Du tror det ikke før du får se det

Elektrisk Harley-Davidson?

OVERRASKENDE: Dette kom litt kastende på oss, og vi er sikkert ikke alene. El-Harley, her altså. Foto: HARLEY-DAVIDSON
OVERRASKENDE: Dette kom litt kastende på oss, og vi er sikkert ikke alene. El-Harley, her altså. Foto: HARLEY-DAVIDSON Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere saker fra db.no/bil.

Dinside: Tenk deg nyheten om at Tesla Model S kommer med V8-motor. Det er like utenkelig som at Harley-Davidson skulle lansert en batteridrevet el-sykkel. Eller?

Nå skjer det faktisk det siste. Harley-Davidson lanserer elektriske motorsykler.

Under slagordet «innovasjon møter historien» lanserer de nå en sykkel i et prosjekt de kaller Livewire. I dette prosjektet har HD som misjon å kommunisere med markedet og brukerne. Derfor skal heller ikke syklene de nå lanserer, komme i salg. Ikke ennå.

Kanskje disse aldrende perlene er noe for deg?

Testprosjekt Gjennom Livewire skal nemlig HD rulle ut et antall e-motorsykler som skal testes ut av brukerne. For å vise fram den nye elektriske sykkelen lanserer HD en «2014 U.S. tour», hvor de blant annet kjører ned Route 66 og besøker et 30-talls HD-forhandlere. Prosjektet fortsetter utover i 2015, hvor de blant annet besøker store deler av de øvrige statene, og beveger seg deretter inn i Canada.

Deretter skal prosjektet over dammen, og til Europa.

Les alt om de mer ordinære elsyklene

Underveis skal de som tester syklene, innrapportere sine tilbakemeldinger, og resultatet skal så evalueres av Harley-Davidson før de lanserer en endelig elektrisk sykkel for salg på det åpne markedet.

Bra for businessen Gjennom tidene har Harley-Davidson reist seg opp til å bli en veldig god forretning. Det ville ikke vært mulig ved bare å leve etter malen fra sine tidlige dager.

Verden er i stadig endring, så også motorsykkelen. Ved å ta med kundene i utviklingen på denne måten har de nærmest skapt en aksept før de engang får startet.

ELEKTRISK RAMP: Led-lys er en selvfølge på e-sykkelen, som blant annet skal lanseres langs Route 66. Foto: HARLEY-DAVIDSON
ELEKTRISK RAMP: Led-lys er en selvfølge på e-sykkelen, som blant annet skal lanseres langs Route 66. Foto: HARLEY-DAVIDSON Vis mer

- De siste årene har vi gjort mange grep for å tilfredsstille behovene til en stadig mer variert kundegruppe. Dette har resultert i flere banebrytende lanseringer, som den væskekjølte motoren i Project Rushmore-serien, så vel som de nye Street 500 og 750-syklene, som har hatt sterk appell hos en yngre og mer urban kjøpergruppe, sier Matt Levatich, president og chief operating officer i Harley-Davidson Motor Company.

Enda en elsykkel «for første gang»

Typisk Harley-Davidson? Designspråket på den elektriske Harley-en skal dessuten være i tråd med resten av syklene fra selskapet. Du skal ikke lure på om dette er en Harley-Davidson.

Til og med lyden skal være særegen. og heller ikke den skal levne tvil om at det er en Harley. Hvordan de har fikset dette, skal det bli spennende å se, og ikke minst høre, når vi får mulighet til å stifte nærmere bekjentskap med doningen.

- Det er egentlig mer nærliggende å sammenlikne Project LiveWire-serien med en el-gitar enn med el-biler. Den rå lyden er som alltid en viktig del av Harley-opplevelsen, og vi har hatt sterkt fokus på at denne skal skille seg klart fra andre el-kjøretøy på veiene, sier Mark-Hans Richer, senior vice president og chief marketing officer i Harley-Davidson Motor Company.

Miljøentusiaster? Foreløpig er det altså bare snakk om denne ene typen sykkel, men hvem vet hva framtida bringer. Blant annet forteller HD at de utvikler sin egen el-motor, noe som høres merkelig ut all den tid dette er et fag og en industri i seg selv.

- Å bevare miljøet og naturen rundt oss, som vi motorsyklister har så stor glede av, er et av våre viktigste fokusområder, avslutter Matt Levatich.

Så dersom du ser en fyr i skinnvest med Hells Angels på ryggen, et styre i henda, og et digert batteri mellom beina, så vet du hva som er på ferde. Han er bare ute og prøvekjører, men hvorfor ikke?

LIGNER: Utseendet skal være Harley, men lyden blir neppe den samme. Foto: HARLEY-DAVIDSON
LIGNER: Utseendet skal være Harley, men lyden blir neppe den samme. Foto: HARLEY-DAVIDSON Vis mer

Bob Dylan innså allerede på 60-tallet at det kunne ha sine fordeler å gå over fra akustisk til elektrisk. Denne gangen er det Harley-Davidson som har sett lyset, og neste uke ruller sykkelen ut på veien.

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside. Les her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer