KANEFART: Jul på fjellet byr på flere aktiviteter enn jul i storbyen. Her er det kanefart på Dr. Holms på Geilo. Foto: TERJE BJØRNSEN/DR. HOLMS HOTELL
KANEFART: Jul på fjellet byr på flere aktiviteter enn jul i storbyen. Her er det kanefart på Dr. Holms på Geilo. Foto: TERJE BJØRNSEN/DR. HOLMS HOTELLVis mer

Du trenger ikke bekymre deg for julekaker, husvask og ribbesteking

Stadig fler dropper julestresset og feirer på høyfjellshotell.

(Dagbladet): Til tross for at desember ikke har startet enda, har mange allerede begynt å bekymre seg for om svoren på ribba blir sprø, eller om kvaliteten på årets pinnekjøtt er god nok.

Men det finnes noen som slipper å bekymre seg for julestria.

De feirer jul på høyfjellshotell

Økende trend - Trenden med å dra på fjellet i jula er økende. Mange velger å dra vekk fra husvask og ribbesteking i juletida, sier Olav Langli, salgs- og markedsdirektør ved Radisson Blu Resort Trysil og Park Inn Trysil Mountain Resort, og legger til:

- Tidsklemma og ønsket om komfort er økende for mange familier, så denne trenden tror jeg vil fortsette å stige.

På Radisson Blu Resort Trysil er det vanligvis rundt 500 gjester på julaften. Ifølge Langli er det flest familier som feirer jula her.

- Mange har ikke plass nok til å huse storfamilien, og dermed ser vi at det er mange familier med besteforeldre som kommer hit for å feire jula sammen, sier han.

Juletradisjoner En av dem som har valgt å feire jul på hotell i fjellet, er Hilde Sofie Hamre. I 18 år har hun og de tre barna feiret jul på Bardøla Høyfjellshotell.

- Jeg synes det var deilig å komme bort fra kjøpestresset i byen til en hvit jul på fjellet, sier hun.

For Hamre handlet det om å slappe av sammen med barna, og slippe alt stresset med matlaging, julepynting og innkjøp av alt man trenger.

Hilde Sofies datter Hanne Sofie er 19 år og har alle juleminnene sine fra hotellet.

- Det har vært litt annerledes enn den jula vennene mine feirer. Men alle tradisjonene de har hjemme har vi på fjellet, så det er egentlig ikke så stor forskjell.

Julevekst Flere andre hoteller melder også om et økende antall familier som feirer jul på hotell.

- Tidligere var det en del single og nyskilte, men nå opplever vi i større grad at det er eldre ektepar, voksne par og kjernefamilien som feirer jul her, sier Anders Hærdig ved Hafjell Resort.

Kari Lie, markedssjef ved Dr.Holms hotell på Geilo, tror avstanden mellom familiene er noe av grunnen til at hotell har blitt et populært alternativ.

- Mange familier som kommer hit har deler av familien i Oslo og en annen del i Bergen. Da er det et godt alternativ å møtes på midten her hos oss, for å kunne feire sammen, sier hun.

Ikke upersonlig Dersom du ikke skal feire med hele familien og frykter at julen på hotell kan bli upersonlig, finnes det alternativer.

På Tuddal Høyfjellshotell har de bare halvt belegg i julehelga, og vanligvis er det rundt 25 mennesker som feirer julaften her.

- Vi har en tradisjonsrik jul med pinnekjøtt, ribbe, pølser, skinkestek og det som hører til, sier daglig leder ved hotellet, Einar Gurholt.

På julaften sitter alle gjestene ved et langbord og spiser julemiddagen sammen:

- Det blir litt som en stor familie, og etterpå har vi felles gaveåpning i salongen, forteller han.

Mange aktiviteter Julefeiring i høyfjellet byr på mer enn bare hvit jul. De fleste hoteller som holder åpent i jula har aktiviteter for både barn og voksne.

Grøt med mandel, gløgg og pepperkaker, kanefart og julesang er bare noen av aktivitetene mange hoteller har.

I tillegg legger de fleste hotellene opp til mange aktiviteter for barn, og nissen kommer på besøk de fleste steder.

Under ser du hvilke hoteller som har åpent i jula, og hva et opphold koster i julehelga: