BLOMSTERSMØR:  Arne Brimis hjemmelagde smør har fått delikat farge av ringblomst. Smør er enkelt å lage sjøl, og du kan smake det til med urter og krydder ettersom hva du skal bruke det til. Foto: METTE MØLLER
BLOMSTERSMØR: Arne Brimis hjemmelagde smør har fått delikat farge av ringblomst. Smør er enkelt å lage sjøl, og du kan smake det til med urter og krydder ettersom hva du skal bruke det til. Foto: METTE MØLLERVis mer

Du trodde ikke du kunne lage smør?

Pisk, sil, press og server. Så enkelt er det.

• Flere matsaker på db.no/mat
Å lage sitt eget smør er enkelt og veldig godt, og du kan selv bestemme smaken.

Du kan lage smør av både kremfløte og seterrømme, eller en blanding av begge deler.

Smaksett med krydder og urter du liker godt. Arne Brimi bruker alt fra spiselige blomster og hele tyttebær til estragonsennep i sitt hjemmelagde smør. 

Morsomt - Ekte smør er en viktig del av matkulturen vår. Det er mye bra smør å få kjøpt, men ekstra godt blir det hvis du lager det sjøl.

Hjemmelaget smør er ikke vanskelig, og lag det gjerne sammen med ungene.

TYTTEBÆR:  Lag din personlige variant. Dette er syrlig smør med tyttebær. Foto: METTE MØLLER
TYTTEBÆR: Lag din personlige variant. Dette er syrlig smør med tyttebær. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Det er morsomt å se hvordan det funker, sier Arne Brimi, mens kjøkkenmaskina durer jevnt på kjøkkenbenken på Vianvang. Fløte skal bli til smør. 

- Det er bare å piske til det sprekker. Du må piske lenge, men det vil alltid sprekke.

Når du ser at det har klumpet seg og væsken er på vei ut, kan du ta smøret over i ei sil  - og presse ut væske med hendene. Det gjør ikke noe om du ikke får ut alt, smøret ser bare enda mer hjemmelaget ut om det «svetter» litt, sier Brimi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

PISK I VEI: Du må piske lenge, men det vil alltid sprekke. Foto: METTE MØLLER
PISK I VEI: Du må piske lenge, men det vil alltid sprekke. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Væsken kalles kjernemelk, og den er fin å bruke i for eksempel bakst eller sauser.

Brimi trekker gulrøtter i kjernemelk — det blir nydelig.

Rømme, crème fraîche, skyr eller kvarg: Se hva du bør bruke når

Smak til Han legger smøret over i en bolle, og knar det inn med salt. Det er lurt å smake til med litt og litt salt om gangen.

SIL: Når du lager hjemmelaget smør er det lurt å presse væsken ut i en sil. Foto: METTE MØLLER
SIL: Når du lager hjemmelaget smør er det lurt å presse væsken ut i en sil. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Dersom smøret skal brukes til matlaging, trenger det ikke så mye salt som vanlig bordsmør.

Smøret kan tilsettes smaker og farger etter behov.

Brimi hakker opp spiselige kronblader fra ringblomst og knar inn i smøret.

- Det er bare å bruke fantasien. Urter og blomster gir fargerikt og delikat smør. Hjemmelaget smør er også en fenomenalt fin gave. Form det til en fin rull, pakk det inn i plast eller matpapir og legg det kjølig. Da holder det seg godt og er lett å skjære opp i fine skiver, sier Brimi.