Du skiller deg ikke ut om du spiser på «American Hot Dog»

Champs-Élysées gir deg likevel ekte pariserjul.

(Dagbladet Søndag): Rockeringer av lys henger i alle trærne langs den verdenskjente, tre kilometer lange alléen, fra Triumfbuen til Concorde-plassen i Paris.

Fra de øverste greinene henger det remser med sølvforgylte pappsirkler. Når lyset fra rockeringene treffer dem, ser det ut som det snør.

Et vakkert og urbant forsøk på å kompensere for ekte vare.

Fransk jul Lukten av fransk jul er imidlertid ekte; granbar, «Vin chaud» (franskmennenes gløgg) og brente kastanjer.

Makroner og såper konkurrer om oppmerksomheten i to identiske naboboder. Like fargerike, ulike formål.

- Salget av makroner går alltid bra, opplyser bodens innehaver, Arthur Laffont.

Kundene er fra Italia, Spania og hele Frankrike.

- Fullt kjør i hele markedsperioden, sier han med et glis.

Men han er veldig klar over at det er eurokrise. Det påvirker særlig de fire andre utsalgsstedene hans.

«Jingle Bells» De triste tankene avbrytes av «Jingle Bells».

På fransk, selvfølgelig, men rett under høyttaleren har et amerikansk innslag tatt plass - en to meter høy plastnisse med skjegg og polyesterkostyme i rødt og hvitt.

Her selges også nisseluer med blinkende lys og gassballonger.

American Hot Dog På den andre siden av gata viser det seg at «Cola-nisse-jul» har mange fans i den franske hovedstaden.

Et av de mest populære spisestedene på hele julemarkedet er «American Hot Dog».

Papiremballasjen fra den amerikanske boden ligger overalt - i søppelbøtter og shoppende folks hender.

- Christmas is very busy in Paris, sier en forbipasserende jente til sine nikkende venner. Kanskje en utvandret amerikaner?

Fransk dominans Noen boder lenger borte er Tyskland representert. Feite pølser, øl, saltkringler og den tyske varianten av gløgg «Glühwein» er blant godbitene det lokkes med.

Amerikansk og tysk jul høres kanskje feil ut, men langs lysløypa av hvite, julepyntede boder er det definitivt Frankrike som dominerer.

OH LA LA Verdens kanskje mest kjente hovedgate er blitt et langt julemarked. Alle foto: NINA HANSEN
PARISERJUL: Et lysende midtpunkt i førjulstida på Champs Élysées.
ROCKA: Rockeringer med lys i er blitt til julepynt i trærne langs gata.
KASTANJER: Mye smått og godt å finne i bodene.
KAKER FRA BORDEAUX: Les Canales heter kakene som Mariane og Ludivine byr på her.
TIL JULEKRYBBEN: I katolske Frankrike er tilbudet stort og fint.
FETT NOK: Franskmennene har aldri spart på fettet i ostene. Størrelse og smak er det heller ikke noe å si på.
VARMENDE VIN: «Vin Chaud» er den franske utgaven av tyskernes «Glühwein», og sprer «mykje lys og mykje varme» i kroppen, hvor hen i verden du kommer fra.
SPREK PYNT: Noe å etterlikne her hjemme også? Hvilken norsk by tør å gjøre det først?
BILER TIL BARNA: Retrotrenden har nådd barnelekene også. Og 10 euro er vel en ganske grei pris?
MORSOMME: Disse tredimensjonale lasergraverte figurene falt vi for.
JULEBLOMSTER: Eller det jordkloden de minner om, siden de er blå? Flotte er de i hvert fall!
PUST I BAKKEN: Vew Ling Canivet og Patrick Canivet koser seg med det beste av det franske: froskelår, blåskjell, snegler og champagne.

De tyske pølsene selges dessuten med baguetter som pølsebrød.

Lokale varer Lokalprodusert skinke, ost, pølser og vin er et godt og gjentagende eksempel på helfranske innslag.

I en dobbelbod midt mellom markedets ytterpunkter er det produksjon fra tre sør-franske regioner som gjelder; søtvin i spesialdesignede flasker, et stort utvalg unike oster, brød, pølser, ferdigsmurte sandwicher og julekaker.

Laurena Bitoune ekspederer. Det er spesielt sandwichene og julekakene som selger bra akkurat nå, men alle varene er populære, forteller hun.

Dyr leie Om det lønner seg å stå her, er hun likevel ikke sikker på. Det skal en del til for å gå i pluss.

Leia for den månedslange markedsperioden er 23 000 euro.

- Det er ikke jeg som er sjefen, så det er heldigvis ikke min bekymring, sier hun, mens hun ekspederer en stadig strøm av nye kunder.

Varmer hjerter Les Canelés er navnet på en liten kake som varmer franske hjerter i adventstiden, til tross for enkel oppskrift og utseende.

Kakene fra Bordeaux består av melk, sukker, egg, smør, vanilje og rom. På plaketten som presenterer ingrediensene presiseres det at smøret må være fransk og romen gammel.

I denne boden er det to generasjoner parisere som jobber. Mariane Rades utgjør den eldre garde, Ludivine Rimet tilfører ungdommelighet.

Forvillet seg inn To fritidskledde kvinner passerer boden.

Det viser seg at fritidsklærne er fra Bergans, mens kvinnene inni jakkene er fra Mo i Rana. Bak dem trasker ektefellene.

De har ikke kjøpt noe. Når sant skal sies, har de forvillet seg inn på markedsområdet ufrivillig.

- Vi kom til Paris for å dra på konsert. Vi visste ikke at det var julemarked, forteller en av dem, Wenche Kristensen.

Overveldende De synes det er overveldende.

- Det er så stort. Mye glitter og lys. Det er noe helt annet enn julemarked i Norge, sier Wenche.

Roger Frestevåg har vært på både julemarkeder i hele Europa. Han har «aldri sett noe lignende som dette».

De fire nordmennene har bestemt seg for å ta turen til Paris paradegate den påfølgende dagen. De må få unna litt juleshopping når de har sjansen.

Harde og myke pakker Det er mye å kjøpe her - både myke og harde pakker. Et lekehelikopter som flyr begeistrer måpende barn og filmende voksne.

En ny variant av Tupperware tiltrekker seg de huslige.

De har saueskinnstøfler til nyfødte, mens sjokoladeroser med stilk blir en perfekt blomsterbukett til søthungrige.

Japanske tekanner, ravsmykker, treleker, skinnhansker i alle utenkelige farger, dukker, metallekebiler og såpeboblesverd, er noen eksempler på pakker som kan ligge under treet etter endt Paris-besøk.

Ganefest Den umiddelbare opplevelsen av fransk jul får du ved å smake deg gjennom bodene.

Tørket frukt, glaserte epler, pepperkaker, kaker, crepes og sjokolade i alle varianter.

Alt smaker fransk jul når du ser mot det blinkende pariserhjulet i enden av gata, eller opp på Eiffeltårnet, forgylt av gullys.

Norsk laks Boden som steker norsk laks over åpen flamme, gir deg kanskje hjemlengsel, men hvis du går inn den hvite porten til høyre for laksen, glemmer du det fort.

Her får du også mat - forbløffende sofistikert og god til å være på et julemarked.

Med dempet musikk og belysning, er den til tider stressende julemarkedstemningen fraværende.

Mat på fransk Den leende nissen som er opplyst av en grønn lyskaster ødelegger riktignok helhetsinntrykket noe. Men smaksopplevelsen blir stående.

Hvis du tør, tar du måltidet helt ut på fransk vis; froskelår, blåskjell, snegler og champagne.

Ekteparet Patrick Canivet og Vew Ling Canivet er blant dem som tør:

- Froskelårene her er fantastiske, sier Vew Ling.

Søte sokker Hun har en klar plan med sitt besøk på julemarkedet. Mannens undersåtter i L'oreal skal kles opp med like sokker.

- Det er sånne sokker med dyr på. Katt, hund, gris. De er så søte, sier hun entusiastisk.

- De er nok deilige å ha på seg foran peisen om vinteren, supplerer Patrick.

- Hvis han er heldig får han kanskje et par han også, sier Vew Ling.

De stresser ikke.

- Vi har jo nesten en måned på oss. Vi går forbi her hver dag, sier de, og dukker ned i froskelårgryta igjen.