- Du ser ut som et beinrangel!

Like vondt å høre som at man er for tjukk.

FOR TYNN? En kvinnekropp som viser ribbenskassen når armene løftes over hodet, er ganske normalt og en del av timeglassformen kvinner har.  Mange mener at man er undervektig når man i realiteten bare er normalt slank. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
FOR TYNN? En kvinnekropp som viser ribbenskassen når armene løftes over hodet, er ganske normalt og en del av timeglassformen kvinner har. Mange mener at man er undervektig når man i realiteten bare er normalt slank. Illustrasjonsfoto: Colourbox.noVis mer

Mens det er stort fokus i mediene på overvekt i befolkningen, skrives det lite om den andre siden av vektproblematikken.

Selv om undervekt ikke er en "folkesykdom", er det fælt nok for dem som sliter med det.

- Det kan være like ille å føle at man er for tynn, som å føle at man er for tykk, sier psykolog og fysioterapeut Tina Avantis Johnsen ved Friskvernklinikken i Asker.

Ikke kommentér andres vekt - Det er liksom lov å si at noen er "for tynne". Man forutsetter at all vektnedgang er ønsket, sier ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius ved BraMat.no.

Men det er ubehagelig å få kommentarer for hvordan man ser ut, uansett hva årsaken er; hårsveis, størrelse på bryst eller rumpe, om man har sixpack eller ikke, om man har noe kilo for mye eller for lite. Alle slike kommentarer kan være vanskelige å motta.

- Det er klart det er sårende. Det oppleves som krenkende å få kommentarer på sin egen kropp for ting man ikke kan noe for, sier Avantis Johnsen.

I det daglige jobber hun med overvektige, og opplever at "alle" kommenterer "alle" typer kropper.

- Både overvektige og andre får kommentarer på hvordan de ser ut. Og det er vanskelig uansett hvilken side av skalaen du befinner deg på.

Misunnelse og verden rundt oss Avantis Johnsen tror det er flere faktorer som spiller inn når vi kommenterer andres kroppsfasong.

- Når noen kommenterer på slanke mennesker kan det handle om misunnelse - at den som kommenterer skulle ønske ens egen kropp var annerledes enn den er, sier hun.

Eller det kan handle om at flere og flere blir overvektige, og at hva som er "normalt" har endret seg.

- Det er ikke lenger er så vanlig å se slanke mennesker. Sånn kan øynene våre "bli lurt", slik at vi synes den andre er tynnere enn den egentlig er. På fint heter det presepsjonsbedrag. Dette skjer ofte når noen går fort ned i vekt.

Avantis Johnsen tror også enkelte kan kommentere undervekt fordi de har omtanke for vedkommende.

- De kan være engstelige for vedkommendes helse hvis de tror at det ligger noe medisinsk bak.

Endret livsstil Å tape mye vekt ufrivillig oppleves som like vanskelig som å legge på seg ufrivillig.

Og det kan være like vanskelig å få kroppen opp i vekt igjen, som å gå ned hvis man har hatt uønsket vektoppgang.

- Selv om enkelte opplever å legge på seg når de blir stresset, slitne eller deprimerte, kan andre gå ned i vekt, sier Borchsenius.

SMALT PAR: Bitt Ekland og Rod Steward fotografert på 70-tallet. Foto: Plateselskapet
SMALT PAR: Bitt Ekland og Rod Steward fotografert på 70-tallet. Foto: Plateselskapet Vis mer

Men like ofte er det endringer i livsstil som ligger bak et vekttap.

- Undervekten kan komme med at du får økt arbeidsmengde på jobb eller får nye fritidsaktiviteter, og på den måten spiser mindre eller er i mer aktivitet. Noen opplever begge deler, da økt aktivitetsnivå kan føre til at du glemmer å spise, eller at du spiser mindre fordi du er presset på tid, forteller Borchsenius.

Slik takler du det Kroppen vår er ikke bare den jeg fysisk er - men også et kommunikasjonsmiddel, sier psykolog Avantis Johnsen. I dagens samfunn er en tynn kropp et symbol på status, vilje og kontroll. En overvektig kropp blir av mange dessverre sett på som et symbol på mangel på status, viljestyrke og kontroll.

Avantis Johnsen tror folk reagerer ulikt på kommentarer om kropp.

- Å få kommentarer er slitsomt, når du ikke opplever at du bestemmer selv hvordan du ser ut.

Hvis du synes det er vanskelig å takle, råder hun deg til å tenke over hvorfor kommentarene kommer.

- I dagens samfunn blir flere og flere store. Det endrer hva vi tror er normalt. Jeg tror at mange tror de er tynne, i mens de i virkeligheten er ganske normale, sier hun.

- Kanskje vi trenger å ta frem fotoalbumene våre fra 70-tallet for en påminnelse?

- Hehe, ja. På 70-tallet var det nesten ingen overvektige, de fleste var normalvektige. Og noen var tynne - i alle fall ville mange av oss sagt de var tynne dersom vi møtte dem på gata i dag, sier hun.

Tror de spiser mye - Problemet er ofte at de som blir undervektige, tror de spiser mye og ofte. Både de selv og andre kan oppfatte det slik at de spiser mer enn andre, eller oftere. Men i realiteten er de enten så opptatt at de glemmer å spise, eller de er så aktive at de ikke får i seg nok næring selv om de spiser ofte og mye, sier Borchsenius.

Kroppen trenger et kalorioverskudd på 500-3000 kalorier per dag, avhengig av hvor aktiv du er. Uten overskuddet, kommer du ikke til å legge på deg.

- Sommeren er en heldig årstid for vektøkning, sier Bochsenius.

- Spis is og kos deg. Spis gjerne nøtter eller smågodt mellom måltidene, og spis et ekstra måltid sent på kvelden når du er ferdig med dagens gjøremål.

- Har det ikke noe å si hvor kaloriene kommer fra?

- Ikke tenk på det hvis du er undervektig. Få i deg kaloriene først, tenk på hvor de kommer fra senere, når du er kommet litt opp i hold.

Undervektig klassifiseres som BMI under 18,5. For eksempel er du etter denne utregningsmetoden undervektig hvis du er 165 centimeter høy og veier 50 kilo. Normalverdiområdet er imidlertid romslig, og en person med denne høyden kan veie opptil 68 kilo uten å få BMI over 24,9 (overvekt regnes fra BMI på 25).

Disste tallene gjelder for voksne over 18 år.

Her finner du din BMI.

Loff i stedet for brød Borchsenius er ikke ukjent med problemstillingen.

- Jeg er selv aktiv og kan miste kilo uten å "jobbe" for det. Det løser det med å drikke kalorier og småspise hele tiden. Jeg spiser for eksempel nøtter og drikker smoothies. På denne tiden av året kan du spise masse is og kose deg, og drikk iskaffe med melk og sukker.

Ernæringsfysiologen sier undervektige kan bytte brød med loff en periode.

- Da blir du raskere mett, og kan få inn rutine på å spise oftere.

I tillegg er det sunt å trene.

- Trening kan gi bedre apetittregulering og dermed bidra til at det kan bli lettere til å spise seg til en sunn vektøkning, sier Avantis Johnsen.

Les også:
Dette er maten som gjør hud og kropp vakker
Kle på deg vekten du mister
Spis deg til strammere kropp
Treningen som brenner fett
Hvor mange kalorier inneholder drinken din?

Saken ble opprinnelig skrevet av Kvinneguiden for Klikk.no. Les her.