Du spiser nok oftest de som får to og tre på terningen

Stor pølsebrødtest.

METTER DÅRLIG: Siden de fleste pølsebrød er laget av finmalt mel, er de stappfulle av raske karbohydrater og fattige på fiber. Foto: ERIK HELGENESET
METTER DÅRLIG: Siden de fleste pølsebrød er laget av finmalt mel, er de stappfulle av raske karbohydrater og fattige på fiber. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

(Bramat.no): Pølsebrød er søte brød som smaker som en mellomting mellom loff og bolle.

Siden de aller fleste pølsebrød er laget av finmalt mel, er disse brødene stappfulle av raske karbohydrater og fattige på fiber.

Et unntak er et par typer som inneholder litt mer fiber enn de andre.

Metter dårlig Pølsebrød og annen brødmat laget på finmalt mel gir svingende blodsukker og metter dårlig.

Ønsker du en pølsemiddag som metter, og som ikke gir deg for mye raske karbohydrater, bør du altså styre unna pølsebrød. Spis heller litt ekstra salat ved siden av, og velg pølser med en høy kjøttprosent.

Er du derimot en av dem som ellers spiser sunt, og som ikke sliter med vekten, er det selvfølgelig ikke noe i veien med å velge pølsebrød en gang iblant.

Ønsker du å velge det sunneste pølsebrødet, bør du gå for typene som inneholder mest fiber. Ellers er det minimale forskjeller rent ernæringsmessig mellom de ulike pølsebrødene i denne testen.

Et tips kan likevel være å velge de minste typene, ettersom du da får i deg mindre brød per pølse du spiser.

Dette har vi testet I denne testen har vi sammenliknet et utvalg pølsebrød som er å finne i de største matkjedene.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av kalorier, protein, karbohydrater og fiber de inneholder. Mengden kalorier og karbohydrater trekker ned, mens protein og fiber trekker opp.

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best.

I testen er produktene rangert fra terningkast 2 til 5. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 5 og det dårligste terningkast 2. Et produkt som får terningkast 2 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer.

Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Slik er testen utført Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Når det er nødvendig, henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til, og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Fiberrikt pølsebrød Testens klare vinner når det kommer til fiber. Karakter: Produsent: Hatting, Lantmännen Jippi Grove pølsebrød Høyt fiberinnhold. Karakter: Produsent: Norgesgruppen Gourmet pølsebrød Litt høyere fiberinnhold enn et typisk pølsebrød. Karakter: Produsent: Hatting, Lantmännen First Price pølsebrød Et typisk pølsebrød. Karakter: Produsent: Norgesgruppen Chicago pølsebrød Et typisk pølsebrød. Karakter: Produsent: Hatting, Lantmännen Lille høvding Et typisk pølsebrød, positivt at det ikke er så stort. Karakter: Produsent: Hatting, Lantmännen Store høvding pølsebrød Et typisk pølsebrød. Karakter: Produsent: Hatting, Lantmännen Mini pølsebrød, REMA 1000 Et typisk pølsebrød, positivt at det ikke er så stort. Karakter: Produsent: Mesterbakeren New York små pølsebrød Et typisk pølsebrød, positivt at det ikke er så stort. Karakter: Produsent: Hatting, Lantmännen Sommerglede pølsebrød Et typisk pølsebrød. Karakter: Produsent: Norgesbakeriet Bakehuset Sammenbakte pølsebrød Et typisk pølsebrød. Karakter: Produsent: Bakers AS Les mer på Bramat.no:
Slik blir du lurt til å spise for mye
Ortoreksi, tvangslidelse eller spiseforstyrrelse?
Dette er tabata intervall