Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Hellig ferie

Du trenger verken være kristen, jøde eller muslim for å nyte Jerusalem

Jøder, muslimer og kristne ser alle på Jerusalem som sin hellige by. Her stod Jesus opp fra de døde og Muhammed fór mot himmelen. Men du trenger ikke være religiøs for å nyte byen.

RELIGIØST SENTRUM: Jerusalem er en hellig by, både for muslimer, kristne og jøder - men du trenger slett ikke være religiøs for å besøke en av de mange religiøse helligdommene, som Klippemoskeen på Tempelhøyden. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
RELIGIØST SENTRUM: Jerusalem er en hellig by, både for muslimer, kristne og jøder - men du trenger slett ikke være religiøs for å besøke en av de mange religiøse helligdommene, som Klippemoskeen på Tempelhøyden. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

En middelaldrende, asiatisk kvinne med stråhatt går nedover Jaffa Road rett ved gamlebyen i Jerusalem. Hun bærer et aggregat koblet til en mikrofon og synger den spanske balladen om et sårt brudd «la ultima vez» med sterk innlevelse.

LEVENDE HISTORIE: Utsikten fra Davids tårn i gamlebyen vitner om Jerusalems eventyrlige historie.
LEVENDE HISTORIE: Utsikten fra Davids tårn i gamlebyen vitner om Jerusalems eventyrlige historie. Vis mer

Jaffa Road er en av Jerusalems lengste, eldste gater og strekker seg fra gamlebyen til business-distriktet.

I sidegatene og smugene rett i nærheten av den store gata, finner du cafeer, gallerier, restauranter og barer. Det kan være lett å gå seg bort her, hvis du ikke følger med. Heldigvis er noen av gatene spesielt lette å kjenne igjen. En av dem har paraplyer i knallfarger hengende som et garn over deler av gata. I nærheten er det en gate med samme dekorasjon, bare med mindre paraplyer. I en tredje gate er det sombreroer som utgjør pynten og fungerer som geografisk holdepunkt.

Pass for turistfeller

Men vær obs på hvor du slenger deg ned på en barkrakk eller uteservering i dette området. Det er tett mellom turistfellene. Hvis listepopen kaster seg mot deg gjennom sprengte høyttalere, kan du med fordel gå videre. Noen av stedene er på nivå med det verste du finner i den utskjelte delen av Syden, med sterk urinlukt på toalettene og møkkete skinnmøbler.

PUTEPARKEN: De palestinske unge damene Haneen Abu Hummus og Mai Mustafa slapper av og knipser en selfie i puteparken. Foto: Daniel Spiro
PUTEPARKEN: De palestinske unge damene Haneen Abu Hummus og Mai Mustafa slapper av og knipser en selfie i puteparken. Foto: Daniel Spiro Vis mer

Ett av stedene du absolutt kan stoppe opp ved, er bokkafeen Tmol Shilshom som holder til i en 150 år gammel bygning. Stedet er oppkalt etter tittelen på en roman skrevet av den nobelprisvinnende forfatteren Shmuel Yosef Agnon. Her kan du lese både ham, og andre kjente israelske forfattere. Bøkene er til salgs. Halve salgssummen doneres til organisasjonen «Save the World Association» som jobber for å gi handikappede et best mulig liv.

Prisbelønt «shakshuka»

PRISVINNENDE MAT: Bokkafeen Tmol Shilshom har vunnet priser for maten sin. Foto: Daniel Spiro
PRISVINNENDE MAT: Bokkafeen Tmol Shilshom har vunnet priser for maten sin. Foto: Daniel Spiro Vis mer

Bokkafeen har vunnet pris for sin «shakshuka» - en spicy tomatbasert rett med egg som ofte spises til frokost i Israel. På Tmol Shilshom får du den i tre varianter. For eksempel med paprikasaus, squash og libanesisk ost. Søtpotetravioli eller gnocchi er andre populære hovedretter. All maten er kosher. Ifølge stamkunde Evelyn Friedman er stedet helt særeget. Hun sitter sammen med moren sin på kafeens uteservering.

- Det er ingen andre restauranter i verden som kan måle seg med denne, sier hun.

Moren, Dahlia Friedman, er i hvert fall enig i at det ikke finnes et lignende koshersted i New York der hun har bodd store deler av livet. Hun har vært i Israel 27 ganger og vurderer nå å flytte til datterens hjemby.

- Mannen min døde for litt siden. Vi hadde vært gift i 60 år i år, hvis han hadde levd. Jeg synes det er vanskeligere å reise uten han, så nå er det beste for meg er å flytte hit, sier hun.

Vrimlende folkeliv

STAMSTED Evelyn Friedman og datteren Dahlia spiser alltid på Tmol Shilshom. Ifølge de to damene kan ikke noe annet kosher-sted i verden måle seg mot denne. Foto: Daniel Spiro.
STAMSTED Evelyn Friedman og datteren Dahlia spiser alltid på Tmol Shilshom. Ifølge de to damene kan ikke noe annet kosher-sted i verden måle seg mot denne. Foto: Daniel Spiro. Vis mer

Bokkafeen kan ikke skilte med er å være et godt sted for å observere det vrimlende folkelivet i Jerusalem. Med beliggenhet i en bakgård i en blindgate er det lite du får sett herfra. Da burde du heller satse på utendørsshoppingområdet rundt Mamilla Mall som ligger enda nærmere gamlebyen.

Butikkene i dette området er forholdsvis luksuriøse, men du finner også kjente kjedebutikker her. Det viktigste er uansett at du finner flust med kafeer som er perfekt plassert for å glo på interessante mennesker.

UNG PALESTINER: Haneen Abu Hummus. Foto: Daniel Spiro
UNG PALESTINER: Haneen Abu Hummus. Foto: Daniel Spiro Vis mer

Kanskje du til og med kommer i kontakt med noen av dem. Israelere er åpne og nysgjerrige. Før du vet ordet av det, kan det hende du er på middagstreff hjemme hos en innfødt og blir presentert for de mange vennene til vedkommende som også er invitert spontant.

Du kan også møte på de lokale i parkene. Her er nemlig de jødiske innbyggerne under den ukentlige høytiden og pålagte sabbaten som varer fra solnedgang fredag kveld til solnedgang lørdag kveld.

Fantastisk shopping

Sonia Natan har pause fra jobben og sitter i en trapp midt i shoppingstrøket ved Mamilla Mall med en røyk. Hun skryter av shoppingen i Jerusalem.

SHOPPING: Jerusalem byr på imnponerende shopping. Ikke minst er det mye å finne i området rundt Mamilla Mall. Foto: Daniel Spiro
SHOPPING: Jerusalem byr på imnponerende shopping. Ikke minst er det mye å finne i området rundt Mamilla Mall. Foto: Daniel Spiro Vis mer

- Helt fantastisk. Vi har alt her. Favoritten min er Chanel.

Generelt er hun også fornøyd.

- Jeg bor her og mener at dette er den beste byen i verden! Jeg har både familien og vennene mine her. Det beste jeg vet er å henge med dem på en av de mange hyggelige kafeene vi har her, sier hun.

Men de fleste som snakker om Jerusalem nevner religion som noe av det første de sier. Jødene, muslimene og de kristne ser alle på Jerusalem som en hellig by. Jødene besøker Klagemuren. Muslimene har bygget Al Aqsa-moskeen på tempelhøyden, der de mener Muhammed fór opp til himmelen.

De kristne går i Jesus' fotspor når de ferdes i Jerusalem. Her ble Jesus korsfestet og stod opp fra de døde, og det var også her Gud sendte sin hellige ånd over apostlene, mener de kristne. For dem er Jerusalem byen der kristendommen har sitt opphav.

Falt for byen

Gabriella Lithanias sitter på en benk i en park fylt med fargerike puter laget av sement, rett ved rådhuset. Hennes første møte med Jerusalem var på en pilgrimsferd for mange år siden da hun studerte teologi. Hun falt for byen og bestemte seg for å flytte hit fra Nederland.

-Mitt favorittsted i Jerusalem er klagemuren. Hjertene til alle menneskene som bor her er forent. Det er det aller vakreste med byen. Alle kommer hit for å be, men de ber til ulike guder og har ulike religiøse forankringer.

-Tenk at bibelen ble til her!

Gabriella innrømmer at flyttingen var motivert av mer enn religiøsitet og gener.

- Det er ikke så feil at det regner bare to ganger i året heller, sier hun.

UROLIG BY: Jerusalem er fascinerende å oppleve. Men den er også en urolig by. Etter at Donald Trump proklamerte at USAs ambassade skulle flyttes hit, blusset opptøyene opp igjen. Foto: Daniel Spiro
UROLIG BY: Jerusalem er fascinerende å oppleve. Men den er også en urolig by. Etter at Donald Trump proklamerte at USAs ambassade skulle flyttes hit, blusset opptøyene opp igjen. Foto: Daniel Spiro Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling