Du trenger ikke sola for å få en het sommer

Slik får du deilig feriesex.

FERIEKOS: - Et godt tips er å finne tilbake til følelsen av forelskelse, i slutten av sommeren kommer det til å kjennes ut som du har hatt en sommerflørt, sier Ebbestad. Foto: THINKSTOCKPHOTO.COM.
FERIEKOS: - Et godt tips er å finne tilbake til følelsen av forelskelse, i slutten av sommeren kommer det til å kjennes ut som du har hatt en sommerflørt, sier Ebbestad. Foto: THINKSTOCKPHOTO.COM.Vis mer

Ferie er til for å nytes, helst sammen med din kjære.

Og ferien er da en ypperlig mulighet til å finne tilbake til hverandre på ny.

- Man har en god mulighet til å komme ut av den rutinemessige hverdagen når det er ferie. Man har mer tid til hverandre og ser partneren i andre sammenhenger enn stressede hverdager med matlaging og stell av barn. Dere bør absolutt utnytte den tiden sammen, råder Maria K. Ebbestad, presseansvarlig hos Kondomeriet.

Sexy ferie Hun mener første bud for en mer sexy og lidenskapelig ferietid er å gjøre ting som er helt utenom det dere vanligvis gjør.

- Det er viktig å pleie forholdet og ikke ta hverandre som en selvfølge. Et godt tips er å prøve å finne tilbake til følelsen av forelskelse, kanskje vil du mot slutten av sommeren føle det som om du har hatt en sommerflørt, sier Ebbestad til Kvinneguiden.

Hun tror det er lurt å huske på at sex er viktig i ferien, også selv om man har barn.

- Husk at de fleste charterreiser har barneklubber der barna har det gøy og er i trygge hender. Om dere ikke skal på et slikt reisemål kan det lønne seg å reise med et annet vennepar med barn eller foreldrene deres. Med vennepar kan dere bytte på å ha en "frikveld", mens svigers blir alltids glad for litt alenetid med barnebarna, sier Ebbestad

Dra på date Og siden sommeren er en herlig tid å være forelsket på, hvorfor ikke ta med deg din kjære på en sexy sommerdate og finne tilbake til følelsen av forelskelse?

- La ferien fylles med kjærlighet og dra på en sexy og romantisk sommerdate, oppfordrer Ebbestad og kommer med romantiske datingtips;

Frokost i soloppgangen Bli i sengen en regnværsdag Piknik i parken Tivoli for to Kveldstur med kanopadling Utekonsert i kveldssolen Dette bør dere planlegge Samlivsterapeut ved Åpen Dialog, Kate Elin Søyland, forteller at det er høysesong for parterapi etter sommerferien.

- Det er neppe tilfeldig. Sex og nærhet er en viktig indikator på om parforholdet ditt er velfungerende, sier Søyland.

Hun har samtidig flere tips som kan øke sjansene for at sexlivet får en boost i sommer.

- Ved å sjekke din feriehistorikk, kan du finne hva som er typiske problemer som går igjen i ferier. Hva kan du endre på slik at denne ferien blir et par hakk bedre? Snakk om dette og bli enige om konkrete endringer og pririteringer før dere pakker kofferten, råder samlivsterapeuten.

Sett av tid Søyland mener også at det er viktig å faktisk sette av tid til sex i ferien.

- Det høres kanskje litt kjedelig ut, men på lik linje med at utflukter planlegges og man pakker med treningstøyet for å trene litt, bør også kjærestetid planlegges. Reiser dere sammen med andre, si at dere vil benytte anledningen til å få litt kvalitetstid sammen, sier hun.

- En intim relasjon trenger pleie for å blomstre, bytt gjerne på å passe hverandres barn noen timer, benytt ferien til å snike inn litt kjærestetid. Det vil komme hele familien til gode, mener Søyland.

- Av med klærne Cecilie Kjensli, sexpirator og redaktør for Cpunktet.no, mener at dersom du har et ønske om deilig sex i ferien, så er det bare én ting å gjøre:

- Av med klærne! Sett i gang, og ikke vent på riktig tidspunkt eller annet tull. Orgasme får deg til å slappe av og senke skuldrene, er selvfølgelig deilig, og får deg i godt humør. Dessuten får du lyst på mer, og da er det jo fint med ferie og fritid og masse tid til å kose seg i sammen, sier Kjensli.

Bare det å komme seg litt bort fra hverdagens kjas og mas, og ikke minst reise til et annet sted, kan gjøre at man får opp øynene for hverandre på ny.

Unngå rutine Rutiner i hverdagen er viktig for å få alt til å gå rundt, men dersom sexlivet blir altfor preget av rutinene, kan dette føre til mindre lyst fra begges part, samt at sexen rett og slett blir dårligere.

På denne måten er ferien et godt tidspunkt å røske litt ekstra tak i sexlivet igjen.

- Rutinepreget sex blir kjedelig, men bare det at man er borte fra ektesenga gir jo muligheter for forandring. Man trenger ikke å være en turner for å sprite opp sexen, men bare det å hygge seg på uante steder, kan jo være opphissende, sier Kjensli.

Hun tror det kan være lurt å utfordre hverandre litt underveis.

- Få leken inn i sexlivet - Få leken inn i sexlivet igjen, eller start hvis den aldri har vært der. Bytt på å utfordre hverandre, eller bestemme hva dere skal gjøre og hvor. Det trenger jo ikke å være samleie hver gang man skal ha seg. Sexleketøy er gøy i ferien, og nå finnes det bra ting som er laget spesielt for par, sier hun.

Søyland advarer mot å tenke at alt er grønnere på andre siden.

- Tanker som "om jeg bare hadde vært fem kilo slankere, da hadde sex vært deilig, om han/hun bare ikke var så kjedelig, om bare ikke svigermor hadde vært med på ferien, om det bare hadde vært sol." Slike tanker vil redusere kvaliteten på ferien og mulighetene for god sex. Tenk heller på mulighetene - og grip dem. og aksepter det du ikke kan endre. Og husk gresset er grønnest der det blir vannet, sier parterapeuten.

Sprit opp feriesexen Det er mye mer dere begge kan gjøre for å sørge for at sexen blir ekstra spesiell i ferien. Det handler om å ta tak og ansvar for egen nytelse.

Her er Kate Elin Søylands beste tips:

Gjør deg attraktiv. Spesielt når man har vært sammen en stund er det viktig å ikke glemme å gjøre seg litt ekstra attraktiv for hverandre - også om sommeren.

Det er ofte så lite som skal til; en ny hårfarge, noen nye sommerplagg, bytt ut dine gamle sandaler, kanskje pedikyr eller en brasiliansk vil gjøre susen? Spør din partner når han syns du er sommersexy, kanskje du vil bli overrasket?

Slipp det kjedelige ut av skapet. Alle forhold har rutiner - rutiner er bra men av og til kan ting bli litt kjedelig, selv for de lykkeligste parene. Det er faktisk helt ufarlig om man tør å ha en åpen dialog om det.

Mange holder igjen fordi de ikke vil såre sin partner, det løser dessverre ingenting, sett ord på det som kjeder deg - og si hva du trenger mer av. Viktig at begge gir sine "kjedelige bidrag" og husk å formulere deg på en måte som inviterer til dialog. Dette er en enkel måte å revitalisere sexen og forholdet.

Ha utesex. Er du en av de som tenner på sex utenfor husets fire vegger, vil sommeren by på gode muligheter. Mange forteller at de elsker utesex på grunn av spenningen, det er litt "forbudt". Eller kanskje du er mer skeptisk og redd for at småkryp og barnåler skal ødelegge den intime stunden?

Husk at mulighetene er mange, kanskje et deilig spontant nakenbad er nok til å gi deg et lite erotisk kick?

Glem drømmesexen. Har du stadig et negativt fokus på deg selv og lengter etter den optimale sexen? Skulle du vært tynnere, kåtere, yngre, mer forelsket og så videre. Glem det! Det eneste du oppnår er å bli misfornøyd med både sexen og partneren.

Ha det heller gøy, nyt nærheten og aksepter kroppen slik den er i stedet for å stadig evaluere med et kritisk blikk. Sexen er som livet i stadig endring - nyt det dere har her og nå! Senk skuldrene, by på deg selv og flørt, vær kjærester, ikke bare lat som - det er den største gaven dere kan gi barna.

Forfør. - Foreslå at dere skal forføre hverandre i løpet av ferien, uten å spesifisere det noe nærmere. Gjør det gjerne når den andre minst venter det. Det skaper spenning og erotikken ligger i luften. Lek med flere mulige alternativ - uansett vær, dette blir varige sommerminner!

Dilemmaet; frekk feriesex eller romantiske øyeblikk? I stedet for å bare gå å håpe på at dine feriedrømmer skal gå i oppfyllelse, ta regien selv! Det vil si, definer nærmere hva du legger i begrepet "det lille ekstra" når det gjelder feriesex.

Si noe om dine absolutte grenser. Det er slett ikke uvanlig at et par har ulike ønsker og behov. Hvilken sex skal man da velge? Begge deler, så klart. Når du selv blir møtt på ditt romantiske behov er det mye lettere å gjøre det lille ekstra for din kjære, selv om det ikke skulle være din favoritt-sex.

Sexfrie dager. Dersom dere er ulike i forhold til lyst og ønsket hyppighet når det gjelder sex, kan sexfrie dager være løsninger. Ved å avtale noen sexfrie dager kan dere dyrke andre former for nærhet og flørte vilt, uten at det ender opp med sex.

Det vil styrke det emosjonelle båndet mellom dere og paradoksalt nok kan en slik avtale om å avstå fra sex faktisk føre til mer lyst og lidenskap.

Ferie sammen med familie/venner. Svigermor kan være en skikkelig sexbrems for forholdet, faktisk uten å vite om det. Da er det viktig å ikke bli sur av den grunn, men heller se mulighetene.

Si at dere ønsker å bruke to-tre timer til "parterapi" (altså sex) og presenter for barna at de skal få lov å være med bestemor i dag på en spennende utflukt. Be henne sende en sms når de starter på tilbaketuren, så kan dere riktig nyte den lille fristunden og dere slipper å bli tatt på senga.

Les også:
Hva kan du om sex?
Dette gir god sex
Stønn mer
Støtter utroskap

Saken ble opprinnelig skrevet av Kvinneguiden for Klikk.no. Les her.