Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Du stuper i havet etter å ha shoppet klær og «billige» diamanter

Har blått hav, hvite strender og anbefales i orkansesongen.

ABC-ØYENE: Spesielt Aruba er mye besøkt av turister, og her er det fine butikker med «billige» diamanter og klær i hovedstaden Oranjestad, forteller Dagbladets reiseekspert Torild Moland. Foto: PHIL COMEAU/CREATIVE COMMONS
ABC-ØYENE: Spesielt Aruba er mye besøkt av turister, og her er det fine butikker med «billige» diamanter og klær i hovedstaden Oranjestad, forteller Dagbladets reiseekspert Torild Moland. Foto: PHIL COMEAU/CREATIVE COMMONS Vis mer

(Dagbladet): • Send inn dine spørsmål til Dagbladets reiseeksperter.

Har du noen gang plutselig fått en ferie gratis rett i fanget?

Det har Hans Olav. Han har sendt en e-post til Dagbladets reiseeksperter, der han forteller at hele familien hans på fem har blitt påspandert en tur til Karibia og området rundt, med Florida og ABC-øyene.

For øyeblikket planlegges turen i forbindelse med høstferien de to første ukene i oktober

- Hvor kan vi få gode opplevelser og brukbart vær i perioden? Det er jo som kjent på slutten av orkansesongen, skriver han.

Lenger sør, jo bedre I oktober er det fortsatt fare for orkan i Karibia, så regelen er nok at jo lenger sør du drar jo bedre er det, forklarer Dagbladets reiseekspert og redaktør i Reiselyst Torild Moland.

- Jeg ville holdt meg helt i den sydligste delen, som Trinidad og Tobago, Venezuelas mange fine øyer som Los Roques og Margarita, eller ABC-øyene, sier hun.

Alle disse stedene gir gode opplevelser for hele familien. Det er vakre strender, fin natur og flotte folk, forteller Dagbladets reiseekspert.

Europafisert - Men det er forskjeller, så hvor du bør dra avhenger litt av hvor reisevant du er, og hvor mye eller lite europeisk kultur du ønsker, sier hun.

ABC-øyene - Aruba, Bonaire og Curacao - var tidligere nederlandske kolonier, og har fortsatt en sterk tilknytning til Nederland.

ARUBA:Øya har vakre strender, fin natur og flotte folk, ifølge Dagbladets reiseekspert. Foto: ATRAMOS/CREATIVE COMMONS
ARUBA:Øya har vakre strender, fin natur og flotte folk, ifølge Dagbladets reiseekspert. Foto: ATRAMOS/CREATIVE COMMONS Vis mer

- Av disse er Aruba spesielt mye besøkt av turister, og her er det fine butikker med «billige» diamanter og klær i hovedstaden Oranjestad, sier hun.

Du finner også mange flotte hotell og fine, lange strender.

Båt og fly Bonaire er langt roligere, og byr på noe av Karibias beste dykkemuligheter, mens Curacao er den av øyene som har mest igjen av sin opprinnelige karibiske kultur og er således minst europafisert, forteller Moland.

- Det er fint mulig å besøke alle tre øyene, det går både båt og fly mellom dem, sier hun.

Trinidad og Tobago derimot ligger helt utenfor orkanbeltet, og byr på noe av Karibias beste strender og sterke kultur.

Karnevalet her i februar er legendarisk, men det er nok av musikkglede og livlige opplevelser selv utenfor karnevalstiden, forteller hun.

Høy kriminalitet - Venezuelas øyer har jeg et blandet forhold til. Margarita har nå høy kriminalitet og det er ikke å anbefale og ferdes i hovedstaden på egenhånd, sier reiseeksperten og legger til:

- Men er du reisevant takler du jo det greit, siden du da vet hvor og når du kan vandre rundt.

For de litt mindre erfarne vil Moland derfor heller anbefale ABC-øyene eller Trinidad og Tobago. Der venter uansett sol, glede og varmt vær, lover hun.

Cuba Neste leserspørsmål kommer fra Camilla. Hun skal til Cuba sammen med kjæresten i månedsskiftet mellom mars og april, og skal være der i ti dager.

- Vi skal til Havanna, men har også lyst å dra til både Vinales og Trinidad, skriver hun i en e-post til Dagbladets reiseeksperter.

Siden de ikke har så fryktelig mange dager til rådighet, ønsker de ikke å stresse for mye rundt.

- Har dere noen forslag til oss? Hva anbefaler dere av Vinales og Trinidad? spør hun.

Går fort - Selv om tiden ser ut til å ha stått stille på Cuba siden 1950-tallet, går ti dager veldig fort, sier Torild Moland.

Ideelt tar rundreisen Camilla har planlagt et par uker.

- I alle fall om du har lyst til å avslutte med et par dager med strandliv i Varadero, sier hun.

Stor og spennende Havanna er en så stor og spennende by at det fort går en uke bare der, mener Dagbladets reiseekspert.

Og Habana Viejo - den UNESCO-vernede gamlebyen - er turistenes mest populære boltreplass:

- Ingen maser eller tigger, men mange spør pent og indirekte. I et land hvor gjennomsnittslønna er et par hundrelapper i måneden, betyr turistenes spesialvaluta, konvertible pesos, svært mye, sier hun.

Krigssone Habana Viejo ble grunnlagt av spanjolene på 1500-tallet, og bydelen ligner en krigssone med sine sammenraste hus i den ene gaten, mens de staselige bygningene har gjenvunnet sin originale fargeprakt i den neste, beskriver hun.

REISEEKSPERT: Redaktør i magasinet Reiselyst (tidligere Zine travel), Torild Moland. Foto HANS ARNE VEDLOG
REISEEKSPERT: Redaktør i magasinet Reiselyst (tidligere Zine travel), Torild Moland. Foto HANS ARNE VEDLOG Vis mer

En møysommelig restaureringsprosess ble satt i gang på 1990-tallet for å redde verdensarven, men det går ifølge Moland sakte fremover.

- Solblekede fasader pryder den berømte promenaden Malecon der amerikanske biler fra 1950-tallet brummer rundt, mens sigarrøykende menn spiller gitar for turistene. Klisjeen er virkelig: Dette må du oppleve før det er for seint, anbefaler hun.

Ernest Hemningway Ellers er det verdt å følge forfatteren Ernest Hemingways spor gjennom byen. På baren Floridita står forfatteren støpt i bronse og skuer ut over lokalet, forteller Moland.

- Stedet er nå et yndet turistmål. Deretter fortsetter løypa innom hotellet Ambos Mundos, hvor han bodde jevnlig på 1930-tallet, sier hun.

Noen kvartaler unna er det mojito-tid på Bodigita del Medio. Innenfor står turistene tett og skåler med Hemingways spøkelse.

- Et besøk i Cojimar hvor forfatterens skriverstue og berømte fiskebåt står intakt, er også verdt å få med seg, anbefaler Dagbladets reiseekspert.

Vinales - Frodige Vinales med grønne daler og rik fauna, er bare tre timer fra Havanna. Så dersom du virkelig blir presset for tid kan det kanskje være en løsning å dra på dagstur, er rådet fra Moland.

Det tar omtrent ni timer fra Vinales til Trinidad.

Det kan altså bli en drøy etappe, men det skal gå direktebuss: Selskapet Transtur har daglig direkteforbindelse mellom Vinales og Trinidad uten stopp i Havanna, foruten tirsdager, forklarer Moland.

- Avgang skal i utgangspunktet være klokka 08.00, men husk at tid kan være relativt på Cuba, sier hun

Cubas perle Trinidad omtales ofte som Cubas perle, og er ifølge Moland en rolig storby med brosteinsgater, eldgamle bygninger og levende kultur.

Et tips: Legg inn en stopp i Santa Clara nord for Trinidad, hvor Ernesto «Che» Guevara er gravlagt i sitt mausoleum, foreslår hun.

- Her ruver en gigantisk statue av den argentinske revolusjonæren over en enorm plass, og et spennende museum, sier Dagbladets reiseekspert.

Det var her i Santa Clara at Che og hans frender vant det avgjørende slaget under revolusjonen, forteller hun.

- Ellers kan taxi være en god løsning for å komme fra A til B. Prisen er omtrent dobbelt så høy som buss, men da kommer du vanligvis fram på halvparten av tiden, avslutter hun.

• Les flere saker fra Dagbladets reiseeksperter her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling