Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Du trenger bare mel og egg

Det er så enkelt at alle kan klare det.

TO INGREDIENSER: Egg og durumhvetemel. Foto: VESLEMØY VRÅSKAR
TO INGREDIENSER: Egg og durumhvetemel. Foto: VESLEMØY VRÅSKAR Vis mer

Dinside - Fersk pasta er jo ikke fersk om den har ligget i plast i butikken noen dager. Lag den selv, sier Mariangela Di Fiore, norskitaliensk kokebokforfatter og matentusiast til Dinside.

Det er faktisk veldig enkelt, du trenger bare to ingredienser: Egg og durumhvete.

Di Fiore har hjulpet oss å smake på ferdig fersk pasta fra butikkene:
Stor test av ferdigpasta

Fersk eller tørket pasta Ferdigkjøpt «fersk pasta» er stort sett et norsk eller nordeuropeisk fenomen, ifølge Mariangela Di Fiore. Hun bruker stort sett tørket pasta, men krever sausen fersk pasta, lager hun den selv.

- Fersk pasta er pesante - tungt. Det brukes ofte til tyngre fløte- eller ostebaserte sauser, sier Di Fiore til Dinside.

Til tomatbaserte sauser og sauser med sjømat er det vanligere å bruke tørket pasta.

Di Fiore peker også på at det ikke er alle typer pasta man lager fersk. Det egner seg best til pasta med fyll, som ravioli og tortellini, og bred pasta som tagliatelle, fettuchine, lasagne og pappardelle.

- Fersk spagetti tror jeg knapt jeg har sett i Italia, med unntak av toskansk pici som er laget av mel og vann.

Fersk og tørket pasta har forskjellige ingredienser. Mens pastaen vi kjøper tørr er laget på durumhvete og vann, er fersk pasta er laget av durumhvete og egg (med enkelte lokale unntak, som den ovennevnte picien).

TIPS: Dersom du er i Italia, prøv å stikke innom en baker eller en pasteria og kjøp med deg nylaget pasta hjem.

LAG PASTAEN SELV: Det er enkelt og du får den helt fersk, sier Mariangela Di Fiore. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / DINSIDE.NO
LAG PASTAEN SELV: Det er enkelt og du får den helt fersk, sier Mariangela Di Fiore. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / DINSIDE.NO Vis mer

Lei av at pastavannet koker over? Prøv dette smarte tresleivtrikset

Det er ikke utstyret det kommer an på Du trenger heller ikke fancy eller dyrt utstyr, selv om dette kan hjelpe: Pastaen kan du elte sammen på bordet, og så kan du kjevle den ut og skjære til i ønsket form.

Du kan selvsagt også bruke en pastamaskin. Det finnes frittstående manuelle eller elektriske, og de fleste kjøkkenmaskiner har innsatser som kobles på.

Di Fiore anbefaler det siste, spesielt om du ikke har lang erfaring.

- Det er lettere å få det til når det går automatisk, og du kan bruke begge hender på deigen.

Selv har hun en KitchenAid der hun bruker pastainnsatsen når hun lager fersk pasta. (Se mer om tester av kjøkkenmaskiner.)

Pastainnsatsen kan brukes til mer enn pasta: Lag tortilla med pastamaskinen

Slik gjør du: Du trenger:
400 g mel, helst durumhvete type 00
4 egg (M/L)

Hell melet på bakebordet. Lag et hull i midten av melhaugen og knekk eggene ned i hullet.

Pisk eggene med en gaffel (fortsatt på bordet). Etter hvert som du pisker bruker du gaffelen til å ta med litt og litt mel av gangen, fra kantene og ned i eggeblandingen.

Fortsett slik til cirka halvparten av melet er blandet med egget.

EKSTRAUTSTYR: Med en pastamaskin koblet på kjøkkenmaskinen kan du bruke begge hendene til å lage pastaen. Foto: ELISABETH DALSEG / DINSIDE.NO
EKSTRAUTSTYR: Med en pastamaskin koblet på kjøkkenmaskinen kan du bruke begge hendene til å lage pastaen. Foto: ELISABETH DALSEG / DINSIDE.NO Vis mer

Bruk deretter hendene til å kna resten av eggene sammen med melet. Elt deigen godt sammen til den er glatt og smidig.

Tilsett eventuelt noen teskjeer vann, dersom deigen er for hard.

Når deigen er fin og ferdigeltet, former du den til en rundt ball og pakker den inn i plastfolie. La den hvile i en times tid.

Når deigen har hvilt ferdig tar du den ut av plasten og elter den litt til. Kjevle så deigen flat og skjær til ønsket pastatype for hånd eller med pastamaskin.

Oppskriften er hentet fra Mariangela Di Fiores bok Min italienske bestemors kjøkken

Se også jukselappen når du mangler vekt eller desilitermål

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

SPESIALMEL: Durumhvete, gjerne "Tipo 00", er best når du skal lage fersk pasta. Det fås i de fleste velassorterte dagligvareforretninger. Foto: OLUF LORENTZEN
SPESIALMEL: Durumhvete, gjerne "Tipo 00", er best når du skal lage fersk pasta. Det fås i de fleste velassorterte dagligvareforretninger. Foto: OLUF LORENTZEN Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media