VARIERER VELDIG: Mens en av testens vinnere har 75 prosent fisk, har en av taperne bare 20 prosent. Foto: Erik Helgeneset
VARIERER VELDIG: Mens en av testens vinnere har 75 prosent fisk, har en av taperne bare 20 prosent. Foto: Erik HelgenesetVis mer

Du trodde kanskje fisk var hovedingrediensen?

Stor variasjon på fiskeinnholdet i test av fiskegrateng.

(Bramat.no): Skal du spise fisk, er det sunnere å velge rene fileter av fisk framfor fiskekaker, fiskeboller, eller fiskegratenger. Grunnen til dette er rett og slett at du får i deg mer fisk når du spiser ren fisk. Det er ingenting i veien for å velge fiskegratenger eller fiskekaker heller, men da gjelder det bare å velge typer som inneholder mye fisk. Det er nemlig store forskjeller på hvor stor andel fisk det er i slike produkter.

Fisk eller makaroni? Noen fiskegratenger inneholder mye makaroni og lite fisk. Dette er jo ikke direkte usunt, men på langt nær så næringsrikt som en skikkelig fiskemiddag med ren fisk, grønnsaker, og litt poteter eller villris.

På tide med produktutvikling I løpet av de siste årene har det skjedd mye på fiskekakefronten. Flere fiskekaker inneholder både 70, 80, og 90 % fisk, noe som er veldig bra! Kanskje er det på tide at det skjer litt produktutvikling når det gjelder fiskegratenger også. Veldig mange av dagens fiskegratenger inneholder nemlig svært lite fisk.

Slik har vi gjort testen For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av fiskegratengene i denne testen, har vi sett på fiskegratengenes innhold av protein, natrium, mettet fett og andel fisk. Mye protein, og andel fisk har trukket opp. Mens mye natrium og mettet fett har trukket ned. Vi har latt andel fisk telle dobbelt opp.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 3. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3, er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn dem som får høyere terningkast. Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen. Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.
Testresultater Jippi Fiskegrateng Testens vinner! Bra med fisk, lite salt. Karakter: Produsent: Unil AS Findus Fransk fiskegrateng Testens høyeste innhold av fisk. Mest kalorier og minst karbohydrater, men det er ikke vurdert i denne testen. Karakter: Produsent: Findus Findus Familiens fiskegrateng Lite fisk, men greit saltinnhold. Karakter: Produsent: Findus Smart 365 Fiskegrateng med makaroni Lite fisk, men greit saltinnhold Karakter: Produsent: Ica Norge AS Findus God gammeldags fiskegrateng med potetskiver og grønnsaker Greit med fisk, greit saltinnhold, men mer mettet fett enn mange av de andre. Karakter: Produsent: Findus Findus God gammeldags fiskegrateng med smårettbacon Relativt lite fisk, litt høyere saltinnhold enn noen av de andre. Karakter: Produsent: Findus Findus God gammeldags fiskegrateng Relativt lite fisk, litt høyere saltinnhold enn noen av de andre. Karakter: Produsent: Findus Findus Kystens fiskegrateng Lite fisk, litt høyere saltinnhold enn flere av de andre. Karakter: Produsent: Findus X-tra Fiskegrateng Får ikke terning pga manglende opplysninger i næringsdeklarasjon. Karakter: - Produsent: Coop Norden AB Les mer på Bramat.no:
Kynisk grep fra Norgesgruppen
Trodde du dette var kantarell?
Derfor bør du trene langkjøring