- Du tenker ikke på at det rammer barnet der og da

Selv en toåring skjønner det når du slenger dritt om andre.

LANGE ØRER: Barn helt ned i ettårsalderen får med seg det du sier om andre - også det negative. Foto: Istock
LANGE ØRER: Barn helt ned i ettårsalderen får med seg det du sier om andre - også det negative. Foto: Istock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

"Læreren til datteren min er helt håpløs!". "De ansatte i barnehagen gidder ikke gå ut med ungene!". "Ola i parallellklassen har nok atferdsproblemer, han virker helt umulig om dagen". Høres dette kjent ut?

Mange foreldre prater negativt om andre - både barn og voksne - foran ungene sine. Dette er svært uheldig. Men dessverre ganske vanlig.

- Det er fort gjort å beklage seg til en venninne over svigerfamilien sin, selv om toåringen er rundt beina dine. Du tenker ikke på at det rammer barnet der og da, men det er veldig uheldig, spesielt hvis det er nærmeste familie, og særlig hvis det er den andre forelderen du snakker om.

Barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen opplever at det er vanlig at foreldre snakker negativt om andre foran barna, likevel maner hun til forsiktighet. Allerede fra ettårsalder, før de selv får et aktivt språk, kan barn få med seg den negative praten, så du bør tidlig unngå å prate negativt om mennesker barnet har en relasjon til.

Kan være læring i det Mange foreldre prøver å skjerme barnet ved å snakke i gåter, men man klarer som regel ikke å skjule så mye som man tror. Om de ikke forstår alle ordene forstår selv et lite barn med seg at mamma er sur på farmor eller pappa. Ikke all negativ snakk er skadelig. Det kan også være læring i dette, ifølge Elisabeth Gerhardsen. Ved å høre hva du reagerer på av andre barns oppførsel kan barnet ditt lære hva det selv bør unngå å gjøre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer