HELSEBRINGENDE: Så er det bevist. Å reise er sunt, særlig om du kombinerer reisen med å være fysisk aktiv, men bare det å komme til et varmere, mer solfylt sted gir helsegevinst. 
Foto: KIRSTEN M. BUZZI
HELSEBRINGENDE: Så er det bevist. Å reise er sunt, særlig om du kombinerer reisen med å være fysisk aktiv, men bare det å komme til et varmere, mer solfylt sted gir helsegevinst. Foto: KIRSTEN M. BUZZIVis mer

Du sover bedre, blir mer kreativ og utvikler sosiale evner

Bonusen er mer romantikk og lysten på mer sex.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Jo mer du reiser, jo mer vinner du, ifølge en studie utført av US Travel Association.

- At det å reise kan lade opp batteriene, er kjent. Nå viser det seg at det også kan gjøre deg mer kreativ og bedre på relasjoner. Å reise kan fremme karrieren, sier Ellen Wolff Andresen, markeds- og administrasjonssjef i Ticket.

Hun presenterte funn fra den amerikanske reiselivsorganisasjonen samtidig med en undersøkelse om nordmenns reisevaner gjennomført av Respons Analyse.

Sover bedre Den amerikanske organisasjonen har over mange år samlet forskning om sammenhengen mellom reising, helse, utdannelse, relasjoner og karriere.

Her er noen funn:
• En årlig ferie kan halvere risikoen for hjerteinfarkt hos risikogrupper.

MER KJÆRLIG: Vi stresser ned og blir mer kjærlige på ferie. Foto: JOHN T. PEDERSEN
MER KJÆRLIG: Vi stresser ned og blir mer kjærlige på ferie. Foto: JOHN T. PEDERSEN Vis mer

• Middelaldrende menn med høy risiko for hjertesykdom vil minske risikoen for å dø med 20-30 prosent ved å ta en årlig ferie.

• Blodtrykk, puls og stresshormoner synker ved bare to dagers ferie.

• Tar du ferie på et varmere, mer solfylt sted, vil helsegevinsten øke. Om du samtidig trener, sover godt og blir kjent med nye mennesker, øker gevinsten.

• Folk som tar regelmessig ferie, tåler mer stress, forbedrer prestasjoner, blir mer kreative og oppmerksomme. Å reise fremmer også sosiale evner.

• Mange sover dypere og lenger etter en ferie.

Sunn charter Nordens største reisebyrå, Ticket, ser en økende helsetrend hos charteroperatørene.

Trening, kosthold og sunnhet løftes fram i kommunikasjonen.

- Du får alt fra vegetarisk til allergitilpasset mat på hotellene, og mange anlegg er helt røykfrie, sier markeds- og administrasjonssjef Wolff Andresen.

Hun mener Star Tours Magic Life konsept, Vings Sunprime hoteller og Apollos Playitas Resort er eksempler på utviklingen.

Kjærlige på ferie Å reise ser også ut til å ha en positiv påvirkning på kjærligheten.

Særlig kvinnelige reisende sier de er mer fornøyde med sine forhold etter en ferie.

I den norske undersøkelsen svarer hver femte (20 prosent) at de blir mer kjærlige, og 12 prosent oppgir at de har mer sex på ferie.

NYE MENNESKER: Å reise betyr at du treffer nye mennesker. Det kan øke din sosiale kompetanse og fremme karrieren. Foto: NINA HANSEN
NYE MENNESKER: Å reise betyr at du treffer nye mennesker. Det kan øke din sosiale kompetanse og fremme karrieren. Foto: NINA HANSEN Vis mer

I den amerikansk undersøkelsen sier fire av ti kvinner at de blir mer romantiske, en av tre vil ha mer sex, og mange føler seg oppløftet bare ved tanken på en ferie.