CINQUE TERRE: Du trenger ikke god kondisjon for å oppleve en av verdens flotteste og mest berømte fotturer.  Foto: RUNAR LARSEN
CINQUE TERRE: Du trenger ikke god kondisjon for å oppleve en av verdens flotteste og mest berømte fotturer. Foto: RUNAR LARSENVis mer

Du trenger ikke god kondisjon for å oppleve en av verdens mest berømte fotturer

Ni ruter som egner seg for en kort tur i høstsola.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Magasinet Reiselyst): Høsten er fotturtid. Og hva kan friste mer etter årets sommer enn å legge turen til sørligere strøk?

Her er ni solrike favoritter som egner seg for en kort tur i høst.

Fem byer på en sti Du trenger ikke god kondisjon for å oppleve en av verdens flotteste og mest berømte fotturer.

Italias berømte Cinque Terre er nemlig som skapt for amorøse vandringer i idylliske omgivelser, og med tog mellom hver «terre» - landsby - hvis det skulle røyne på.

Her spaserer du på smale stier langs bratte klipper, mellom frodige vinranker og olivenlunder, forbi velduftende sitrustrær.

Mest kjent er den blå ruten som forbinder alle de fem landsbyene, men verdensarvområdet har også en rekke andre stier slik at du lett kan fylle hele langhelga med å gå her.

NI FOTTURER I SOLA: Her er ni solrike favoritter som egner seg for en kort tur i høst. Grafikk: DAGBLADET
NI FOTTURER I SOLA: Her er ni solrike favoritter som egner seg for en kort tur i høst. Grafikk: DAGBLADET Vis mer

Eventuelt er det en flott kombinasjon med sightseeing i Toscana.

Fly til Pisa med Norwegian.

Les mer: www.cinqueterre.it/en

På kanaritur Turmulighetene på Gran Canaria er mange, varierte og vakre. Den store, vulkanske øya er nemlig ikke bare full av strender, men også variert natur med alt fra palmelunder til fjelltopper på nesten 2000 meter.

1838 meter over havet, med fantastisk utsikt mot vest og sør, står kanariøyas stolte Roque Nublo - navnet betyr klippen i skyen.

Turen opp hit er en av de vakreste på hele øya, og passer for alle uansett form og fottøy. Her trenger du altså ikke fancy utstyr for å komme til topps.

Fly til Las Palmas med Norwegian, SAS eller charterfly fra en rekke steder i Norge.

Les mer: www.grancanaria.com

Høyt over øyriket Kroatia er for mange nordmenn nærmest ensbetydende med solrikt slaraffenliv på de mange øyene. Men landet har også en annen side.

GRAN CANARIA Foto: TORILD MOLAND
GRAN CANARIA Foto: TORILD MOLAND Vis mer

Langs store deler av kysten stiger fjellene bratt opp fra havet, og aller flottest er naturen i Paklenica nasjonalpark i Velebitfjellene like øst for Zadar.

Her ruver steile topper 1700 meter til værs, og danner en flott ramme rundt øyene i Kvarnerbukta og smålandsbyene ved kysten. Parken har til sammen 150 kilometer med merkede stier.

Her kan altså både søndagsturister, spreke vandrere og fjellklatrere tilbringe alt fra noen timer til flere dager i vakker natur.

Fly til Zadar med Ryanair.

Les mer: www.np-paklenica.hr/en

Mallorca for alt Mallorcas renessanse er etter hvert godt kjent. Etter hvert har mange også fått med seg at den spanske middelhavsøya byr på mer enn strender. Faktisk så mye at den er et godt reisemål for den vandringslystne.

Her finner du fotturer som passer alt fra småbarnsfamilier til spreke turgåere. Landsbyen Port de Sóller er et fint utgangspunkt for mange av turene, samtidig som du da bor ved sjøen i en sjarmerende liten havneby.

PAKLENICA Foto: TORILD MOLAND
PAKLENICA Foto: TORILD MOLAND Vis mer

Gå for eksempel fra Cuber og ned dalen Barranc de Binairaix, eller - hvis du er sprek - bestig Puig de l'Ofre hvor du får utsikt over nær sagt hele Mallorca.

Fly til Palma med Norwegian, SAS, Ryanair eller charterfly fra en rekke byer i Norge.

Les mer: www.seemallorca.com/walking

Inn i det ukjente Romania er for de fleste av oss ukjent territorium, men gjør ikke det bare tanken om en langhelg der ekstra spennende?

Faktum er at landet er fantastisk for fotturer, med mye og variert natur. En god base er Magura, rundt to timer med bil fra Bucuresti.

Den idylliske landsbyen ligger litt oppe i fjellet i nærheten av Bran, det berømte Dracula-slottet, og har mange muligheter til dagsturer.

Her finner du vakkert bølgende beitelandskap, gårdsbruk og saueflokker - men også utemt villmark.

Piatra Craiului nasjonalpark, som landsbyen ligger i, har nemlig både ulv og bjørn blant sine beboere.

MALLORCA Foto: BIRGER LØVLAND
MALLORCA Foto: BIRGER LØVLAND Vis mer

Fly til Bucuresti fra Torp med Wizz Air.

Les mer: www.pcrai.ro

På dypet av Kreta Charterfavoritten Kreta er et eldorado også for fotturer. Den store øya har nemlig nærmest ubegrensede muligheter, så du må vrake mer enn velge hvis du bare har tenkt å være her en langhelg.

Øyas mest kjente tur er Samariaravinen, som byr på 16 kilometer med bratt juv, stekende sol og svalende bekker sørvest på øya.

Imponerende natur får du også: På det villeste er fjellveggene hele 500 meter høye.

Hvis du foretrekker å gå mindre opptråkkede stier, finner du både det og små, koselige pensjonater å overnatte på i samme område.

Til Kreta kan du fly eller reise på chartertur fra en rekke byer i Norge.

ROMANIA Foto: TORILD MOLAND
ROMANIA Foto: TORILD MOLAND Vis mer

Les mer: www.west-crete.com

Vakre Via Dinarica Glem Himalaya, Alpene og Rocky Mountains. Ifølge det amerikanske magasinet Outside er den aller beste fotturen i verden på Balkan, med dramatiske fjelltakker, eventyraktige enger og koselige gjestehus av stein.

Ruta følger De dinariske alper hele veien fra Slovenia til Albania, er hele 100 mil lang, og selvfølgelig altfor langt for en miniferie.

Velg ut en liten del av turen rundt 2228 meter høye Cvrsnica nordvest for Mostar i Bosnia-Hercegovina, og du får ifølge magasinet med deg selve høydepunktet på ruta.

Fly til Dubrovnik med Norwegian eller til Tuzla med Wizz Air.

Les mer: www.viadinarica.com

Toscanas ville side Italias mest romantiserte region er mest kjent for vin og statusen som renessansens vugge, men den har også sin andel av strabasiøse oppturer.

De apuanske alper strekker seg nesten opp til 2000 meters høyde og byr på stor utsikt og tidvis ulendte stier.

KRETA Foto: KJERSTI VANGERUD
KRETA Foto: KJERSTI VANGERUD Vis mer

For actionhungrige kan de også skilte med via ferrata-løyper i tilnærmet loddrette fjellvegger og juving og rafting i ville elver.

Høres det sistnevnte skummelt ut? Kanskje du bør våge deg utpå likevel. På vår tur i jernstigene rundt Garfagnana traff vi på en 72-årig tippoldemor.

Etter strabasene kan du nyte Toscanas behagelige side, med vin og deilig lokalmat.

Fly til Pisa med Norwegian.

Les mer: www.turismo.garfagnana.eu

Bergtatt i Provence Frankrikes mest solrike provins, Provence, er aller mest kjent for livsnyteri og luksus langs kysten.

Men på samme måte som Toscana, har også Côte d'Azur sine geografiske høydepunkter.

VIA DINARICA Foto: ELMA OKIC / VIA DINARICA
VIA DINARICA Foto: ELMA OKIC / VIA DINARICA Vis mer

Ta for eksempel turen til den lille landsbyen Gourdon som henger som et ørnerede på en kalkklippe bare en halvtimes kjøring fra Antibes.

Fra de sjarmerende smågatene leder en godt merket sti opp til toppen av Colle de Rougies på 1340 meter over havet, og fantastisk utsikt ned mot strendene.

Provinsen har også en rekke andre turfavoritter, som Gorges du Verdon, Cime de Baudon eller kyststien rundt Cap Ferrat-halvøya mellom Nice og Monaco.

Fly til Nice med SAS eller Norwegian.

Les mer: www.beyond.fr

TOSCANA Foto: RUNAR LARSEN
TOSCANA Foto: RUNAR LARSEN Vis mer
PROVENCE Foto: KJERSTI VANGERUD
PROVENCE Foto: KJERSTI VANGERUD Vis mer