: Produsentbilde
HJEMMELAGET JUL: Før i tida ble det meste av julepynten laget hjemme. Foto: Produsentbilde Vis mer

- Man pyntet også juletreet med spiselige kaker med sukkerpynt. Det er viktig å huske på at selve juletreet er en tradisjon som kom fra Tyskland på 1800-tallet. Julekurver har også vært en viktig tradisjon i Danmark, vi har sjelden enerett på tradisjoner, legger hun til. Stearinlys var kostbart og noe som bare ble brukt til ekstra høytid.

Endring av tradisjoner Tradisjonene rundt julepynt har endret seg de siste årene. Hos mange har man sett mer og mer av den hvite jula, mens andre sverger til en sterk og fargesprakende jul. Tar man en titt i butikkene i disse dager, er julepynten ganske annerledes fra det mange av oss kjenner fra oppveksten.

-Tradisjonene har endret seg ganske mye, ettersom jula begynner 1. desember nå, mens den tidligere begynte lille julaften, forklarer Pedersen. Vi har fått enda mer og billigere julepynt, og det har blitt mye mer lys i hager og i vinduer enn det var på 70-tallet.

Ferdigkjøpt jul Før i tida ble det meste laget selv, også julepynten. Og selv om gjenbrukstrenden er over oss, blir mye kjøpt nytt til jul.

- Mitt inntrykk er at ungdom som fortsatt bor hjemme, kan ha et relativt distansert forhold til jul, mens de som har flyttet hjemmefra plutselig blir mye mer opptatt av gjensynsgleden når den gamle julepynten pakkes ut. Samtidig tror jeg enhver generasjon vil skape sin egen jul. Og påvirkningen fra reklame og interiørblader er massiv.

Glorete jul? Høytider som Halloween har helt klart influert det norske folk de siste årene. Har vi blitt mer amerikanske i måten vi pynter til jul på?

- Julepynt skal være glorete. Det i seg selv er det ikke noe galt med. Det er de voldsomme mengdene som blir "for amerikansk", mener Pedersen. - Personlig syns jeg en skal tenke forbruk når det gjelder julepynt også, og ikke kjøpe nytt etter det siste interiørbladet hvert år, men glede seg over minner og det å ta fram det gamle.

FARGERIK JUL: På Åhlens får du julepynt i alle regnbuens farger. Kanskje huset skal pyntes med rosa hjerter og glinsende juletrær i år? Foto: Elin Scott
FARGERIK JUL: På Åhlens får du julepynt i alle regnbuens farger. Kanskje huset skal pyntes med rosa hjerter og glinsende juletrær i år? Foto: Elin Scott Vis mer

Hvordan ser julepynten ut om 5-10 år?

- Det kan være interessant å se om det bare blir mer og mer jul, slik tendensen har vært til nå, eller om vi kan få en mentalitetsendring her som går på å være mer bevisst som forbruker, og at vi lager mer spiselig pynt og håndlaget pynt enn det vi gjør i dag. På 60-tallet var julepynt å ta en halv, fin bjerkekubbe, sette på en lysholder i metall eller 4, feste på litt granbar og pynt, og så vips så var det jul.

Interiørbloggernes jul Ann Helen Lund fra Norske interiørblogger mener også at julepynten har endret seg de siste årene.

- Nå er det lov å ta inn flere farger dersom man ønsker det, sier hun til klikk.no/bonytt. I tillegg er ikke rødt en absolutt nødvendighet for å skape jul lenger, hos mange er det røde helt fraværende.

Hun forteller videre at hun ser tre tydelige trender hos interiørbloggerne i år:

HVIT JUL: Mange liker tanken på stilren og hvit julepynt. Elementer fra naturen har også vært populært lenge. Foto: Produsentbilde
HVIT JUL: Mange liker tanken på stilren og hvit julepynt. Elementer fra naturen har også vært populært lenge. Foto: Produsentbilde Vis mer

- Naturtrenden, som har vært stor i år, trekkes også inn i jula med naturlige farger, pynt fra naturen og pynt med skogens dyr på. Stjerner i papir, gråpapir og avispapir er en annen trend. - Neonrosa har vært stort i høst, og det trekkes også videre inn i jula.

- I tillegg er jo jula kanskje vår mest tradisjonsrike høytid, og mange pynter i landlig stil og tradisjonelt med rødt og hvitt, som i barndommens jul, legger Lund til.

Trendy jul Ann Helen Lund mener ikke at julepynten er glorete i år, og heller ikke at interiørbloggerne pynter med glorete pynt.

- Vi ser ikke så mye glorete julepynt, trenden i år er snarere helt nedtonet fargemessig. Det jeg forbinder med glorete jul, er de store amerikanske trærne med kuler, glitter og stæsj så tett i tett at man nesten ikke ser treet. Det er det lite av hos norske interiørbloggere. Mange følger trenden med små, litt pjuskete juletrær, og vi er ikke så glade i et overlesset tre.

Les også:
Her finner du de kuleste interiørbildene
Julegavene til interiørelskeren
Så billig kan du gjøre det hyggelig til jul
Stor test av kakemikser

GLORETE: Ønsker man et skikkelig fargesprakende og glorete juletre kan man la seg inspirere av de amerikanske juletrærne på trendytree.com. Foto: trendytree.com
GLORETE: Ønsker man et skikkelig fargesprakende og glorete juletre kan man la seg inspirere av de amerikanske juletrærne på trendytree.com. Foto: trendytree.com Vis mer

Saken ble opprinnelig skrevet av Rom123 for Klikk.no. Les her.

CUPCAKES: Den amerikanske cupcakes-trenden har virkelig slått an i landet. Nå kan man også pynte treet med søtsakene. Disse er fra Åhlens. Foto: Elin Scott
CUPCAKES: Den amerikanske cupcakes-trenden har virkelig slått an i landet. Nå kan man også pynte treet med søtsakene. Disse er fra Åhlens. Foto: Elin Scott Vis mer
ROSA SKØYTER: På Åhlens får man kjøpt lyserosa, glinsende skøyter til å henge på treet. Foto: Elin Scott
ROSA SKØYTER: På Åhlens får man kjøpt lyserosa, glinsende skøyter til å henge på treet. Foto: Elin Scott Vis mer