Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Du trenger ikke poser og halvfabrikata for å lage en god gryterett

Kokke-Karlas råd for god smak i gryta.

RETT I GRYTA: Første bud er å velge råvarer som passer sammen. Da er mye av suksessen sikret. Foto: METTE MØLLER
RETT I GRYTA: Første bud er å velge råvarer som passer sammen. Da er mye av suksessen sikret. Foto: METTE MØLLER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Flere matsaker på db.no/mat
Høsten er tida for gryteretter.

Det begynner gjerne med fårikålgryta, og går over i viltgryter, lapskaus og andre kraftige kjøttgryter.

En rykende varm gryterett er nydelig både som festmat og til hverdags. Det er enkelt å lage, hiv alt i ei gryte og kok.

Det er dessuten  svært næringsrikt med alle råvarer i ei gryte.

Egen versjon - Jeg er glad i klassiske gryterettoppskrifter og kjøtt som skal koke lenge. Ofte bruker jeg en original oppskrift som inspirasjon, og så tilsetter jeg noen ekstra smaker jeg liker og som passer sammen, og lager min egen versjon, sier Karla.

MASSE SMAK: Curry med svinekoteletter. Løk, tomater og fennikel smaker godt sammen.  Sopp og aspargesbønner er også alltid godt i en curry, mener Karla. Foto: METTE MØLLER
MASSE SMAK: Curry med svinekoteletter. Løk, tomater og fennikel smaker godt sammen. Sopp og aspargesbønner er også alltid godt i en curry, mener Karla. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Nettopp dette mener hun er første bud; å velge ingredienser som passer godt sammen. Studerer du oppskriftene nedenfor finner du typiske ingredienser som gir god smak til hverandre.

Svigermors kjøttgryte Spennende krydder og spicy mat er fast inventar på Karlas kjøkken, og hun lager ofte en varmende curry på kjølige høstdager. Gjerne med kylling eller skalldyr, eller med brunede svinekoteletter, inspirert av svigermorens gode gryteretter.

- Jeg har videreutviklet svigermor sin kjøttgryte. Kotelettene brunes godt på hver side før de putrer ferdig i en godt krydret rød curry, med blant annet svinekraft og kokosmelk.

I denne retten kan du «slenge oppi» det du har, og det gjør ingenting om det mangler noe i oppskriften. Men krydder er viktig! Og sopp og aspargesbønner er alltid godt i en curry, sier Karla.

Kokekjøtt Litt mildere i smaken er gryta med kokte kyllinglår. En klassisk fransk coq au vin lages originalt med hane, men det er vanskelig å få tak i, så høne eller kylling er like bra.

KARLAS VERSJON:  Stroganoffgryta serveres med rømme, sylteagurk, syltede rødbeter og kokt ris. Foto: METTE MØLLER
KARLAS VERSJON: Stroganoffgryta serveres med rømme, sylteagurk, syltede rødbeter og kokt ris. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Karla bruker kyllinglår som hun deler i to, og koker til kjøttet slipper beinet og er mørt og deilig.

- Det er lurt å la kyllingen ligge i rødvinsmarinade over natta før den skal kokes. Det setter ekstra smak, sier Karla.

Biff Stroganoff forbinder nok mange av oss med posegryteretter, men dette er en gammel russisk klassiker som så absolutt blir best når den lages fra bunnen. Ikke er det vanskelig heller.

Karla foretrekker å tilberede den med kokekjøtt, gjerne skanker, istedenfor biffstrimler.

Og her er vi ved neste bud når det gjelder gryteretter: Ha is i magen. La gryta putre lenge. Alt må få koke seg godt og mørt.

-Det blir så god smak i gryteretten når kjøttet får koke lenge. Jeg bruker også litt mer grønnsaker i min versjon.

Server med rømme, sylteagurk, syltede rødbeter og kokt ris. Dette er fantastisk deilig høstmat, sier Karla.

UTEN HANE: Originalen skal lages med hane. Kyllinglår og kyllingkraft går også fint. Her lages den gode smaken med gulrøtter, løk, bacon,laurbær og sjampinjong. Pluss rødvin,som navnet tilsier. Foto: METTE MØLLER
UTEN HANE: Originalen skal lages med hane. Kyllinglår og kyllingkraft går også fint. Her lages den gode smaken med gulrøtter, løk, bacon,laurbær og sjampinjong. Pluss rødvin,som navnet tilsier. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!